Mesenoi lastenkirjaani tai Suomen maahanmuuttopolitiikkaa käsittelevää tietokirjaa

Ensinnäkin voit mesenoida ensimmäistä lastenkirjaani:

YKSINHUOLTAJAÄIDIN JA SUOMALAIS-KIINALAISTEN TYTTÖJEN PERHEESTÄ KERTOVA LASTENKIRJA

ALKOI 23.5.2018
PÄÄTTYY 7.7.2018
Kirjan päähenkilötytöt Yu Shan, 7, ja Yu Zhen, 5, ovat suomalais-kiinalaisia tyttöjä joiden äiti on yksinhuoltaja. Isä on kiinalainen, ja harrastaa edullisen ja vähärasvaisen ruoan tekemistä. Vanhemmat ovat eronneet. Täti on hieman muista erilainen hahmo, joka osaa monia kieliä ja kirjoittaa kirjoja.
Kirja on tarkoitettu ensisijaisesti suomessa asuville ulkomaalaisille lapsille ja maahanmuuttajien lapsille, erityisesti ehkä ulkomailta adoptoiduille. Kirjan avulla lapset voisivat miettiä mahdollisesti itse kokemiaan irrallisuuden ja ulkopuolisuuden tunteita, miettiä omia juuriaan ja saada itsearvostusta ja ylpeyttä omista, erilaisista juurista.

Se on oivallinen kirja juuri lukemaan oppineille, mutta kirjaa sopii lukea myös ääneen niille lapsille, jotka eivät osaa vielä itse lukea. Sopii myös suomessa asuville ulkomaisille suomen kielen harjoituksena.

Kirja antaa tietoa erinäköisten lasten kohtaamista ennakkoluuloista, heidän arjestaan ja auttaa edistämään integraatiota näiden ryhmien välillä. Samalla se lisää tietoa kulttuurisesti moninaisista taustoista tulevista lapsista ja edistää suvaitsevaisuutta heitä kohtaan aikuisten ja lasten keskuudessa.

Kirjan tärkeä tehtävä on voimauttaa juuri omasta erilaisuudestaan tietoiseksi tulleita tyttöjä, joiden etninen tausta ei ole tavanomainen. Se nostaa keskustelunaiheeksi kahden kulttuurin lapset ja heidän identiteetin etsintänsä. Samalla se toteuttaa rasisminvastaisuutta esittämällä yksihuoltaja-äidin kiinalais-kulttuurisen lapsiperheen aivan tavallista arkea, joka ei eroa millään tavalla muista monikulttuurisista kantasuomalaisista perheistä.

Kirjan kirjoittaja, kirjailija Rita Dahl on julkaissut 19 teosta, seitsemän kaunokirjaa ja yhdeksän tietoteosta, joiden joukossa kirja sananvapaudesta, itsensätyöllistävistä taiteilijoista ja Etelä-Meksikosta, Portugalista, Brasiliasta, Kyproksesta ja Kap Verdestä. Hän on kääntänyt runsaasti portugalinkielistä runoutta Portugalista, Brasiliasta ja muista portugalinkielisistä maista.

Proosaa, runoa ja tietokirjoja kirjoittanut Dahl on matkustanut runsaasti Euroopassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa ja ollut aktiivinen sananvapausjärjestö PENissä vuosina 2005-2009 muun muassa naiskirjailijakomitean vetäjänä ja varapuheenjohtajana. Dahl on uransa aikana tuonut ahkerasti esille naisten ja lasten ja nuortenkin asioita sekä ihmisoikeuksia.
Kirja julkaistaan lokakuussa 2018 ja sen kustantaa Enostone

Voit myös mesenoida Suomen maahanmuuttopolitiikkaa käsittelevää tietokirjaani:

SUOMEN MAAHANMUUTTOPOLITIIKKAA KÄSITTELEVÄ TIETOKIRJA

ALKOI 24.5.2018
PÄÄTTYY 7.6.2018
Kirja on tietokirja, jossa peräänkuulutetaan humaanimpaa maahanmuuttopolitiikkaa. Kirjassa valotetaan paitsi tiukentunutta yleistä tilannetta (Migri, humanitaarisen suojelun poistuminen, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden auttaneiden mahdollinen kriminalisointi, äärioikeisto) että yksityisiä ihmiskohtaloita reportaasimaisen tai narratiivisen journalismin keinoin. Kirja esittelee myös maahanmuuttopolitiikkaa Euroopassa.
Kirjassa esitellään myös muita aiheeseen liittyviä epäkohtia, kuten maahanmuuttovirasto Migrin huonosti perustellut kielteiset turvapaikkapäätökset ja äärioikeiston sekä kansallismielisten nousu ja perussuomalaisten jytkystä 2012 alkanut kehitys.
Lähteenä viimeaikaisten tapahtumien käsittelyssä käytetään median lisäksi erilaisia selvityksiä, raportteja ja henkilöhaastatteluita.

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen aikana maahanmuuttopolitiikka on erityisesti kiristynyt. Humanitaarinen suojelu turvapaikan perusteena poistettiin toukokuussa 2016, syyskuussa 2018 sisäministeri Paula Risikko (kok.) ehdotti maassa laittomasti olevien auttamisen kriminalisointia. Sipilän hallituksen lakiesityksessä ehdotettiin laittomasti maassa olevien toimeentulon minimoimista.

Eräs huolestuttava piirre suomalaisessa – ja eurooppalaisessa – maisemassa on äärioikeistolaisten ja kansallismielisten ryhmien nousu ja ilmestyminen katukuvaan. Rajat kiinni, Suomen Sisu, Suomen Vastarintaliike jne. Kirja esittelee näitä liikkeitä ja niiden taustoja sekä taustalla vaikuttavia henkilöitä.

Kirjaan sisältyy myös kielteisen ja myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden, pakolaisten ja työperäisten maahanmuuttajien henkilökuvia reportaasimaisessa muodossa. Lisäksi haastatellaan muun muassa seurakuntien Ristin varjossa -projektityöntekijää,

Kirjassa tarkastellaan myös maahanmuuttajiin, pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin liittyvää uutisointia Euroopassa ja Suomessa. Median yleinen virhe on sekoittaa pakolaisen, siirtolaisen ja turvapaikanhakijan käsitteet. Toimittajien kasvatukselle olisi olemassa suuri kysyntä.

Kirja julkaistaan marraskuussa 2018 ja sen kustantaa Enostone 

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi