Meksikon huumekartellit

Meksikon huumekartellit

Zetas-huumekartellin paikallisjohtaja Fransisco "Pancho" Carreon ja Gulf-kartellin Julian Loisa Salinas, paremmin tunnettu Comandante Torona, tapettiin Tamaulipasissa aamuvarhain 22.4. Molemmat kartellit ovat Meksikon pahamaineisimpia.

Molemmat kartellipomot tapettiin erillisissä yhteenotoissa, jotka jättivät jälkeensä palavia autoja, busseja ja rekkoja. Viranomaiset olivat yrittäneet turhaan saada kiinni Reynosan paikallisjohtaja Salinasia useasti ennen viimeistä takaa-ajoa. Välikohtaukset ovat johtaneet pelkästään aseellisiin yhteenottoihin Gulf-kartellin kanssa.

Gulf on eräs Meksikon vanhimmista huumekartelleista. Sen tarina alkoi 1984 Juan Garcia Abregon otettua haltuunsa setänsä marijuana- ja heroiinibisneksen. Garcia Abrego teki sopimuksen kolumbialaisen Calin kartellin kanssa kokaiinikuljetusten hoitamisesta Meksikon rajan yli. 1990-luvun loppuun mennessä Gulf-kartelli oli Caliin verrattava kokaiinin, metamfetamiinin ja heroiinin toimittaja. Sillä oli laaja jakeluverkosto Yhdysvalloissa Atlantasta Houstoniin, Los Angelesistä New Yorkiin.

Garcia Abregon perillinen Osiel Cardenas Guillen kehitti Gulf-kartellin sotilaallista puolta rekrytoimalla 31 sotilasta Meksikon erikoisjoukoista, joukossa tarkka-ampujia. Gulfilla on vahva jalansija Tamaulipasissa ja pohjoisen Monterreyssä ja Nuevo Leonissa, jossa se on menettänyt asemiaan Zetasille.

Golf-kartellille ovat tehneet töitä myös poliisit Monterreyssä. Kartellin jäsenille on annettu jopa 73 vuoden tuomioita. Muutama vuosi sitten pidätettiin ”El Chife” Tampicossa ja Tamaulipasissa pidätettiin paikallisjohtaja José Sánchez Garcia ja Saltillossa paikallinen Lokakuussa 2014 Tamaulipasissa San Fernandon hautausmaalta löydettiin 40 ruumista.

Mikä on Zetas?

Zetas on yksi Meksikon pelätyimpiä huumekartelleja, jolla on kytköksiä pahamaineisiin Michoacanan kartelliin ja Beltran Leyvan järjestöön. Zetas tunnetaan riidoistaan Gulf-kartellin ja Sinaloan kartellin kanssa.

Meksikossa Los Zetasilla on vahvin jalansija Tamaulipasissa Matamorosin, Reynosan ja Nuevo Laredon kaupungeissa sekä Monterreyn talouskeskuksessa. Sillä on yhteyksiä myös rikollisjärjestöihin Kolumbiassa, Guatemalassa, Venezuelassa, Länsi-Afrikassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Järjestö perustettiin 1997, kun 31 Meksikon armeijan erikoisjoukkojen jäsentä alkoi työskennellä palkkamurhaajina, henkivartijoina ja huumebisneksessä Gulf-kartelille ja sen johtajalle Osiel Carnenas Guillenille. Aseistetun ryhmän alkuperäinen johtaja oli luutnantti Arturo Guzman Decenas, joka tapettiin vuonna 2002. Heriberto Lazcanon (”El Lazca”) ollessa johtajana järjestö rakensi huume- ihmiskauppa- ja asekauppaverkostonsa.
Vuoteen 2010 mennessä Zetas oli levittäytynyt 405 kuntaan Meksikossa, mikä on tuplasti kilpailijoita enemmän. Zetas on taistellut vallasta muun muassa Sinaloan kartellin kanssa. 

Tänä aikana liiga rakensi kansainvälistä mainetta Väli-Amerikasta aina Guatemalaan.
Vuodesta 2012 lähtien Zetas on hajonnut ja hajaantuminen jatkuu edelleen. Treviñon veljeksille Miguelille (”Z40”) ja Alejandrolle (”Z42”) on tullut riitaa ja he ovat ajautuneet kilpaileviin järjestöihin. ”Z42” ja ”Z40” ovat molemmat vaarallisia rikollisia, jotka tunnetaan julmista surmateoista. ”Z42” on luultavasti 34 ihmisen murhan takana Nuevo Laredossa Tamaulipasissa vuonna 2005. Molemmilla on vireillä yli kymmenen syytettä.

Liittovaltion poliisi on saanut kiinni järjestön tärkeimpiä johtajia viime vuosina. 2011 vangittiin järjestön kolmanneksi tärkein johtaja Jesús Enrique Rejón Aguilar, “El Mamito”, yksi kartellin oletetuista perustajista. Järjestön johtaja Alejandro "Omar" Treviño pidätettiin maaliskuussa 2015, eikä järjestölle ole ilmaantunut hänet paikkaavaa johtajaa.

Äärimmäistä julmuutta

Zetas oli tunnettu uhriensa äärimmäisen julmasta kohtelusta ja kiduttamisesta. Se on saanut aikaan veritekoja Tamaulipasin lisäksi muun muassa Cáncunissa. Myös Tabascon osavaltiossa Tamaulipasista kuopasta löytyneiden 72 laittoman siirtolaisen murha oli heidän tekosiaan. Heinäkuussa 2016 aamuvarhain Coahuilan Piedras Negrasiin saapui 42 autoa, joissa oli neljä poliisipartiota. Partio etsi huumekaupasta ja rahanpesusta tunnettua ”Z40:n” ja ”Z 42:n” neuvonantaja Héctor Moreno Villanuevaa. Morenolla oli tapana tavata näitä 3-4 kertaa kuukaudessa.

Moreno oli paennut jo aiemmin Yhdysvaltoihin, koska pelkäsi menettävänsä henkensä.
Tulijat eivät löytäneet häntä, mutta sen sijaan naapureita, työntekijöitä, siviileitä ja tappoivat ja poltti yli 300 ihmistä Coahuilassa. Osavaltion syyttäjä Homero Ramos Gloria väitti, että kyse oli pelkästään 28 taposta. Tapoista syytettiin kahta ex-poliisia ja kahta muuta henkilöä.
Tammikuussa 2017 järjestö tappoi julmasti 70-vuotiaan miehen, hänen 65-vuotiaan puolisonsa, heidän 20-vuotiaan lapsenlapsensa ja jopa perheen koiran. Samoihin aikoihin pidätettiin järjestön pahamaineinen Vieja Escuela Z:n ja Grubo Bravon johtaja Juan Pablo ”El Oaxaco” Garcia, jolla on monia rikos- ja huumesyytöksiä.

Paikallisyhteisöt vaiennetaan uhkailulla. Silti jotkut kansalaisjournalistit riskeeraavat elämänsä ja kertovat maailmalle näistä julmista murhista. Huumekartellin mahti on silti usein liian voimakas ja kyseenalaistamaton. Meksikolainen El Proceso-lehti tekee tärkeää työtä huumekartellien kytköksien paljastamisessa, mutta niiden yliote meksikolaisesta yhteiskunnasta on silti käsinkosketeltava.

Lähteet:
http://www.insightcrime.org/mexico-organized-crime-news/zetas-profile

julkaistu Tiedonantajassa 19.5.2017Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale