Mesenoi ja auta tekemään tietopaketti itsensä työllistävistä taiteilijoista!


Kampanjaan:

ITSENSÄ TYÖLLISTÄVIÄ TAITEILIJOITA KÄSITTELEVÄ PAMFLETTI

ALKOI 18.4.2017
PÄÄTTYY 15.6.2017
Pamfletissa valotan itsensä työllistävien taiteilijoiden, erityisesti kirjailijoiden, ahdinkoa yleisen ja yksityisen kautta. Kerään tietoa tutkimusraporteista, selvityksistä ja kirjallisuudesta kuvataiteilijoiden, näyttelijöiden, muusikoiden, kirjailijoiden ahdingosta ja käytän esimerkkinä omaa ja eri alojen taiteilijoiden tilannetta. Sipilän hallituksen työttömyysturvalaki on saattanut monet tyhjän päälle, kaiken sosiaaliturvan ulkopuolelle. Kustantaja Enostone
Pamfletissani valotan itsensä työllistävien taiteilijoiden, erityisesti kirjailijoiden, ahdinkoa yleisen ja yksityisen kautta. Yleistä pamfletissani edustavat tutkimusraportit, selvitykset ja aihetta käsitelleet tutkijat, joilta poimin yleistä fakta- ja tutkimustietoa aiheesta ja popularisoin sen suurelle yleisölle ymmärrettävään muotoon.
Yksityisen tason pamfletissani tuon esiin oman tarinani avulla. Olen 17 teosta julkaissut ammattikirjailija, jonka toimeentulo tulee pääosin apurahoista. Vuonna 2015 työ kävi miltei mahdottomaksi. Vuosi 2017 vaikuttaa kaikkein katastrofaalisimmalta. Pamfletissani esittelen myös teatterin, musiikin itsensä työllistäjiä.
Sipilän hallituksen kärkihankkeisiin on kuulunut myös niin sanottu yrittäjyyspaketti. Tämän seurauksena viime vuoden alusta (1.1.2016) tuli voimaan uusi työttömyysturvalaki, jolla omassa työssä työllistyvistä ei-työsuhteisista itsensä työllistäjistä tehtiin yhdessä yössä yrittäjiä.
TE-toimiston itsensä työllistäjien tulkinta yrittäjiksi on yleistynyt ja monelta on evätty myös sosiaaliturva tällä perusteella.
Pamflettini esittelee ilmiötä, joka on suurelle yleisölle hyvin tuntematon ja myyttisten ennakkokäsitysten kohde. Myös hyvin toimeentulevan taiteilijakunnan keskuudessa vähälevikkisten kirjailijoiden ahdinko on tuntematon. Näin kirja kerää aihetta koskevaa tietoa ja sivistää.
Yleistä itsensä työllistäjistä
Vuonna 2013 työmarkkinoilla oli 152 000 15-64-vuotiasta itsensä työllistäjää. Heistä enemmistö on yksinyrittäjiä ja miehiä. He työskentelivät hyvin vaihtelevissa ammateissa osto- ja myyntiagentista fysioterapeuttiin ja kouluttajiin sekä taiteilijoihin.
Yrittäjyystutkimuksessa on jo pitkään puhuttu mahdollisuus- ja pakkoyrittämisestä. Ensimmäiseen on vapaaehtoista vetoa, toinen kuvastaa tilannetta, jossa valinnan mahdollisuutta ei ole. Useat itsensä työllistäjät kokivat olevansa pakkoyrittäjiä.
Anna Pärnäsen ja Hanna Sutelan Itsensätyöllistäjät Suomessa 2013 -tutkimuksessa todetaan yleisesti, että moni itsensä työllistäjä työskentelee yrittäjänä vain, koska palkkatyötä ei ole ollut saatavilla ja työssä on siksi pakkoyrittäjyyden makua. Yleisiä piirteitä itsensä työllistäjän työlle ovat alhainen tulotaso, heikko sosiaaliturva ja riippuvuus yhdestä työn tilaajasta.

Kirja ehdottaa myös ratkaisuja ankeaan tilanteeseen. Joukkorahoittamalla voit samalla auttaa kirjailijan omaa ankeaa tilannetta. Vastineeksi saat tujun pakkauksen tietoa ja realistisen, kaunistelemattoman kuvauksen siitä, miten kurjasti yhden itsensä työllistäjien ammattikunnan asiat ovat.

Kirjan julkaisee Enostone: https://enostone.fi/

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi