Hevosmiesten tietotoimisto sijaitsee kaupungintalolla

Hevosmiesten tietotoimisto sijaitsee kaupungintalolla


Keskustan kaupunginvaltuutettu väitti (Vaaliareena VS 25.3.), että sote-tietomme ovat peräisin ”hevosmiesten tietotoimistosta” (kirjoituksemme ’Lakkautetaanko viisi terveysasemaa?’ VS 18.3.).

No, tuo ”hevosmiesten tietotoimisto” sijaitsee kaupungintalolla ja sote-tiedot on saatu valtuustosalissa kaupungin sosiaali- ja terveysjohdolta, kuten ko. kirjoittaja hyvin tietää.
Vantaa on virkamiesten mukaan käyttänyt terveysmenoihinsa  10%-yksikköä  19%-yksikön verokertymästä, noin  400 miljoonaa euroa (ilman ennaltaehkäisevää osuutta joka jää kunnalle sotenkin  jälkeen).  Kun taas sote-vero tulee viemään Vantaan verotuloista  12,5%-yksikköä eli  500 miljoonaa euroa vuodessa.Erotus on 2,5 %-yksikköä  eli 100 miljoonaa euroa.

Vaika valtio lupaa, että kunnille ei tule lisälaskua sotesta, niin veronmaksajalle kyllä tulee.

Veronmaksajat tulevat maksamaan tuon erotuksen joko nousevina (kunta-, valtion-, alv- tms)  veroina, nousevina palvelumaksuina tai palvelujen leikkauksina.

Onko muuten todennäköistä, että yksityiset palveluntuottajat tuottaisivat lääkäripalvelut 48 euroa/ käynti, niin kuin Vantaan omat terveysasemat nyt tekevät? Kun pitää saada voittoakin, toisin kuin julkisella puolella.

Sote-kustannukset tulevat nousemaan tulevina vuosina  -  kuka muu ne voi maksaa kuin asiakas tai veronmaksaja?
Mitä tulee terveyskeskusten keskittämisestä kahteen suureen asemaan, tämäkin tieto on saatu Vantaan terveyspalveluista. Kun sote tulee, julkiset terveyspalvelut keskitetään kahteen suureen asemaan ja loput hoidetaan yksityisten toimesta.

Myös Vantaan omassa 10 vuoden investointisuunnitelmassa on merkitty 73 miljoonan euron investointi uuteen Tikkurilan hyvinvointikeskukseen vuonna 2021 (Vantaan talousarvio 2017 s. 226).  Tämä 22700 Brm2 rakennus siis korvaisi mm. Hakunilan ja Länsimäen terveysasemat – jos sotea ei tulisi.


Keskittämisaikeita on, ja kuntalaisen on hyvä se tietää.
Muita mustamaalaamalla ei keskustapuolue tästä selviä.

Vaula Norrena, kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (vihr)
Rita Dahl, toimittaja, kuntavaaliehdokas (skp)

Vantaan Sanomat 29.3.2017

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi