Ammattiryhmä vailla statusta

Ammattiryhmä vailla statusta
Luovan työn tekijöitä ei työvoimaviranomainen ymmärrä. Meiltä puuttuvat perusoikeudet, jotka muille on lailla taattu. Jos jäämme työttömiksi, on mahdollista, että loppututkinnon tekemättömälle syntyy viiden kuukauden karenssi, jonka aikana ei siis nautita minkäänkaltaisia tuloja.
Me olemme usein ammattitaitomme julkaisuilla ja teoksilla todentaneet ja osalla on ne loppututkinnotkin. Miksi meitä silti kohdellaan kuin täysin oikeudetonta ja ammattitaidotonta paaria-luokkaa?
Vaadin täysin samoja oikeuksia meille kuin kaikille muille ammattiryhmille. Ei ketään saa Suomessa jättää vaille tuloja ja toimeentuloa. Se on toimeentuloloukku.
***
Otetaan esimerkki.
Jos kirjailija jää työttömäksi eli luovuttaa käsikirjoituksen ja hänellä ei ole TE-toimiston ja KELAn ammattitaidon takeena pitämää maisterintutkintoa tai muuta tutkintoa, luovan alan tekijä jää tyhjän päälle peräti viideksi kuukaudeksi. Jos on sitten jotakin omaisuutta tai tuloja ja puolisolla tuloja, toimeentulotukeakaan ei saa.
Siihen on sitten harkittava akateemisenkin kaikenlaisia mahdollisia tapoja saada tuloa työkokeilusta kuntouttavaaan työtoimintaan.
Pitää myös harrastaa perhesuunnittelua kaikki nämä em. asiat mielessä pitäen. Mutta ennen kaikkea kannattaisi varmistaa, että ammattitaito on muodollisesti osoitettavissa ja hankkia tutkinto, joka sen osoittaa.
***
Miten olisi siis taiteilijapalkka 1800 euroa ammattitaitonsa joillakin ammattiliiton kriteerein osoittaneille luovan alan tekijöille?
Huoli on aiheellinen, koska lähes eläketurvan ulkopuolelle jääviä freelancereita, vapaita taiteilijoita, on yli 50 prosenttia taiteilijakunnasta. Nämä ovat ammattitaitonsa osoittaneet liiton edellyttämin kriteerein.
Entä erillinen sosiaaliturvarahasto? Saksassa sellainen on jo käytössä.
Puretaan myös kaikki työllistymistä ehkäisemät byrokratian loukut. Taidetta saa tehdä työttömyysaikoina, vaikka se tuokin tuloja vain osalle taiteilijoista. Lisäksi opiskelu on sallittua.
Mutta miten saada taiteilijat sosiaali- ja työttömyysturvan piiriin? Lyhyellä aikavälillä nopein toteuttamisvaihtoehto on muuttaa sosiaaliturvan etuuslakeja ja tätä kautta saada taiteilijat kattavamman sosiaaliturvan piiriin.
Miksi taiteilijoiden asioista puhuvat ja niitä selvittävät usein ei-taiteilijat? Esimerkiksi nais- ja queertutkimuksessakin vaaditaan ääntä äänettömille, LBGTI-väelle ja naisille itselleen, sen sijaan, että heillä olisi jotkut välittäjät, edustajat. He ovat toimijoita ja subjekteja itse, ja ansaitsevat puhua omilla äänillään.
Luova kasvu ja taiteilijoiden toimeentulo 2011 -raportin on tehnyt Tarja Cronberg. Selviää hyvin, että hän ymmärtää taiteilijan työksi seksikkäät brändäystoimialat, kuten kuvataiteen ja designin, joilta tuloja voi saadakin. Näkemys on hyvin vaillinainen.
Annetaan taiteilijoiden puhua taiteilijoiden asioista. Me ne tunnemmekin.
Rita Dahl
julkaistu Tiedonantajassa

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi