Rasistiset ja fasistiset liikkeet: Suomen Sisu ja Suomen Vastarintaliike

Äärioikeiston uhka


Suomen äärioikeisto on lähes vuosikymmenen ajan häiriköinyt julkisissa tilaisuuksissa, joissa on puolustettu vähemmistöjen oikeuksia tai esiintynyt tunnettuja vasemmistolaisia poliitikoita. 

Äärioikeisto on oppinut myös vuosien varrella hyödyntämään sosiaalista mediaa viestinnässään. Se on soluttautunut eduskuntaan perussuomalaisen puolueen kautta.

Suomalainen äärioikeisto koostuu kahdesta järjestöstä, Suomen Sisusta ja vielä radikaalimmasta Suomen Vastarintaliikkeestä, joka ei tyydy puheisiin, vaan on muuttanut ne teoiksi, viimeksi kuolemaan johtaneeksi pahoinpitelyksi.

Suomen Sisun johtohenkilöt ja entiset vaikuttajat ovat viime vuosina toimineet aktiivisesti Perussuomalaissa ja pari heistä, Olli Immonen ja Jussi Halla-aho, ovat päässeet kansanedustajiksi ja Halla-aho jopa europarlamenttiin.

Immonen kirjoitti neljä vuotta Andre Breivikin hirmuteon jälkeen Facebook-päivityksen, jossa hän varoitti monikulttuurisuuden vaaroista ja uskoi vahvaan ja rohkeaan kansaan, joka torjuisi tämän uhkan. Retoriikassa oli vahhoja kaikuja myös kansallissosialististen johtajilta.

Suomen Sisu hallitsee viestinnän. Sen kymmenvuotishistoriikissä liikkeen periaatteet esitellään neutraalissa valossa viittaamatta johtojäsenten vuosien aikana esittämiin provokatiivisiin puheenvuoroihin. Suomen Sisun ihanteena oli alusta lähtien ”Suur-Suomen” nimeen vannonut Bobi Siven. Uuden järjestön kansallismielisyys paljastui käytetyistä termeistä: käräjät, käräjäpäällikkö, kirjuri, sampo.

Keväällä 1998 Suomalaisuuden Liitto alkoi kaavailla oman nuorisojärjestön perustamista. Sen tarkoitus oli perustua aitosuomalaiselle kielipolitiikalle. Lisäksi nuorisojärjestöläiset ottivat alusta alkaen laajemman kansallismielisen linjan ajettavakseen kuin emojärjestönsä. Nimiehdotuksia olivat Nuorhakkapeliitat ja Suomalainen nuoriso.

Uuden järjestön perustamispäiväksi haluttiin joku kansallinen merkkipäivä ja sellaiseksi valikoitui marraskuun kuudes. Järjestön hallitusta kutsuttiin käräjiksi ja puheenjohtajaa käräjäpäälliköksi, taloudenhoitaja oli puolestaan sampo. Järjestön tunnus oli hannunvaakuna.
Ensimmäisen toimintavuoden teemat olivat pakkoruotsi ja Karjala-kysymys. Vuosi huipentui Hakkapeliittain-päivän juhlallisuuksiin marraskuussa.

Suomen Sisun ja Suomalaisuuden Liiton eroamiseen johtavat tapahtumat alkoivat helmikuussa 2000, kun Keskustan Suomenmaa-lehti uutisoi ”natsihenkisen” Suomalaisuuden Liiton saaneen toimintaansa valtionapua. Saman kevään aikana kävi selväksi, ettei Suomen Sisun ja Suomalaisuuden Liiton yhteistyö enää voinut jatkua. Keskusjohtoinen rakenne ei toiminut, hajautetulla rakenteella pyrittiin aktivoimaan jäsenten osallistumista.

Vielä suurempi muutos tehtiin 2002 suurkäräjillä, kun järjestöä ei enää määritetty nuorisojärjestöksi. Myös Sisun aatteellinen ohjelma uudistettiin. Vuosien varrella Suomen Sisun tavoitteet ovat kokeneet muutoksia. Aluksi tarkoitus oli tuoda yhteen Suomen kansallismielisesti ajatteleva nuoriso, nyt kaikki kansallismielisesti ajattelevat tahot. Historiikissa esitetty tavoite on synkroniassa Sisun johtavien henkilöiden toiminnan kanssa:

Suomen Sisu perustettiin Internet-aikana ja se oli ensimmäinen suomalainen kansallismielinen internetajan liike. Sen omilla sivuilla käydään keskustelua, jossa kuulemma hyväksytään poikkeavatkin mielipiteet. 2002-2003 lehti julkaisi Aura-paperilehteä. Vuosien aikana nähtiin muitakin lehtiyritelmiä, jotka eivät kuitenkaan kantaneet pidemmälle.

Liike on kerännyt tuloja erilaisilla kannatustuotteilla. Sisun tuotteita on jaettu ainakin Maailma kylässä-tapahtumassa ja Tuska-festivaalilla. Liike on tehtaillut aktiivisesti julkilausumia, muun muassa vuonna 2004 kun Vlaams Blokia oltiin kieltämässä Belgiassa ja 2006 Mohammed-kuvien yhteydessä. Suomen Sisu sai mediajulkisuutta julkaisemalla Jyllands-Postenin kohutut kuvat uudestaan omilla internetsivuillaan. Vuonna 2007 järjestö esitti tukensa virolaisille Pronssisoturi-kiistan yhteydessä. 2008 järjestö vastusti uskonnollisin perustein tehtäviä ympärileikkauksia.

Suomen Sisu on osallistunut myös maahanmuuttovastaisia tavoitteitaan tukeviin keräyksiin, esimerkiksi 2002 Club Sportivo F.B:n huumekoirien hankintaa tukevaan keräykseen. 2002 järjestö jakoi omaa maahanmuuttovastaista materiaaliaan YK:n rasisminvastaisen päivän mielenosoituksessa.

Suomen Sisu on erityisesti huomioinut kansallisista juhlapäivistä Kalevalan päivää kynttilänlaskulla ja juhlapuheella Bobi Sivénin haudalla. 2006 tuli kuluneeksi kaksisataa vuotta J.V. Snellmanin syntymästä ja sitä järjestö juhlisti kunnioittamalla ensin sankarivainajien muistoa Hietaniemen hautausmaalla.

Järjestö on tehnyt ulkomaanmatkoja Nationaldemokraterna-puolueen kokoukseen ja Tarttoon. Kotimaassa on järjestetty muun muassa Hämeen ritiretki (2005). Lisäksi järjestö on järjestänyt leirejä ja kinkereiksi kutsuttuja koulutustilaisuuksia. Suomen Sisulla on myös Helsingissä aktiivisesti Burning Books-kirjakaupassa toiminut keskiviikkokerho.

Tunnetuin sisulainen lienee Jussi Halla-aho, joka sai järjestön jäseniltä vahvaa tukea eduskuntavaalikampanjassaan 2007. Halla-aho oli jo tuolloin Persujen ääniharava Helsingissä, mutta ei päässyt vielä eduskuntaan. Seuraavissa vaaleissa häntä ja Perussuomalaisia onnisti jytkyn verran. Maahanmuuttokriittisyys on saanut elävät edustajansa eduskuntaan, sillä on jo poliittista vaikutusvaltaa.

Järjestöä on kuvailtu äärikansallismieliseksi ja fasistiseksi. Järjestössä on mukana monia fasisteiksi tiedettyjä henkilöitä. Viime vuosina nämä ovat saaneet jalansijaa Perussuomalaisissa. Sisulaisilla on kolme varapuheenjohtajan paikkaa, puoluesihteerin ja toimitussihteerin paikka eli perussuomalaiset ovat varsin hyvin sisulaisten hallussa.


Monikulturismin kritiikki ei ole rasismia?


Perussuomalaisten kansanedustaja ja Suomen Sisun puheenjohtaja, YLEn hallintoneuvostonkin jäsen, turvallisuusalan ammattitutkinnon suorittanut Olli Immonen kiisti järjestön olevan äärioikeistolainen tai rasistinen järjestö. Vuotta myöhemmin järjestö oli uudistamassa ohjelmaansa välttääkseen siihenastiset ”väärinkäsitykset”. Sisun kansallismielisyys oli siis järjestön mielestä yhdistetty väärin äärioikeistolaisuuteen.
Immosen mielestä kansallismielisten tahojen tavoitteena on kansallismielinen vallankumous, joka kumoaa hänen uskonsa mukaan globalisoituneen järjestelmän edustaman rahan ja monikulttuurisuuden ylivallan.
Nykyään jotkut Perussuomalaisissa vaikuttavat poliitikot ovat olleet aikoinaan mukana muun muassa Isänmaallisessa Kansallisliikkeessä ja sen nuorisojärjestössä Sinimustissa, Suomen Vastarintaliikkeessä. Immonen on puhunut julkisuudessa islamisaation uhkan mahdollisuudesta esimerkiksi Helsingin itäisissä maahanmuuttovoittoisissa lähiöissä ja tästä syystä painotti lokakuussa 2014 kannattavansa laadullisesti parempaa ja määrällisesti pienempää maahanmuuttoa. Hänen mielestään monikultturistinen ajattelutapa on hylättävä ja siirryttävä rajoittavampaan ja protektionistisempaan maahanmuuttopolitiikkaan sekä Suomessa että koko Euroopan Unionissa.
Suomen Sisu on vuonna 2015 yhdistysrekisterissä, sillä on hyvännäköiset internetsivut, joilla kirjoittaa aika ajoin myös ns. yhteiskunnallisia vaikuttajia. Kesäkuussa 2015 Immonen ja perussuomalaisten espoolainen kunnallisvaltuutettu Teemu Lahtinen osallistuivat Suomen Vastarintaliikkeen Eugen Schaumanin kunniaksi järjestämään juhlaan, jossa nähtiin myös Sarastus-lehden perustaja Timo Hännikäinen. Tilaisuudesta levisi julkisuudessa valokuva, jossa Immonen poseerasi kansallissosialistien kanssa
Tämä tilaisuus ja siellä olleet poliitikot ja valkoisen vallan liikkeessä aktiivinen puolustusministeri Jussi Niinistö ja hänen yhteytensä Lehtiseen osoittavat, että äärioikeistolaiset poliitikot eivät pelkää tunnustaa yhteyksiään rasismin ja fasismin arkipäiväistymisestä. Kansanedustajien ja poliitikkojen yhteydet äärioikeistoon eivät ihmetytä tai herätä kummastusta.
Juhannusyön' 2015 ilmeisesti hieman viinaa juonut kirjailija Timo Hännikäinen oli lähettänyt ”hevon kyrpä”-kommentteja Facebookissa tunnetuille naisten oikeuksien kannattajille ja äärioikeiston kriitikoille. Hännikäinen on kirjojaan tunnetumpi erilaisista provokatiivisista puheenvuoroista. Hännikäisen mukaan esimerkiksi nuorten naisten pitäisi hankkia kokemusta ilotytön ammatista ymmärtääkseen miehiä.
Hännikäisen näkemykset ovat kehittyneet vuosien aikana yhä kovempaan suuntaan ja hänet on nähty Suomen Sisun tilaisuuksissa ja nettisivuilla kirjoittajana. Erityisen selvästi hän vastustaa maahanmuuttoa ja radikaalifeministisiä naisia.


UusnatsiliikeSuomen Vastarintaliike on Wikipedian määritelmien mukaan uusnatsistinen ulkoparlamentaarinen järjestö, mutta käytännössä sitä voi kutsua uusnatsijärjestöksi. Sen esikuvana on Ruotsin Vastarintaliike (SMR), joka sitouttaa jäsenistönsä toimintaansa vaatimalla jäsenmaksuksi vähintään 10 prosenttia tuloista. SVRL ei ole määrittänyt alarajaa jäsenmaksulle, jsokin 10 prosenttia on suositus aktivisteille. Korkea jäsenmaksu on myös tapa sitouttaa jäsenistö toimintaan. Koska uusnatsiliikkeen jäseniä ei hevin hyväksytä taisteluklubien jäseniksi, SVRL järjestää omia kamppailulajiharjoituksiaan.

Se on tunnettu muun muassa kyynelkaasuiskuista, törkeistä pahoinpitelyistä ja puukotuksista. Kun tietää liikkeen syyllistyneen tällaisiin tekoihin, internetsivujen viestintä näyttää viestivän vain hyvin abstraktisti liikkeen arvopohjasta ja unohtavan täysin nämä lähihistorian tapahtumat.

Liikkeen arvopohja on vahvasti nationalismissa ja pyrkimyksessä protektionistisesti suojella omaa ”kansallista alkuperää ja kansallisia arvoja”. Suomen Vastarintaliike on noussut muutaman vuoden väliajoin otsikoihin erilaisia selkkauksia järjestettyään; Vastarintaliike teki vuonna 2010 iskun Pride-kulkueeseen, vuonna 2012 he sabotoivat Li Anderssonin ja Dan Koivulaakson kirjanjulkaisutilaisuutta.

Omien internet-sivujensa mukaan liike haluaa suojella ”suomalaista historiaa, kulttuuria ja identiteettiä”. Tähän se pyrkii vastustamalla monikulttuurisuutta, kannattamalla kansallisen hallituksen perustamista, Euroopan Unionista vetäytymistä ja pohjoismaisen valtakunnan julistamista. Vastarintaliike ihannoi tiettyjä poliittisia murhamiehiä, kieltää holokaustin ja kannattaa antisemitistisiä järjestöjä.

Liike tiedottaa internetin lisäksi paperilehdessä. Lehti tulvii kokonaisen ihmisryhmän leimaavia uutisia tyyliin ”76 prosenttia rikollisjengien jäsenistä on maahanmuuttajia”. Tämä tyyli on tuttu monilta muilta natsi- ja äärioikeistolaisjärjestöiltä ja puolueilta.

Rita Dahl

julkaistu Tiedonantajassa 23.9. 

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale