Itsellisyydestä toisen alaiseksi

Itsellisyydestä toisen alaiseksi
Vantaalla noudatetaan prosenttiperiaatetta. Tietty prosenttiosuus julkisten rakennusten rakentamis- ja peruskorjauskustannuksista käytetään taiteen tukemiseen. Lisäksi Vantaan taidemuseo hankkii teoksia julkiseen tilaan. Ulkoveistokset ja ympäristötaideteokset ovat taidekokoelman näkyvin osa. Vantaalla on myös konserttisali Martinus, lisäksi monitoimikeskus LUMO, lasten ja nuorten taidetaloja ja nuorille suunnattu Vernissa. Vantaalla on myös yhdistyksiä ja erilaisia festivaaleja ympäri vuoden. Kaupungilla on useita palkattuja tuottajia toteuttamassa kaikkia kulttuuriprojekteja.
Kuulostaa hyvältä? Ei ihan. Ainakin omasta mielestäni Vantaan taideprofiilista on todella vaikea saada otetta. Itse en osaisi mainostaa kotikaupunkiani ennen kaikkea taidekaupunkina. Suuntaan Helsinkiin, jos haluan vaikuttavaa kulttuuria. Siellä on saatavilla kaikenlaista marginaalia runoudesta säveltaiteeseen.
Vantaa muistaa myös taiteilijoitaan. Tänä vuonna taiteilija-apurahoja jaettiin 64 500
euron edestä. Olin yksi apurahan saajista, kuten parina vuonna aikaisemminkin. Täysin freelancerina eläneelle itselleni kaupungin 3000 euron apuraha on tuikitärkeä.
Minulle, pienillä apurahoilla elävälle kirjailijalle, Vantaan kaupunki on eräs merkittävimmistä tukijoistani. Tämä apuraha tuli Suomen kaivospolitiikkaa käsittelevän pamfletin viimeistelyyn ja runokokoelman kirjoittamiseen. No, käytännössä saan apurahalla tehtyä vain ensinmainitun asian, koska runojen pariin tuskin enää palaan.
Sopraanouteni ei ole tuonut vielä yhtään rahaa. Ammattilaisen ja amatöörin rajat ovat taiteen kentällä tiukat, eivät veteen piirretyt.
Seuraava vaihe
Ihmisen elämässä tulee erilaisia vaiheita. Luulen nähneeni rutiköyhän freelance-elämän jo, haluan kokea muunlaistakin elämää. Pikkuhiljaa yritän palata kohti palkansaajastatusta, vaikka pisimmän ajan olen sellaisena ollut 1990-luvulla opiskeluaikoinani tehtaassa, tutkimushaastatteluja tekevässä firmassa ja kaupan kassana. Parin päivän päästä menen osa-aikaiseksi viestinnän asiantuntijaksi UN Womenille edistämään kolmansien naisten asemaa ja oikeuksia.
Olen tulossa maaliin, pitkän järjestökokemuksen taustalla on aivan luontevaa puhua naisten puolesta ja olla mukana järjestämässä naisjohtajien gaalaa, jossa he toimivat paikallisyhteisön inspiroijina.
Itsensä työllistäjä kauppaa tekijänoikeuksiaan. Siksi jokainen esiintyminen ja siitä saatava palkkio on painonsa arvoinen kultaa. Älä jätä freelanceria palkkiotta, ethän itsekään tarjoaisi ammattitaitoasi ilmaiseksi mihin tahansa. Kirjastot, yhdistykset, muut tahot, tuntekaa vastuunne. Tekijät samoin, meidän on oltava yhteisessä rintamassa oikeuksiemme puolesta.
Rita Dahl
tulossa julkaisuun SKP:n Uudenmaan Näköalaan

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi