Onnistunut päivitys

Onnistunut päivitys
Ylioppilasteatteri oli päivittänyt Arvo Salon Lapualaisoopperan 2010-luvulle niin, että nyt Lapuan liikettä edustivat Rajat kiinni -ryhmittymä ja muut muukalaisvihamieliset tahot, joiden keskeisenä tiedotusvälineenä on Hommaforum ja muut internetissä toimivat vihapuhetta ja rasismia avoimesti suoltavat, näytelmän mukaan satoja tuhansia keräävät törkyjulkaisut.
YT:n Lapualaisoopperan päivityksessä vastapuolta edustivat perheenyhdistämistä epätoivoisesti yrittävät maahanmuuttajat, kuten iranilainen maahanmuuttaja, joka Maahanmuuttajaviraston haastattelussa yritti epätoivoisesti tulla toimeen 2600 kuukausitulon ja työpaikan kaltaista faktaa vastaan pienillä kirpputoritienesteillä.
Viiden hengen käsikirjoittajaryhmän tekstissä maahanmuuttajan mies saa kuulan kalloonsa Rajat kiinni-ryhmän aktivisteilta. Hommaforum-ryhmän henkisenä pääjehuna esiintyi Jussi Halla-Ahon oloinen henkilö, joka esiintyi pyöräilykypärä päässä muistuttaen hieman Osmo Soininvaaran julkista imagoa. Rajat kiinni -liikkeen mobilisoijana oli Vihtori Kosola (Miro Apostolakis), joka rinnastui Ilja Janitskiin.
Näytelmään oli upotettu myös Salon näytelmään kuulumaton Artturi Vuorimaa, joka oikeassa elämässä nosti oikeuskanteen Saloa vastaan syyttäen tätä hänen Kolme kuukautta Kosolassa -teoksensa plagioinnista. Näytelmässä oli myös muita tunnistettavia hahmoja, joiden identiteettiä en kuitenkaan nyt lähde arvailemaan. Ehdotan vain, että Li Andersson olisi ollut herkullinen muurhaispesään muilutettava kohde. Toim. huom. arvostan suuresti Anderssonia ja hänen poliittista asiantuntemustaan, siksi ehdotan häntä poliittisen satiirin kohteeksi.
Erityisen herkullisia henkilöitä näytelmässä olivat kepin kanssa jatkuvasti heilunut Muilu (Aliisa Rinne) ja miespuoliset Lapuan liikkeen edustajat. Joistakin puuttui ehkä nuoren iän vuoksi roolin edellyttämää miehistä uhoa, mutta heitä oli siunattu muilla luonnollisilla avuilla. Näyttelijöiden joukossa oli myös yksi naispuolinen todellinen laulajalahjakkuus, joka tosiaan osasi fraseerata Kaj Chydeniuksen musiikkia jazzin tyyliin.
Pelottavinta on, että YT:n Lapualaisoopperan päivitys voi otta totista totta sekä Suomessa että Euroopassa: leikkauspolitiikka ja hyvinvointivaltion rapautuminen sekä eurooppalainen talouspoliittinen yhteisvastuu sijoittajapankkien johdannaiskeinottelua vastaan tarjoaa oivan kasvualustan populistisille poliittisille liikkeille ja rasismin sekä ääärioikeistolaisuuden nousulle ja kanavoitumiselle lopulta suoraksi toiminnaksi. Ja suorassa toiminnassa eivät ole mukana ekstremistit, vaan aivan tavalliset ihmiset.
Näytelmä päättyi synkkyydestä huolimatta katarttiseen nousuun, jonka aikana jokainen näyttelijä saattoi huutaa improtussa monologissaan näkemyksiään tulevaisuuden Eurooppaa uhkaavista uhkakuvista pankki- ja talouskriisistä pakolaiskriisiin, perhekriisiin, hyvinvointivaltion rapautumiseen, ja mihin tahansa, mitä näyttelijöiden pää saattoi aivopoimuistaan suoltaa.

Näytelmä oli vahvan painottunut ja sivuutti esimerkiksi sen tosiasian, että pakolaisilla on heitä puolustava some-sivu Refugees welcome, jolla tavalliset suomalaiset tarjoavat apuaan hätää kärsiville. Rajat kiinni -ideologia ei siis ole ainoa maassamme vaikuttava ideologia. Rita Dahl

julkaistu Tiedonantajassa

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi