Baskimaan puolesta

Baskimaan puolesta

Bildu on Navarran parlamentissa edustetuista puolueista kaikkein itsenäisyysmielisin. Baskimaan itsenäisyyskysymys on sen agendalla kaikkein tärkein.

Kahdeksalla edustajallaan Bildulla on varsin vahva edustus Navarran 50-henkisessä parlamentissa. 75 edustajan Baskimaan parlamentissa sillä on peräti 22 edustajaa. Navarra sijaitsee baskimaan tasavallan ymparillä.

Bildun tärkeimmän edustajan Maiorga Ramírezin mielestä Baskimaan itsenäisyys on tärkein puolueen ajama asiakysymys. Miljoonan asukkaan baskikansalla on oma vahva kirjallisuus, kulttuuri ja kansanperinne, jota valtio ei tällä hetkellä mitenkään tietoisesti edistä.

Puolue kannattaa muita vasemmistopuolueita (Izquierda Unida ja Podemos) ehdottomammin baskin kielen opetusta ensimmäisenä kielenä kouluissa englannin sijasta ja baskinkielisten oppimateriaalien kehittämistä. Jos EH-Bildu (8) saisi Podemoksen (7), 
Izquierda Unidan (2) ja PNV:n (9) osallistuvan aloitteensa tueksi, baskimaan kielellä ja kulttuurilla voisi olla toivoa. Nyt Maiorga tietää 17:n edustajan kannattavan asiaa.

- Jos saisimme enemmistön tukemaan aloitetta, voisimme aloittaa osllistuvan prosessin estatuksemme revisioimiseksi. Navarran parlamentilla on hacienda propia eli keräämme itse verot ja neuvottelemme Madridin keskushallinnon kanssa julkisten palveluiden maksuista keskushallinnolle. Nyt joudumme maksamaan myös asioista, joita meidän puolueemme ei kannata: monarkian ja armeijan tukemisesta.

Koska Izquierda-Unida ja Podemos päättivät muodostaa yhteisen koalition 27.6. pidettäviin Madridin keskushallinnon vaaleihin, koalitiosta neuvotelleet Bildu ja Geroa Bai päättivät sen sijaan luopua yhteisestä koalitiosta ja mennä vaaleihin omin tunnuksin.

Baskipuolueen lähihistoria

Vuoteen 2011 asti Bildu oli osa Sartua ja EA-Bildu Alternatibaa. 2012 nimi muuttui EH-Bildu Alternatibaksi. 2011 tammikuussa tapahtui ETA:n aseistariisuminen ja lopetus. Noin 350 entistä baskiterroristia istuu ympäri Espanjan vankiloita, usein Etelä-Espanjassa.

- Hajauttamispolitiikka on aiheuttanut, että läheiset joutuvat usein matkustamaan tunteja viikonloppuisin tavatakseen vankeja. Tämä on ihmisoikeuskysymys, joka on korjattava välittömästi.

Maiorga toteaa, että Navarran parlamentissa on vielakin jasenia, jotka ovat syyllistyneet korruptioon. Espanjaksi ilmaisu Las puertas giratorias (engl. the revolving door) tarkoittaa, että julkisen sektorin korkeat virkamiehet siirtyvät yksityiselle sektorille saavuttaen ansaitsemattomia etuja tai toimien julkisen intressin vastaisesti.

- Meillä oli vuoteen 2000 asti menestyva sosiaalinen pankki Caja Navarra, jonka virkamiehia syytettin kavalluksista. Korkein oikeus tutki tapauksen ja piti toimintaa epäeettisenä, mutta ei rangaistavana. Navarran parlamentissa on edelleen edustajia, jotka ovat ovat saaneet palkkioita olemattomista kokouksista Caja Navarrassa.

Maiorga kannattaa myös pääoman revisiointia. Espanjassa on eräs Euroopan korkeimmista sähköveroista ja tähän on johtanut sähköbisneksen liberalisointi.

- Yrityksiä olisi kontrolloitava paljon paremmin kuin nykyään.

Ennen kansanedustajaksi päätymistään Maiorga toimi sosiaalisena aktivistina puolustaen muun muassa aseistakieltaytyjien oikeuksia.


Rita Dahl

julkaistu Tiedonantajassa 27.5.2016

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi