Valkoisen raivon kantajat

Valkoisen raivon kantajat

Arto Halosen uusin dokumenttielokuva Valkoinen raivo esittää kiusatun tarinan. Hänellä on aiheesta omia kokemuksia.

Halosen mielestä eriarvoistuva maailma arvostaa paremmuutta ja muiden tönimistä vaikka ihminen ei ole luontaisesti paha.

Halonen vietti lapsuutensa Joensuussa ja oli pari vuotta lähinnä sanallisesti kiusattu.

- Olen joutunut näkemään ja kokemaan koulukiusaamista myös omassa historiassani. Siksi olen pitkään miettinyt, että haluan käsitellä aihetta myös elokuvan keinoin. Valkoinen raivo -elokuvassa on paljon kiehtovia ja silmiä avaavia elementtejä, jotka halusin kertoa.

Halosen mielestä elokuva on myös paras keino vaikuttaa ja nostaa koulukiusaaminen keskusteluun. Koulukiusaaminen nousee esiin lähes jokaisen kouluampumisen yhteydessä.

- Yhteisömme ei ole riittävästi analysoinut ja ymmärtänyt kiusatun kokemusta ja prosessin aiheuttamia itse- ja joukkotuhoisia mekanismeja. Muutosta on vaikea saada aikaan, jos ei todeta ja ymmärretä ihmismielen mekanismeja ja jos ei kyetä niitä hoitamaan.

Art Films Production, Suomen Mielenterveysseura, Koulukino ja VLMedia järjestävät koulukiusaamista, varhaisen ja nopean puuttumisen tärkeyttä sekä mielenterveys- ja sosiaalityön merkitystä esiintuovan kiertueen.

27.11. ensi-iltaan tulevan elokuvan ohessa kierretään ensi keväänä kouluja.

Kristillisyys ei suosi itsen puolustamista

Valkoisen raivon päähenkilö, aristokraattistaustainen Lauri joutuu koulukiusatuksi varhain fyysisesti, mutta myös suullisesti. Hän pakenee älyllistämiseen.

- Yliälyllistäminen on vaarallinen keino suojella itseään. Kristinusko on ylevää ajattelua, mutta kilpailuhenkisessä maailmassa, jossa vahvat sysäävät syrjään heikot on ajankohtaista kysyä: miten yksilöllä on lupa puolustautua ja puolustaa itseään.

Kymppejä kotiin tuova priimus sai viktoriaanisen kotikasvatuksen, jonka perustan kiusaaminen romahdutti: isänsä menettänyt poika ei edustanut enää aristokratian ylemmyyttä, vaan oli yh-äidin lapsi.

Kristillisen kotikasvatuksen saanut Lauri ei puolusta itseään. Friedrich Nietzschen ajatukset hyvästä ja pahasta alkavat viehättää häntä.

Lauri miettii, millaista tuhoa aiheuttaa umpimetallinen pesäpallomaila: irtoaako iskusta vain otsa, koko pää, vai onko aito miekka tyylikkäämpi koston väline. Erilaiset miekat japanilaisesta katanasta viikinkimiekkaan tulevat tutuiksi.

Luonnonlahjakkuus alallaan

Myös ihmisyhteisön kateus aiheuttaa kiusaamista, sen tietää alallaan palkintoja kahminut Halonen.

Yliopistossa Laurista tulee hetkessä tutkimusryhmän jäsen ja häntä aletaan kadehtia.

- Yliopistomaailma on säilynyt pitkään pyhänä, koskemattomana alueena, vaikka kilpailu ylimmälle pallille pääsystä on siellä aivan yhtä veristä kuin muualla. Yliopistossa vaikuttavat aivan samat mekanismit kuin muissa ihmisyhteisöissä.

Halosen kiinnostus Laurin tarinaan heräsi hänen luettuaan Suomen Kuvalehdestä Katri Merikallion haastattelun alallaan menestyneestä tutkijasta Laurista, joka inspiroi Halosta elokuvan tekemiseen. Hänen oli pakko tarttua aiheeseen, kun se nousi pari vuotta myöhemmin uudelleen esille sosiaalisessa mediassa. Taustalla oli halu käsitellä myös omia kiusaamiskokemuksia.

- Pitää uskaltaa avata keskustelua aiheesta niin, että keskiössä ovat kiusatut. Eristettyjen joukossa on monia hienoja ihmisiä.

Halonen muistuttaa, että myös kiusaamisen vastainen työ ja valistus kehittää hienovaraisia tapoja olla toista ylempi, koska yhteiskunta suosii tätä.

Koulukiusatut keskuudessamme

Kaikille ei käy yhtä hyvin kuin Laurille. Elokuvan alatekstinä ovat dokumentaariset vilahdukset koulusurmista, joita Suomessa on vuosien varrella nähty Rauman vuoden 1989 ampumistapauksista Kauhajoen surmiin vuonna 2008.

- Ongelmana on, miten tunnistaa valkoisen raivon kantajat. Koulusurmaajat ovat monesti hiljaisia, syrjäänvetäytyviä ja älykkäitä. Heistä ei monesti arvaisi, että he ovat raivoa täynnä ja voisivat syyllistyä sellaisiin hirmutekoihin. Breivikiä analysoi kaksi tutkijaryhmää, joista toinen piti häntä psykoottisena skitsofreenikkona, toisen mukaan hän oli normaaliälykäs henkilö, joka oli tietoinen jokaisesta teostaan.

Tutkijoiden mielestä yhteistä valkoisen raivon kantajille on dehumanisaatio: yhden ihmisen julman teon yleistäminen.

Elokuvan päähenkilön valkoinen raivo saavuttaa sellaiset mittasuhteet, että hän alkaa hakea tietoa eri asetyypeistä, rakastaa ajatusta suvereenistä voimankäytöstä ja apokalyptisestä joukkotuhosta (vaikka tietää ajatuksen olevan eettisesti väärin), alkaa ampua isokaliiberiisilla aseilla, tutkia ballistiikkaa ja aseiden reaktioita erilaisiin lämpötiloihin sekä katsoa elokuvia, jotka käsittelevät aggressiota ja suvereenia voimankäyttöä.

Tuhoisa valkoinen raivo

Valkoista raivoa voitaisiin Laurin mielestä käyttää erikoisjoukkojen tai terroristien koulutuksessa. Kiusaaminen on eräänlaista erikoisjoukkojen koulutusta: dissosiaation avulla operaation toteuttavat tunnekylmät tappajat.

Valkoisen raivon tuhoamis- ja kidutusfantasioiden toteuttamiselta Laurin pelasti lentopallo ja psykiatrin johtama terapiatyöskentely. Laurista tuli väkivaltakäytökseen perehtynyt tutkija, joka on puhunut aiheesta monissa kansainvälisissä kongresseissa.

Faktaboksi

Menestynyt elokuvaohjaaja

Halosen dokumenttielokuvat ovat herättäneet paljon yhteiskunnallista keskustelua ja saaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Ensimmäinen teatterilevitykseen tullut pitkä fiktioelokuva Prinsessa (2010) toi hänelle muun muassa valtakunnallisen mielenterveyspalkinnon.

Hän sai vuonna 2005 Suomi-palkinnon. Lisäksi hänelle on myönnetty Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto vuonna 2010 ja Euroopan Unionin humanitaarinen palkinto vuonna 1998. Halonen on perustanut DocPoint -festivaalin.

Turkmenistanin pyhää kirjaa käsittelevä Pyhän kirjan varjo on eräs levinneimmistä suomalaisista dokumenttielokuvista maailmalla ja se oli ehdolla vuonna 2008 Euroopan elokuva-akatemian parhaan dokumenttielokuvan palkinnon saajaksi.


Rita Dahl

julkaistu Iltasanomissa 24.11

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi