Yhteisvastuu on kaunis sana

Yhteisvastuu on kaunis sana, jonka avulla koko Eurooppa maksaa harvojen rikoksista

Jokainen päivä on mahdollisuus uuteen auringonnousuun, kirjaimien järjestyksen muutokseen ja toisenlaiseen lauseeseen, jokainen päivä tuo mukanaan uuden Kreikka-ilmiön, uudet velkajärjestelyt ja toisella tavalla velkaantuneen Euroopan. Solidaarisuus ei merkitse meille kommunismia, vaan uutta retoriikkaa, joka velvollistaa kaikki jäsenmaat osallistumaan omien tai pankkiiriensa töppäilyjen vuoksi ylivelkaantuneiden jäsenmaiden kansantalouksien tai sijoittajapankkien velkaongelmien ratkaisemiseen ”yhteisvastuullisesti”. Yhteisvastuu on kaunis sana, jonka avulla koko Eurooppa maksaa harvojen rikoksista.

Köyhille yhteisvastuullisuus merkitsee yhtä pitkää leipäjonoa, joka ei lyhene yhtään. Köyhän silmärenkaat ovat joka päivä yhtä suuret ja ympäriltä tummat. Mikään meikkivoide ei pysty niitä peittämään (Obs. Selvitä, onko testattu eläinkokeilla vai ei, jos ei ole, voi rauhassa käyttää). Eettinen konsumerismi tuudittaa hyvin toimeentulevan keskiluokan syvään Ruususen uneen, josta se herää vasta kun autot ovien edessä palavat tai oman kotioven avatakseen täytyy ottaa ekstra-annos unilääkettä päivätöihin mennäkseen.

Jokaisen lauseen on oltava poliittinen tässä ympäristössä, jossa sanat ovat pommeja ja niillä joko ruokitaan ihmisten tyhmyyttä tai paljastetaan erilaisia yhteiskunnallisia attentaatteja. On keksittävä osuva sana ja paiskattava se päin lukijaa, seinää ja mediaa toivoen tuloksia: heräämisiä, valpastumista, horroksesta nousemista. Yksikin osuma tässä mielessä on tärkeä, vaikka ei tuokaan leipää omaan pöytääni.

Jos voisin elää elämäni toisin, lukisin ja opiskelisin edelleen yhtä paljon, mutta sen lisäksi tähtäisin jo alusta lähtien Baader Mainhofia rauhanomaisemman, ei huonoihin terroristi-iskuihin keskittyneen taiteilijaryhmän perustamiseen. Sen ryhmän avulla kaivauduttaisiin yhteiskuntaruumiin sisuksiin ja sen negatiivisiin puoliin kuin kauhakuormaajat, jotka louhivat uraania muiden jätemetallien ohella. Hallitus, joka antaa 150 lisämiljoonaa alusta lähtien toimimattoman kaivoksen eteenpäinviemiseen vie uskon poliittiselta järjestelmältä ja sen toimivuudelta. Kaivokselle, jonka liuotusjärjestelmät eivät ole alun alkaenkaan toimineet, ei olisi saanut antaa ylipäätään toimintalupaa.

Rikkaat, joiden joukossa poliitikot, palkkaavat verokonsultin ulkoistamaan omaisuutensa Cayman-saarille ja kansalaisjärjestöt tiedottavat poliitikoille siitä, miten veroparatiisikielto tulisi saattaa voimaan. Nämä julkaisut on rahoitettu EU:n ja kotimaisten ministeriöiden tuella. Pieni piiri kiertää kehää ja se on paskainen!

Kun laillistettu rikollisuus on maan tapa ja sitä suojelee laki ja nk. järjestys, mitä muuta voin kirjoittaa kuin poliittista runoa, satiiria tai tietokirjallisuutta?

Nauttiiko yksilömoraali minkäänlaista suojelua rikollistuneessa maailmassa?


Rita Dahl (s. 1971) on kuusi runokokoelmaa, kuusi tietokirjaa, kaksi käännöstä ja kaksi antologiaa julkaissut kirjailija, kääntäjä ja vapaa toimittaja.

julkaistu Kolera Kollektiivin Torasäkeet-antologiassa

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale