Kirjailija Rita Dahl muuttaa kannanotot sanoista lauluun


SKP:n sitoutumaton ehdokas, Uudenmaan vaalipiiri. Teemat muun muassa:

1) Stop nykymuotoinen TTIP (EU:n ja USA:n välinen vapaakauppasopimus)

2) kyllä reilulle ja ihmisarvoiselle työlle sekä itsensä työllistäjien sosiaali- ja eläketurva-asioiden kohentamiselle ja taiteilijapalkalle
3) kyllä ilmaisille tai edullisille ja julkisesti tuotetuille sosiaali- ja terveyspalveluille sekä koulutukselle, pohjoismaisen hyvinvointivaltion ylpeyksille

Kirjailija Rita Dahl muuttaa kannanotot sanoista lauluun
Vapaa toimittaja, kirjailija ja sopraano, Wagner-ääni Rita Dahl halajaa yhteiskunnallista kohennusta kanssatovereiden elämään.
Vaikka pöytälaatikossani on lukuisia eri vaiheissa olevia käsikirjoituksia; kuten käännöksiä, proosaa, runoja, esseitä, koen että nyt on aika hylätä kirjailijan ura jaomistautua laululle.
Toimittajana Rita on keskittynyt vakaviin yhteiskunnallisiin repotaaseihin, tutkivaan journalismiin sekä kulttuurijuttuihin. Häneltä löytyy kymmeniä runojulkaisuja koti- ja ulkomaisissa kirjallisuuslehdissä ja –antologioissa
Toimittajana hän on julkaissut satoja artikkeleita, kritiikkejä, kolumneja päivä-, erikois-, ammatti-, asiakas- ja aikakauslehdissä. Hän on käsitellyt viime aikoina esimerkiksi itsensä työllistäjien asemaa, jota pitää täysin lainsuojattomana tällä hetkellä.
Omasta kokemuksestaan hän pystyy sanomaan, ettei itsensä työllistäjillä ole helposti oikeutta sosiaaliturvaan, eivätkä he pysty maksamaan eläketurvaakaan, jos ja kun useimmiten apurahatulot ovat liian pienet.
-Siksi ehdotankin akateemisille taiteilijoille taiteilijapalkaksi 1 800 euroa kuukaudessa, Rita paaluttaa.
Nämä asiat ovat puolueiden hoidettavissa, jos niin maasssamme halutaan. SKP:n eduskuntavaaliehdokkaana Rita pitää kiinni sote-palveluiden  ja koulutuksen julkisuudesta, edullisuudesta tai maksuttomuudesta. Vain koulutus takaa työläisperheiden lapsille mahdollisuuden sosiaaliseen nousuun.
SKP kannattaa kuuden tunnin työpäivää ja työn uusjakoa, jolla linjalla Ritakin on.
Portugalilaista nykyrunoutta
Ritalta ilmestyy vielä tänä keväänä portugalilaisen nykyrunouden antologia (Palladium-Kirjat), joka on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Portugalinkielisen runouden kääntämisestä hän innostui tehdessään kirjallisuustieteen gradun Fernando Pessoan ortonyymistä ja heteronyymeistä.
-Tämän vuoksi lähdin opiskelemaan portugalia 2001-2002 Lissabonin klassiseen yliopistoon. Palasin vielä muutamalle kesäkurssille ja olen suorittanut 4/5-kielitutkinnon portugalista. 2007, Rita kertoo innostuneena.
Sen jälkeen hän teki YLEn Kulttuurille featuren Teeskentelevä runoilija (Pessoasta) ja 2007 ilmestyi ensimmäinen matkakirja Tuhansien portaiden lumo (Avain),
      -Olen esiintynyt paljon Brasiliassa ja Portugalissa ja kääntänyt           molemman maan runoilijoita. Olen tietääkseni ainoa kirjailija         Suomessa, joka tätä tekee.
Vuosiapurahaa ei ole tullut runosillan rakentajalle vielä kertaakaan.
Ritalla kansainvälisyys on verissä: hän on lisäksi kirjoittanut viisi matkakirjaa, joista viimeinen käsittelee Kap Verdeä ja myös maan älykköjen johtamaan vapaustaistelua, joka johti vapautumiseen Portugalin siirtomaavallan alta.

Laulun kautta voi ottaa kantaa

Kokoomuksen ja SDP:n turvallisuuspoliittista retoriikkaa pro gradussaan tutkineena valtio-opin maisterinakin Ritaa miellyttää Merikannon edustama oikeudenmukaisuuden eetos.
Viime kuukausina Rita on päässyt tutustumaan Työväenmarssin säveltäjään Oskar Merikantoon Ilmajoen musiikkijuhlien oopperakuorossa.
Oskar Merikanto, vaikka kuului nuoren suomalaisen kansakunnan rakentajiin ja älykköihin, ei useiden muiden tavoin sympatisoinut oikeistolaista politiikkaa ja valkoisia vaan oli sorretun kansan puolella.
Elämälle-oopperan kuoro-osuuksien useissa kohdissa viitataan kansan kurjiin oloihin, jopa nälänhätään ja sortoon, jota Merikannot joutuivat vallanpitäjien taholta kärsimään.
Elämälle -ooppera Merikannosta esitetään tulevan kesänä Ilmajoen Musiikkijuhlilla. Viime ja edelliskesänä samoilla juhlilla esitettiin niin ikään kantaa ottava ooppera suurmiehestä  Kekkonen.
Kekkos-oopperassa nousi maamme itsenäisyyden puolustajaksi, Kekkosen vastapooliksi Väinö Tanner. Tulevassa Elämälle-oopperassa taas nousee suomalaisuuden yhtenäisyyden puolustajaksi jalasjärveläissyntyinen Oskari Merikanto, joka sävelsi lauluja niin työväestölle kuin suojeluskuntalsillekin.
Rita pääsee sopraanoäänialallaan oopperassa laulamaan ”Maan voitte vapaaksi järjestää, mutta perhe on velkojen vanki, meitä ympäröi jää ja hanki.”
Sisällissodan syttyessä on Juhani Koivisto kirjoittanut ja Jaakko Kuusisto säveltänyt kuorolle osion; ”Kansa taistelee itseään vastaan, eikä sellaista sotaa voi voittaa”. Pian sodan jälkeen oopperassa havaitaan, että jokaisen veri on punaista.
Kuoro puolestaan hurraa, kun Suomi saa Merikannosta uuden sävelten sankarin ja Suomen musiikki saa uuden neronsa. Siunatuksi lopuksi tuodaan esille, miten Gallen maalasi kansallistaulun, Sibelius urakoi sinfoniansa, mutta Merikantoa rakasti kansa, sillä hän loi kaikille laulun.

Toive Tynjälä

julkaistu Tiedonantajassa 2.4.


Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi