Vasemmistolaisen maailman kannattaja

Vasemmistolaisen maailman kannattaja

Mercedes Bentso aikoo jossain vaiheessa mennä politiikkaan, mutta vaikuttaa vielä toistaiseksi rap-musiikillaan.

Musiikki pelasti Mercedes Bentson huumeisiin sortumiselta ja syrjäytymiskierteeltä. Jos Pyhimys ei olisi soittanut hänelle ja pyytänyt tekemään rappia kanssaan, hän olisi kenties edelleen huumeiden tiellä. Hän meni rapkouluun ja julkaisi ensimmäisen kappaleensa vuonna 2010. Mercedes Bentso on parhaillaan purkittanut esikoislevynsä ja tuottaja Steen1 alkaa etsiä levylle julkaisijaa.

- Steen1 on ollut suurin innoittajani rohkeudellaan ja suorapuheisuudellaan. Hän on tehnyt riskillä hyvin provosoiviakin tekstejä. Pyhimystä ja ASAaa ihailen lyyristen taitojensa vuoksi. Pidän myös Julma Henristä ja Palefacesta. Minäkin haluan, että tekstini ovat kirjallisesti toimivia ja siksi käytän niissä symboleja ja vertauskuvia. Lana del Rey puhuu Hollywoodin ongelmista, jotka edustavat toki eri mittakaavaa. Amy Winehousesta pidän surullisen tarinan vuoksi.

- Otan ihmissuhteiden ja läheisten elämänkohtaloiden kautta kantaa yleisempiin ongelmiin. Yksikään tuttavani, jolle on käynyt huonosti, ei ole ollut turha ihminen. Narkkareita meillä kaikilla on oikeus vihata. He ovat vähän samanlaisessa asemassa kuin vaikka kehitysvammaiset. Eilen televisiossa oli keskustelu kehitysvammaisista ja ohjelmassa kysyttiin, haluaisitko kehitysvammaisen naapuriisi asumaan. Narkkarin ajatellaan itse aiheuttaneen tilanteensa. Heidän aiemmat tuomionsa vaikuttavat myöhempiin tuomioihin.

Yleinen yhteiskunnallinen ilmapiiri on Mercedes Bentson mielestä erittäin naisvihamielinen. Räpparipiireissä naisten ei uskota osaavan räpätä, Li Anderssonia ja Susanna Koskea katsellaan debateissa mielellään vierekkäin, koska molemmat ovat kauniita naisia.

- Se nyt on vain tyhmää sanoa naisilta, etteivät he tarvitse feminismiä. Se olisi vähän sama kuin musta ihminen, joka sanoisi, että orjakauppa on yes. Feministit ajavat myös miesten oikeuksia, eikä miesasialiikkeelle ole mitään tarvetta – mitä muuta se ajaa kuin piilošovinismia. Naiset kokevat edelleen seksuaalista häirintää, joka ulottuu katuhäirinnästä törkeään ahdisteluun.

Aktiivinen Vasemmistonuori

Mercedes on aktiivinen Vasemmistonuorissa ja hänet muistetaan eurovaaleista Li Andrssonin kannattajana. Eduskuntavaaleissa hän tukee Vasemmistonuorten puheenjohtajaa Mai Kivelää. Näitä naisia hän voi turvallisin mielin tukea, koska on heidän kanssaan yhtä mieltä ympäristöä, taloutta, feminismiä, rasismia ja maahanmuuttajia koskevista asioista.

Jahka Mercedes Bentso ehtii, hän aikoo itsekin perehtyä paremmin yhteiskunnallisiin asioihin ja asettua ehdolle.

- Suurin ongelma ovat tällä hetkellä mielenterveys- ja päihdepalveluiden eriarvoistuminen. Kaksi kaveriani kuoli viime syksynä huumeisiin. Joskus luulin, että on kyse vain minun lähipiirini ongelmista, mutta Steen1 sai minut tajuamaan, että ongelma on yleisempi ja yhteiskunnallisempi.

Kaikkein paras lääke Mercedes Bentson mielestä olisi niin tehokas ennaltaehkäiseminen, ettei kukaan sorru huumeisiin tai päihteisiin.

- Kannatan erityisesti joustavaa ja varhaista puuttumista perheiden asioihin. Jos ihminen kasvaa ympäristössä, jossa vanhemmat ja kaikki ympärillä ovat narkomaaneja, ei ole paljon vaihtoehtoja. Myöhemmin, jos narkomaani joutuu katkolle Järvenpäähän ja palaa sieltä takaisin Itä-Helsinkiin, paluu vanhaan elämään on hyvin todennäköinen.

Kaveria ei jätetä

Itä-Helsingissä parasta on tiettyjen piirien yhteisöllisyys. Kaveria ei jätetä, jos hän joutuu pulaan.

- Tietyissä porukoissa kaikki tuntevat toisensa ja vallitsee veljeys ja perhetunnelma.

Mercedes Bentsolla on runsaasti monikulttuurisia ystäviä Kosovosta, Jordaniasta, Palestiinasta, usean eri maan kurdeja ja muita vähintään kahden kulttuurin kasvatteja. Kaikki ystävät ovat poliittisesti valveutuneita eikä edes räppärin tarvitse pyytää heiltä mielipiteitä eri asioista.

Mercedes Bentso on itsekin puoliksi romani, vaikka ei romanikulttuuriin koskaan mukaan lähtenytkään. Hän pitää yhteyttä vain osaan sukulaisista, esimerkiksi Ruotsissa asuvan setänsä kanssa hän on edelleen säännöllisesti yhteydessä.

Mercedes Bentsolle tärkeitä ovat ihmisoikeuksien lisäksi eläinten oikeudet ja hän on miettinyt yhteistyötä ay-liikkeen kanssa, koska häntä rasittaa se, että taiteilijoita pyydetään jatkuvasti esiintymään ilmaiseksi.

Uskonto on Mercedekselle tärkeä asia ja hän pitää itseään hengellisenä ihmisenä, vaikka ei julkisesti uskontoja koskevia mielipiteitä juuri esitäkään.

- Omaa hengellistä kokemusta ei voi selittää loogisesti ja kaikki eivät usko uskontojen olemassaoloon. Vaikka olen kokenut hengellistä väkivaltaa, haluan olla esimerkki vasemmistolaisesta taiteilijasta, joka uskoo johonkin, näpäyttää Mercedes Bentso terävästi tätäkin stereotypiaa.


Rita Dahl

julkaistu Ydin 1/2015:ssä 

Comments

Popular posts from this blog

Malawi folk-tale

Apurahapaja I saa jatkoa lokakuussa - ilmoittaudu heti!

Surullisen hahmon ritari