Taiteilijat - lainsuojattoman roolissa

Taiteilijat – lainsuojattoman roolissa


Itsensä työllistävä freelance-taiteilija elää useimmiten apurahoilla ja pienillä palkkioilla, joita kerätään useista lähteistä. Poikkeuksen tekevät ne harvat joille on kasaantunut nimeä esimerkiksi kuvataiteilijana ja jotka voivat pyytää töistään suurempaa palkkiota. Itsensä työllistävä taiteilija joutuu usein yhdistämään erilaisia toimeentulon muotoja: apurahojen lisäksi hän tekee keikkaa, välillä hän joutuu turvautumaan työttömyysapurahaan ja toisinaan jopa lainaan.
Itsensä työllistävä taiteilija joutuu yhdistämään erilaisia toimeentulon muotoja: apurahojen lisäksi hän tekee keikkaa, välillä hän joutuu turvautumaan työttömyysapurahaan ja toisinaan jopa lainaan.
Myös tekijänoikeuksista tulee pieniä puroja itsensä työllistävien taiteilijoiden ohueen kukkaroon. Esimerkiksi kirjailija saa hyvin pieniä tekijänkorvauksia (muutama sata euroa vuodessa) Sanastolta, muusikko puolestaan on Teoston asiakas. Suomen Kirjailijaliiton kuuluisan ja paljon lainatun tutkimuksen mukaan kirjailija ansaitsee kirjoillaan keskimäärin parituhatta euroa vuodessa.
Kirjastojen väki tietänee varsin hyvin kirjailijoiden ongelmallisen tilanteen, mutta silti meitä kutsutaan esiintymään ilmaiseksi. HSL järjestää vuosittain Raideaforismeja, jotka se valitsee käyttöönsä ilmaiseksi. Tänä vuonna toteutetaan raitiovaunussa Taidelinja, jonne hyväksytään eri alojen aktioita – korvauksetta.
Tällainen toiminta vahvistaa suuren yleisön keskuudessa vahvasti elävää myyttiä siitä, että taide on harrastustoimintaa, josta ei kuulukaan saada palkkaa.
Kehotan taiteilijoita vaatimaan palkkioita tai ryhtymään joukkoboikottiin: ei minkään muun alan ammattilainenkaan tai vakituisessa päivätyössä oleva suostuisi tällaiseen kohteluun.
Työttömyyspäivärahaa hakiessaan itsensä työllistävät taiteilijat joutuvat henkisten nöyryytysten kohteeksi. Vaikka TE-toimistot tarjoavat luova yrittäjyys-kurssia kurssin perään, ne vaikeuttavat itsensätyöllistäjien asemaa edellyttämällä yrittäjyydestä irtisanoutumista työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautuessa.
Jyrki Kataisen hallitus lupasi parantaa itsensätyöllistäjien asemaa, mutta lupauksista huolimatta yhtäkään edistysaskelta ei tapahtunut. Koska hallitus on ollut jälleen saamaton, annan seuraavalle hallitukselle suorat toimenpideohjeet. Nämä voi toteuttaa askel askeleelta. Oletan, että luonnollisemmin toimenpide-ehdotukseni saavat kannatusta punamultatyyppisessä hallituksessa.
Annan seuraavalle hallitukselle suorat toimenpideohjeet:
1.Itsensätyöllistäjien nöyryyttäminen TE-toimistoissa on loputtava. Yrittäjyyden eli YEL- ja MYEL-maksujen maksamisen keskeytystä ei tulisi vaatia lyhyiden työttömyysjaksojen ajaksi taiteilijan epäsäännöllisestä tulonmuodostuksesta johtuen
2. Kehitetään 1800 euron suuruinen taiteilijapalkka akateemisesti koulutetuille tai muuten pätevyytensä osoittaneille ammattitaiteilijoille.
3. Jos apurahatulot ovat niin pienet, ettei ole varaa maksaa eläkemaksuja, eläke turvataan jollakin tavalla.

Rita Dahl
kirjailija, vapaa toimittaja, sopraano, valtiotieteiden ja filosofian maisteri

julkaistu Sorsan säätiön tyollistajat.fi-sivulla

Comments

Popular posts from this blog

Malawi folk-tale

Apurahapaja I saa jatkoa lokakuussa - ilmoittaudu heti!

Surullisen hahmon ritari