Taiteilijat ja köyhyys

Olen suunnittelemassa reportaasia tai juttusarjaa aiheesta taiteilijoiden köyhyys. Oletko kiinnostunut avautumaan aiheesta?

Tarkoituksena on valaista eri alojen taiteilijoiden köyhyyttä ja toimeentulon rakentumista työn, työttömyyden ja KELA-tukien välillä.

Juttuun haen haastateltavaksi esim. kirjailijaa, teatterin alan ammattilaista, kuvataiteilijaa, säveltäjää, muusikkoa.

Yhteydenotoilla on KIIRE. Jos sinua kiinnostaa tai tiedät jonkun mahdollisen kiinnostuneen, ole yhteydessä mielellään tämän keskiviikon aikana: ritdahl@gmail.com

Reportaasien lisäksi jutussa on tutkimukseen perustuvaa taustatietoa esim. Itsensä työllistäjiä koskevasta raportista 2014 ja muusta terveyseroja ja taiteilijoiden sosioekonomista asemaa koskevasta kirjallisuudesta.

Esim:
Anna Pärnäsen ja Hanna Sutelan Itsensätyöllistäjät Suomessa 2013 -tutkimuksessa todetaan yleisesti, että moni itsensä työllistäjä työskentelee yrittäjänä vain, koska palkkatyötä ei ole ollut saatavilla ja työssä on siksi pakkoyrittäjyyden makua. Yleisiä piirteitä itsensä työllistäjän työlle ovat alhainen tulotaso, heikko sosiaaliturva ja riippuvuus yhdestä työn tilaajasta.
Vuonna 2013 työmarkkinoilla oli 152 000 15-64-vuotiasta itsensä työllistäjää. Heistä enemmistö on yksinyrittäjiä ja miehiä. He työskentelivät hyvin vaihtelevissa ammateissa osto- ja myyntiagentista fysioterapeuttiin ja kouluttajiin sekä taiteilijoihin. Itsensä työllistäjä on monipuolinen sateenvarjokäsite, joka pitää sisällään niin yksinyrittäjiä, freelancereita, ammatinharjoittajia kuin apurahansaajia ja näiden ryhmien erilaisia yhdistelmiä. On itsestäänselvää, että näin kirjavasta joukosta ei voi tehdä eri ammattiryhmiä koskevia yleistyksiä vaan on pikemminkin tehtävä tarkempaa tutkimusta ja tutkivaa journalismia jokaisesta ammattiryhmästä erikseen.

Comments

Popular posts from this blog

Malawi folk-tale

Apurahapaja I saa jatkoa lokakuussa - ilmoittaudu heti!

Surullisen hahmon ritari