Epäitsenäisyyspäivän puhe

Puheeni Nyt saa riittää -mielenosoitusta seuraavaan tai edeltävään tilaisuuteen Kiasman edustalla 6.12. Sehän oli itsenäisyyspäivä, mutta oikeastaan uusi titteli voisi olla epäitsenäisyyspäivä.

"Harvojen vai kaikkien Euooppa?

GMO:sta on tullut standardi kaikkialla eikä alkuperämerkintöjä löydy, ihmiselle ja eläimille vaarallisia kemikaaleja käytetään holtittomasti kaikkialla, työntekijöistä on tullut orjia, elottomalla luonnolla ei ole edes orjan oikeuksia.

Utopiaa vai todellisuutta? Jos Euroopan komission ja USA:n senaatin kabineteissaan neuvottelema TTIP sopimus tulee voimaan kaavaillunlaisena, muutkin kuin Iso-Britannia saavat olla huolissaan sosiaali- ja terveydenhuollon ja koulutuksen muuttumisesta julkisista yksityisiksi.

Erityisenä kivenä kengässä ovat esimerkiksi Ranskalle ja Saksalle olleet ns. markkinatuomioistuimet, välimiesoikeudet, ja sijoittajasuoja, jotka tekisivät monikansallisista suuryhtiöistä ja niiden markkina-aseman horjuttamisesta merkittävämpiä kuin kansallisvaltiot. Tästä on jo nähty useita esimerkkejä oikeusistuimissa; YK:n UNCTADin mukaan sijoittaja oli voittaja vuonna 2012 jo peräti 70 prosentissa oikeustapauksissa. Vattenfall haastoi oikeuteen ydinvoimasta luopuneen (markkina-asetelmia muuttaneen) Saksan valtion, öjystä luopunut Ecuadorin valtio tuomittiin megakorvauksiin amerikkalaiselle öljy-yhtiö Universalille. Käytännössä jäsenmaiden suvereniteetti erityisesti energiapäätöksissä olisi osin mennyttä.

Tämä kehitys on tavallaan sopisoinnussa Euroopan raha- ja talouspoliittisen kehityksen kanssa. Marraskuun alussa käynnistyi EMU:n kolmas vaihe on yhä syvenevällä federalistisella liittovaltiolinjalla, mikä tarkoittaa entistä suurempaa huonoa solidaarisuutta pankkien ja jäsenmaiden taseiden tappioita ja kansantalouksien vajeita kohtaan. EMU:n arkkitehdeistä esimerkiksi Sixten Korkman varoitti nimenomaan täysin ennustamattomaan EMU:n kolmanteen vaiheeseen mukaan menemisestä. Varoitus ei ole turha: pankkiunionia ovat kritisoituneet myös nyttemmin eläköityneet valtiovarainministeriön korkeat virkamiehet.

Mihin asti eurooppalaisen jäsenmaiden solidaarisuus ja yhteisvastuu sijoittajapankkien ja jäsenmaiden kansantalouksien tappioita kohtaan voi mennä? Äänekkäitä kansallisvaltioiden protesteja olisi pitänyt kuulua viimeistään Kreikan ja Portugalin ja pankkisektorin vaikeuksien alkaessa. EVM-rahat ovat vain pientä alkusoittoa, tässä pokerissa jäsenmaat voivat menettää miljardeja.

Rita Dahl
kirjailija, vapaa toimittaja, sopraano, SKP:n sitoutumaton eduskuntavaaliehdokas

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi