Transnationaali taiteilija keskusvaltaa haastamassa

Sosiologia 2/2014:ssä juttuni Transnationaali taiteilija.

Rita Dahlin henkilökuva: Yhteiskuntatieteellinen freelancer monessa mukana
Tähän mennessä 12 proosakirjaa, matkakirjoja, runokokoelmia ja satoja lehtijuttuja julkaissut vapaa kirjailija ja toimittaja, Rita Dahl, on taiteen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen moniottelija. Hän on opiskellut klassista laulua 15 vuotta ja on tällä hetkellä mukana Sibelius-Akatemian La Bohème -kuorossa ja kesällä Tampereen Oopperafestivaalin Tosca-kuorossa. Sen lisäksi hän on SKP:n ehdokkaana eurovaaleissa. Uusin teos, Savukeitaan matkaoppaitten Kypros-kirja, ilmestyi vähän aikaa sitten. Tällä hetkellä valmisteilla on Talvivaaraa ja Suomen kaivospolitiikkaa käsittelevä pamfletti ja Kap Verde -matkakirja.
Dahl valmistui valtiotieteellisestä vuonna 2001, pääaineenaan valtio-oppi. Vuonna 2008 hän valmistui lisäksi humanistisesta tiedekunnasta filosofian maisteriksi yleisestä kirjallisuustieteestä aiheenaan Fernando Pessoan runous. Sen lisäksi Dahl on opiskellut laajana sivuaineena viestintää ja sen lisäksi sosiologiaa, EU-ranskaa, teoreettista filosofiaa, naistutkimusta, johtamista ja lisäksi Lissabonin yliopistossa vuosina 2001–2002 portugalin kieltä ja kulttuuria.
Hänelle oli heti alusta selvää , että hän haluaa valtiotieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan. Hän päätyi valtio-oppiin vaikka pohti sosiologiaakin. Hän näkee sosiologian yleisemmäksi yhteiskuntatieteeksi kuin valtio-opin, joka hänen mukaansa pureutuu kunnolla poliittisen järjestelmän lainalaisuuksiin. Dahl kiinnostui politiikasta jo lukioaikoinaan, jolloin hän seurasi kansainvälistä politiikkaa Helsingin Sanomista. Myös T. S. Eliotin länsimaista sivilisaatiokritiikkiä sisältävä Autio maa -teos on vaikuttanut siihen, että Dahl kiinnostui yhteiskunnallisista asioista.
Kirjoittaminen on ollut Dahlin intohimo jo 11-vuotiaasta lähtien. ”Kirjoittaminen on minulle taiteellisesti korkeatasoista terapiaa”, hän kuvailee. Journalistisen kirjoittamisen hän aloitti opiskeluaikoinaan. Hän muun muassa avusti filosofian opiskelijoiden Minervan pöllö – lehteä ja Valtiotieteilijä-lehteä. kirjoitti musiikkikritiikkejä Rumba-lehteen ja kirjallisuuskritiikkejä Satakunnan kansaan sekä Bokus-nettikirjakauppaan.
Dahlin mukaan printtijournalismi on kriisissä. Hänen mukaansa se johtuu digitaalisesta mediasta, jonka vuoksi toimittajien on välttämätöntä keksiä uudenlaisia ansaintalogiikoita. Vaikka hän on ollut freelancer-toimittaja jo yli 15 vuotta, hän ei suosittele vapaan toimittajan ammattia kenellekään ainakaan alkuun. ”Hinta, jonka olen joutunut freelancerin urasta maksamaan, on liian kova. Minulla on kaksi akateemista tutkintoa, mutta olen silti joutunut välillä elämään lähes köyhyysrajalla” Dahl napauttaa.
Dahl sanoo: ”Mitä Sanoma edellä, sitä pienet perässä”. Suuret mediatalot ovat kaapanneet tekijänoikeudet. Samaa juttua on mahdollista julkaista uudestaan eri medioissa, ilman erillistä korvausta. Freelancerille on hyvin tärkeää pitää suhdeverkostojaan yllä, jos haluaa menestyä. Hänen mukaansa on myös järkevää hankkia joku erityistaito tai osaamisalue.
Dahl on hoitanut mediasuhteita, tiedotusta ja PR:ää muun muassa Suomen PENin varapuheenjohtajana ja Keski-Aasian naiskirjailijakokouksen koordinaattorina. Hän hankki kokoukselle 50 000 euroa ja se järjestettiin syksyllä 2007.
Kirjoittaja on Karoliina Kalliola Jyväskylän yliopistosta

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi