Mystinen muslimiveljeskunta

Mystinen muslimiveljeskunta

Egypti on palaamassa sotilasvallan aikaan. Entinen sotilasjohtaja Abdel-Fattah el-Sisi vannoo kukistavansa muslimiveljeskunnan.

Egyptin politiikka on ollut pysyvässä turbulenssissa kevään 2011 kansannousun jälkeen. kolme vuosikymmentä yksinvaltaisesti muun muassa Yhdysvaltojen tuella hallinnut Hosni Mubarak syrjäytettiin arabikeväässä, samoin kävi viime vuonna ensimmäisissä demokraattisissa vaaleissa valittu Mohamed Morsi.

Kymmenen Mohamed Morsin kannattajaa ja muslimiveljeskunnan jäsentä sai kuolemantuomion kesäkuun alussa valtion omistaman Al-Ahram Onlinen mukaan.

Huhtikuussa 683 muslimiveljeskunnan jäsentä tuomittiin kuolemaan. Maaliskuun tuomion mukaan ankarin mahdollinen tuomio kosketti 529 muslimiveljeskunnan jäsentä, kuolemantuomio annettiin 37:lle tästä joukosta. Kansainvälisten toimittajien ei sallittu tulla kuuntelemaan syytettyjen kuulemisia. YK:n pääsihteeri Ban-ki Moon totesi, etteivät tuomiot täytä rehellisen oikeudenkäynnin tunnusmerkkejä.

Toukokuussa presidenttivaaliehdokas Abdel-Fattah el-Sisi uhosi egyptiläisillä satelliittikanavilla tuhoavansa muslimiveljeskunnan, koska sitä egyptiläiset haluavat. Julistus kannatti: El-Sisi voitti vaalit kyseenalaisella 96,1 prosentilla. Kansainvälisiä vaalitarkkailijoita tuskin on päästetty paikalle.

EL-Sisi lupasi ihmisille asumismahdollisuuksia, työpaikkoja ja loppua energiakriisille. Hänen vastustajansa Sabahi puolestaan lupasi vapauttaa poliittisia vankeja ja lisätä työläisten oikeuksia sekä tehdä miljoonien dollarien investointeja, joilla avataan tehtaita, luodaan ihmisille asumismahdollisuuksia, uusia työpaikkoja ja tarjotaan terveydenhuoltoa.

Egyptin ongelmia tämänhetkisiä ovat muun muassa ruokakriisi, korkea työttömyys (14 prosenttia), inflaatio ja budjettivaje, joka on 12 prosenttia bruttokansantuotteesta.

El-Sisi kannatti viime keväänä voimaan tullutta lakia, joka kieltää mielenosoitukset. Hamdeen Sabahi kertoi kannattavansa toisenlaista lakia, joka ei estä vaan suojelee ja säätelee mielenosoituksia ja vapauttaa kaikki lainvastaisesti pidätetyt ihmiset. El-Sisi erosi maaliskuussa armeijan virastaan keskittyäkseen kampanjointiin presidentinvaaleissa.

Muslimiveljeskunnan puhemies Abdul Mawgoud Darderyn mielestä Egyptissä on alkamassa sotilashallinnon eli militokratian aika. Dardery korosti, ettei Egyptissä ole parhaillaan kokoontumis- tai ilmaisunvapautta.

Televisiokanavien tai päivälehtien uutisointi käy ymmärrettäväksi, kun ajattelee rahoittavia taustayhteisöjä tai kansainvälisen politiikan. The Guardianin mielestä vanha hallinto on saanut vain uuden hallitsijan, El-Sisin, mutta nuoret aktivistit tietävät, että hallinto on pohjimmiltaan mätä. The Guardianin ilmeisesti paikallinen kirjeenvaihtaja Ahdaf Soueif kertoi äänestyspäivinä Kairon keskustassa liikkuneista pakettiautoista, joiden katolla olleista kovaäänisistä kehotetaan ihmisiä menemään äänestämään. Silti vaaleja täytyy pitkittää kolmeen päivään, jotta äänestysprosentiksi saadaan 96,1.

Monet ihmisoikeusjärjestöt ja asiantuntijat eivät ole pitäneet Egyptin vaaleja reiluina ja tasapuolisina. Onko Egyptistä tulossa jälleen poliisivaltio on ajankohtainen kysymys.

CNN julkisti myös El-Sisin sotaisia kannanottoja, joissa hän uhkasi ettei muslimiveljeskuntaa ole hänen presidenttikaudellaan. Chicago Tribunen laajassa feature-jutussa pohdittiin muslimiveljeskuntaa Yhdysvalloissa. Muslimiveljeskunta ei pyri demokraattisen hallinnon kumoamiseen, vaan mahdollisimman monen ihmisen käännyttämiseen islamiin. Veljeskunnan jäsenten yhteyksiä on tutkittu jotta selviäisi rahoitetaanko rahanpesulla terrorismia. Yhdysvalloissa veljeskunta on toiminut jo 1960-luvulta lähtien: se on perustanut moskeijoita, kouluja ja järjestöjä. Sen toiminta on alusta lähtien perustunut salaisuuteen: sen kokouksissa kävijät eivät saa kertoa mitään tietoja järjestöstä eteenpäin.

Vaikka veljeskunnan toiminnot vaihtelevat maittain, sen pääpaikka on Egypti, josta tulevat ohjeet. Veljeskunta on irtisanoutunut väkivallasta, organisoi poliittisia protesteja, pyörittää ammattiliittoja ja hyväntekeväisyyttä.

Kansainvälinen veljeskunnan johtaja Akef on viime aikoina ylistänyt irakilaisia ja palestiinalaisia itsemurhapommittajia, julistanut Israelin tuhoa ja väittänyt, ettei Yhdysvalloilla ole mitään todisteita Al-Qaidan syyllisyydestä syyskuun 11:sta iskuihin.

Mitään varmaa todistusta muslimiveljeskunnan yhteyksistä terroristitoimintaan ei ole olemassa.

Englannissa asuva muslimiveljeskunnan johtaja Ibrahim Munir julisti The Guardianissa presidentinvaalien tulosten olevan väärän ja Egyptin hallituksen tietävän tämän. Pääministeri David Cameron tilasi huhtikuussa arvion muslimiveljeskunnasta, jonka monia jäseniä asuu Englannissa. Munir odottaa lopputuloksen olevan positiivinen siitä huolimatta, että Cameron kumartaa tunnetusti Saudi-Arabiaan ja Egyptiin päin.

Arviossa yhdistettiin muslimiveljeskunta Egyptin vallankumoukseen, vaikka Munirin mukaan tiedetään rauhanomaisia mielenosoittajia tapetun. Lisäksi vuosikausia Englannissa asuneen muslimiveljeskunnan jäsenten tiedetään kunnioittavan lakia. Valmisteilla on arvio, jota Brookings-think tankin islamilaisen politiikan tuntija Shahi Hamid kutsuu poliittiseksi. Muslimiveljeskunnan neuvonantaja Englannissa on Sir Ken McDonald, joka johti ennen julkisia syyttämisiä. Jos lopputulos on negatiivinen, Munir uskoo muslimiveljeskunnan käynnistävän oikeusprosessin.

Yhdysvallat pitää muslimiveljeskuntaa terroristijärjestönä. Sen päämäärä on tuhota länsimainen sivilisaatio sisältä käsin, se uskoo shariah-lakiin ja jihadiin. The Center fro Security Policy on julkaissut kymmenkohtaisen videon, jossa selostetaan että väkivaltaisen jihadin lisäksi Yhdysvaltoja uhkaa ”sivilisaatio jihad”, sota demokraattista hallintoa ja vapaata yhteiskuntaa vastaan. Frank Gaffneyn mukaan ”sivilisaatio jihad” hyödyntää taloudellista manipulaatiota, oikeustaistelua, hallituksiin ja siviili-instituutioihin soluttautumista, oikeudellista ja tiedonvälityssotaa.

Hänen mukaansa islamistit ovat onnistuneet soluttautumaan Obaman hallintoon. He ovat olleet republikaanien ehdokkaina ja lisäksi Obaman politiikka on ollut Gaffneyn mielestä islamisteja suosivaa valtiokonttorissa, puolustus-, turvallisuus- ja oikeusosastoilla ja kotimaan turvallisuudesta vastaavalla osastolla.

Boksi

Muslimiveljeskunnan uhka 

Egyptin muslimiveljeskunta on perustettu 1928 Ismailiassa, Egyptissä, Hassan al-Banna islamilaisena uskonnollisena, poliittisena ja sosiaalisena liikkeenä. 1930-luvulla liike alkoi muodostaa sisarorganisaatioita Palestiinaan, Syyriaan ja Libanoniin. Muslimiveljeskunta on vuosien ajan ollut merkittävä ja parhaiten järjestäytynyt organisatorinen voima. Sillä on yhteydet palestiinalaiseen Hamasiin, jonka äitijärjestö se on.

Vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen liike laillistettiin ja huhtikuussa 2011 se perusti Vapauden ja oikeuden puolueen. Marraskuussa 2011 pidetyissä vaaleissa puolue sai 65 prosenttia äänistä.

3.6.2013 kenraali Abdel-Fattah el-Sisi julisti presidentti Mohamed Morsin erotetuksi perustuslain rikkomisesta. 14.8. hallitus julisti kuukauden mittaisen hätätilan ja armeija alkoi hätistää muslimiveljeskunnan jäseniä heidän piilopaikoistaan. Väkivalta eskaloitui viikossa ja sai aikaan 638 ihmisen kuoleman.

23.9.2013 tuomioistuin julisti ryhmän laittomaksi ja pari päivää myöhemmin turvallisuusjoukot saapuivat Vapauden ja oikeuden puolueen sanomalehteen ja takavarikoivat toimituksen omaisuuden. Vaikka organisaatio ei ole pannassa, sillä ei ole täysin toimintamahdollisuuksia.

Rita Dahl
on kirjailija, vapaa toimittaja, VTM, FM, joka on julkaissut viimeksi Savukeitaan Kypros-kirjan (2014).


julkaistu Tiedonantajassa 10.10.2014

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi