Vastavirtafestivaalien alustuksen tiivistelmäKuvat: TTIP-paneeli
Kalevi Ahon Frida y Diegon eräs mörkö


skp

Demokratiavaje – sijoittajienko ehdoilla?
TTIP/CETA-neuvotteluiden suurin käytännöllinen ongelma on demokratia- ja läpinäkyvyysvaje. Sisällöllinen ongelma on erityisesti sijoittajasuoja, joka tekisi suuryhtiöistä mahtavampia kuin kansallisvaltiot.

Euroopan komissio ei suostunut ottamaan 240 eurooppalaista kansalaisjärjestöä edustavan Stop TTIP:n TTIP:tä koskevaa kansalaisaloitetta käsittelyyn vedoten siihen, ettei ”aloite kuulu sen toimivaltaan”. Stop TTIP aikoo kuitenkin tehdä itseorganisoidun kansalaisaloitteen.
Neljä vuotta käynnissä olleet EU:n ja Kanadan väliset CETA-neuvottelut kertovat karua kieltä neuvotteluiden ongelmista. Ne käydään suljettujen ovien takana Euroopan komission ja vastapuolen hallinnon välillä. Vain suuryhtiöillä on pääsy kaikkiin neuvotteluasiakirjoihin, kansalaisyhteiskunnan tietoon tulevat lopulliset sopimusasiakirjat yleensä asiakirjavuotojen kautta.
Suurin uhka vapaakauppaneuvotteluiden demokraattisen kontrollin osalta on demokratia- ja läpinäkyvyysvajeen lisäksi se, että Euroopan komissio ja Obaman hallinto johtavat neuvotteluita ja muilla eurooppalaisilla instituutioilla ei käytännössä ole vaikutusmahdollisuuksia.
Sijoittajasuojan ongelmat
Sisällöllisesti suurin ongelma on nk. sijoittajasuoja, joka antaisi mahdollisuuden suuryhtiöille haastaa oikeuteen kokonaisia kansallisvaltioita markkina-asemansa horjuttamisesta. Kolmihenkinen markkinatuomioistuin ei olisi puolueeton.
YK:n Unctadin tilastot kertovat selvää kieltä sijoittajasuojan ongelmista. 514 tapauksesta 244 eli 31 prosenttia on ratkaistu sijoittajan, 42 valtion hyväksi ja 27 prosenttia tapauksista on määrätty salaisiksi. Vuonna 2012 peräti 70 prosenttia oikeustapauksista ratkaistiin sijoittajan eduksi.
Eräs suurimmista korvaussummista, 1,8 miljardia, on määrätty Ecuadorin valtiolle sen purettua sopimuksen yhdysvaltalaisen Occidental-öljy-yhtiön kanssa. Romaniassa toimiva torontolainen kaivosyhtiö on uhannut haastaa Romanian valtion oikeuteen.
Huolestuttavaa on, että lähes puolet oikeustapauksista ovat koskeneet luonnonvaroja. Vapaakauppasopimukset uhkaavat Marxin tuotannontekijöistä luonnonvaroja ja työntekijöiden oikeuksia. Tuskin kuluttajakansalaisiltakaan mitään kysytään.

Enlannissa seurataan tarkasti Kanadan ja EU:n välisen vapaakauppasopimuksen CETAn vaiheita. National Health Action Party on vaatinut sosiaali- ja terveyspalveluiden jättämistä kokonaan neuvotteluiden ulkopuolelle. Suurena pelkona on, että sote-sektorin yksityistäminen etenee hallitsemattomasti ilman että kansallisvaltioilla on mitään sananvaltaa asiaan. Englannissa uhkana on pidetty myös sitä, että yhtiöt tunkeutuisivat mahdollisesti kunnallishallintoon, yliopistoihin ja sairaaloiden ruokatuotantoon luoden kauppapolitiikkaan kokonaan uuden kultaisen standardin.
Työmarkkinajärjestöt ovat olleet enimmäkseen vaitonaisia. Ne ovat varoittaneet vain lääkkeiden hintojen mahdollisesta noususta vapaakauppasopimusten voimaantulon myötä. Saksan suurin ay-liike AG Metal on vaatinut TTIP-neuvotteluiden lopettamista.
Rita Dahl
kirjailija, sopraano, VTM, FM

Comments

Popular posts from this blog

Malawi folk-tale

Apurahapaja I saa jatkoa lokakuussa - ilmoittaudu heti!

Surullisen hahmon ritari