Vaalityötä viimeisillä metreilläYlempi kuva Toivo Koivisto, alempi Irene Auer.
Toiseksi alin Arjo Suonperä. Eksoottisessa Tapiolassa.
Ihan alin Toivo Koivisto. Spartacus-säätiön teltalla Maailma kylässä-festarilla.

Sitten Mirella Pekkosen kuvia Poetry Jam-klubilta.

Vastaukseni TTIP Infon kyselyyn EU:n ja USA:n vapaakauppasopimuksesta. Olen sitä vastaan muun muassa seuraavista syistä:

"Sopimuksessa keskeisiä ongelmakohtia on ns investointisuoja ja välimiesmenettely. Perustettaisiin erityinen markkinatuomioistuin, jossa eivät istu neutraalit tuomarit. Monikansalliset suuryhtiöt voisivat mahdollisesti haastaa oikeuteen kansallisvaltiot (Philip Morris on jo näin tehnyt) markkina-asemansa heikentämisestä.
Sopimuksen vaikutusalue on mielettömän laaja: ympäristön oikeuksista ja ilmastonmuutoksen torjunnan hidastamisesta kuluttajien oikeuksiin, geenimanipulaatioon laajassa mittakaavassa. TTIP:n valmistelu ei suju demokraattisesti: neuvotteluasiakirjat eivät ole kansalaisyhteiskunnan, eivät edes parlamentaarikkojen, saatavilla. Vain yli 600 suuryritystä saa ne reaaliaikaisesti. Toukokuussa on päättynyt investointisuojaa koskeva kosmeettinen kansalaisyhteiskunnan kuuleminen."


Kansallisilla neuvottelupositioilla kansalainen ei tee juuri mitään: niissä luvataan ummet ja lammet, kaikki hyvä ja kansallisesti edullinen sekä eettinen, mikä saatavilla on, on toki Suomen ulkohallinnon tavoitteena neuvotteluissa.

Studentbladet kysyi EU:n klimatpolitikista. Olisin voinut vastata ruotsiksikin, mutta en jaksanut, koska kyselyitä tulvi solkenaan ennen eurovaaleja. Niihin vastaaminen kävi oikeasti työstä. Reagoin enimpään osaan ja se näytti kannattavan. Tosin metsästäjät ja ilmailupolitiikan jätin väliin (en kannata/en tunne tarpeeksi).

"En ole tyytyväinen EU.n ilmastopolitiikkaan. EU:n ja Yhdysvaltain TTIP-sopimuksen vuoksi luovuttiin päästörajoitustavoitteista. Kioton sopimusta ei ole allekirjoitettu. Europarlamentaarikkona vaatisin radikaaleja päästörajoituksia ja uusiutuvien energiamuotojen käyttöä ja ydinvoiman ehdotonta käyttökieltoa (liian suuret riskit ihmiskunnalle ja ympäristölle)."Äänisaaliini eurovaaleissa oli 410 SKP:n sitoutumattomana ehdokkaana. Se on yli kymmenen kertaa enemmän kuin 2012 kunnallisvaaleissa Vasemmistoliiton ehdokkaana. Vaikka nämä vaalit eivät ole mitenkään vertailukelpoisia, olen tyytyväinen, koska tulos on saavutettu hyvin minimaalisella mainosbudjetilla. Kiitos äänestäjät ja SKP:n aktivistit! Onnea myös kaikille muille ehdokkaille.
Aleksis kävi seuraamassa toukokuista Poetry Jamia ja kehaisee sitä kevään kovimmaksi runoklubiksi. Kieltämättä tunnelma oli kuuma ja klubi oli erinomaisen poliittinen. Poliittisuus siinä olikin parasta antia. Jo feministit 1970-luvulla totesivat, että "henkilökohtainen on poliittista" ja näinhän se on: kaikki arjen valintamme ovat poliittisia hammasharjan valinnasta

"Jamit avasi Rita Dahl ekologisilla runoillaan. Menneisyyden Mato Grossoon, Brasilian sademetsiin, sjoittuva kollaasiruno suri kadotettua ekosysteemiä. Runo muisteli jokea ja metsää imperfektissä: ”joki oli mutkainen pala menneisyyttä, sitä uhkasi löytyminen”. Toinen pitkä kollaasiruno pohjautui teokseen, joka käsitteli suomalaisten tiedemiesten aasian-matkoja. Lopuksi vakavasti ja selkeästi esiintynyt Dahl luki vapaata liikkuvuutta Euroopassa käsittelevän aforismisikermän, joka haki suoria näkökulmia päivänpolitiikkaan. Dahl pyrki huolehtimaan klubiyleisön poliittisesta tietoisuudesta muillakin tavoilla, muunmuassa muistuttamalla EU:n ja USA:n välisistä vapaakauppaneuvotteluista (TTPI), joissa sovitaan useista eurooppalaista kansalaisyhteiskuntaa rajoittavista asioista poliitikkojen ja suuryritysten kesken."

Vasemmistofoorumin Peruste 2/2014:ssa on julkaistu juttuni Suomen mineraalistrategiasta/kaivospolitiikasta. Dragon Mining on nyt erityisen ajankohtainen Oulangan kansallispuistoon sijoittuvan kaivoshankkeensa ansiosta.


Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi