Flaieri europarlamenttivaaleihin 2014 ja kuvia Porvaripeli poikki -tilaisuudesta Jyväskylästä

Eurovaalipuheenvuoro

Valikoitu keikkakalenteri, jos paikalla on mikki, puhun Eurooppa- ja talous-visioistani ja mistä kuulijat ylipäätään haluavat kuulla:

12.4. Hyvinkään Suurmarkkinat -> Hyvinkään osasto hoitaa

12.4. Loviisan tori 

14.4. Vantaa: Sosiaalinen Euroopan unioni, paikka auki

19.4. Karkkilan tori

23.4. Vantaa: Suomi ja Euroopan Unioni –vaalikeskustelu klo 18.00 – 21.00, Hakunila Skomarsin torppa, Ratsumiehenpolku

26.4. Espoonkeskuksen Suurmarkkinat

27.4. Lohjan Kevätmarkkinat

30.4-1.5. Tikkurila ja Myyrmäki Vappumarkkinat

3.5. Ison Omenan Maalaismarkkinat

10.5. Järvenpään tori

18.5. Myyrmäki Maalaismarkkinat

24.5. Tapiolan Maalaismarkkinat

25.5. Tuusula Hyrylän Suvimarkkinat

Occupy Money Movement kysyi, mitä mieltä olen setelinpaino-oikeuden palauttamisesta kansallisille keskuspankeille. Vastasin laajemmin:

Olisiko näitä ongelmia tullutkaan, jos EMU:a ja EKP:tä ei olisi annettu kehittyä finanssipolitiikan, eli 1990-luvulla nousseen virtuaalitalouden ehdoilla? Jos eurooppalaiset jäsenmaat olisi pakotettu harmonisoimaan verotustaan, ne olisivat olleet talouspoliittisesti samoilla lähtöviivoilla toistensa kanssa. Nyt Eurooppa kamppailee samojen ongelmien edessä kuin Yhdysvallat asuntolainakriisistään 2008 lähtien. Sieltä ongelmat levisivät eurooppalaiseen talouteen.
Pankkikriisin maksajia ovat nyt kohtuuttomasti tavalliset veronmaksajat. Tämä on kestämätöntä: sijoittajapankkien on kannettava itse riskinsä.
Talous- ja rahapolitiikka on karkeasti kysynnän ja tarjonnan kohtaamisen säätelyä. Tähän liittyvät inflaatio ja deflaatio. Inflaatio tarkoittaa hintojen nousua ja rahan arvon laskua. Maat, joissa on itsenäinen setelipaino, ovat kärsineet deflaatiosta.
Kansalliset setelipainot voivat olla osaratkaisu asiaan, mutta tärkeämpää on huolehtia laajoista linjoista: rajoitusten asettamisesta finanssimarkkinoiden täydelliselle vapaudelle. EKP ei saisi rahoittaa lainkaan sijoittajapankkeja: sijoittajien pitää kantaa itse täysin vastuunsa, vain julkis- ja yhteisomisteisia pankkeja. Lisätoimia: valuuttatransaktioita verottava Tobinin vero on saatava voimaan, samoin veroparatiisiyhtiöiden käyttökielto (EU menettää tässä vuosittain sata miljoonaa euroa). EKP pitää saada poliittiseen kontrolliin (sekä komissio että parlamentti?)
Rita Dahl
SKP:n sitoutumaton eurovaaliehdokas, VTM, FM

EDIT:
Ritan lisäkommentti:
Euroopan pitäisi siirtyä tarjontaa elvyttävästä ja kiihdyttävästä monetarisesta talouspolitiikasta kysyntää korostavaan friedmanilaiseen suuntaan. Tähän vasemmistolaiseen talouspolitiikkaan kuuluu kansalaisten edullisista julkisista peruspalveluista, erityisesti sotesta ja koulutuksesta huolehtiminen.

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi