Seitsemän lapsen äiti

Stassou, 75, on eläkkeellä oleva seitsemän lapsen äiti, joka hoitaa päivittäin kanojaan, käy kylässä lastensa luona bussissa ilmaiseksi eläkeläiskortillaan. Saapumiseni jälkeisenä aamuna Stassou tulee heti iloisen oloisena rupattelemaan kanssani. En ymmärrä kreikkaa, mutta nyökyttelen hymyillen välittömälle ihmiselle.

Perinteiset kivitalot rakennettiin eristämään kylmää talvella ja pysymään viileinä kesähelteillä.

Stassoun vanhassa kivitalossa on päivisin avoimet ovet, kanat tepastelevat pihalla vapaina kerran päivässä ja emäntä istuu kutomassa tai kuuntelemassa radiota makuuhuoneessaan.

Stassou työskenteli 25 vuotta hotelleissa ja rakennuksilla ja auttoi rakentamaan viidelle lapselleen omat talot. Myös hänen miehensä on rakennusalalla. Kesäisin Stassou poimii viinirypäleitä ja talvella hän on eläkkeellä. Lapsilla ja lapsenlapsilla menee hyvin.

“Nuorin poikani on löytänyt hyvän tytön Bulgariasta. Tyttö tuli raskaaksi ja palasi Bulgariaan, mutta siellä ei ollut hyvä olla. Hän oli rahaton ja nälkäinen ja palasi takaisin, koska emme halua, että vauva joutuu näkemään nälkää.”

Stassoun ollessa nuori avioliitto oli kahden perheen välinen sopimus. Hänellä itsellään kävi onni, koska hän sattui pitämään miehestä, joka tuotiin hänen nähtäväkseen. Stassoun mielestä on huolestuttavaa, että ihmiset menevät nykyään kevyesti naimisiin vain erotakseen pian: avioliitto on tarkoitettu solmittavaksi loppuelämäksi.

Stassoun omat lapset menivät naimisiin parikymppisinä, “säilyttääkseen kunnioituksen muiden ihmisten silmissä” Hänen mukaansa romanialaiset naiset tulivat aiemmin Kyprokselle tekemään hyviä avioliittokauppoja, jotka nyt on estetty uudella lailla.

“Minun nuoruudessani pelkästään miehille puhumista pidettiin säädyttömänä. Ajat ovat nyt muuttuneet todella paljon.”

Koulutus tuo silmiin loisteen

Mutta mennään historiassa noin viisi vuosikymmentä taaksepäin. Stassou muistaa vielä kuinka EOKAn jäsenet piileskelivät lähivuoristossa brittisotilaiden etsiessä heitä. Onneksi britit eivät saaneet pahempaa tuhoa aikaiseksi, huokaisee Stassou. Ei heistä pidetty.Useasta Stassoun lapsenlapsesta on tullut sairaanhoitajia. Ennen vain rikkaiden lapset pystyivät opiskelemaan yliopistossa. Toisen asteen koulutuksen hänen lapsensa ovat silti hankkineet itselleen. Lasten ja lastenlasten kuvat ovat kunniapaikalla lipaston hyllyillä Stassoun makuu- ja olohuoneessa. Kutoessaan hän näkee kaikki heidät suoraan edessään.
Ilmiselvästi Stassou ymmärtää koulutuksen merkityksen ja tärkeyden.

“Koulutus tuo silmiin loisteen. Vein lapsiani kouluun, jotta olisin nähnyt tuon loisteen heidän silmissään.” 

Lapsenlapset käyvät ensin armeijan ja päättävät sitten, mitä ryhtyvät tekemään.
Stassoun eläkepäivät täyttyvät sängynpäällysten neulomisesta. Kaikilla lapsilla on jo äidin tekemät päälliset. Välillä hän vierailee heidän luonaan Limassolissa. Toisinaan lapset ilahduttavat äitiään sunnuntaivierailulla. Ja Andreas-serkunkin luona hän käy joskus.

700 euroa kuussa eläkettä saava Stassou ei enää harrasta maanviljelyä, vaan hän on antanut peltonsa lapsilleen. Kylännaisen hyväsydämisyys tuntuu loputtomalta ja harvinaiselta pohjoisessa hyväpalkkaisten ja onnellisten ihmisten täyttämässä maassamme.
Stassou ei osaa lukea, mutta hän katsoo maailman tapahtumia mielellään televisiosta. Matkapuhelinta hän osaa tuskin käyttää, mutta lapset soittavat äidilleen.

Tarjottuaan kyproslaiset kahvit Stassou kävelee häkkiverkolle ja päästää kanat ulos kävelemään. Ne tepastelevat villeinä ja vapaina talon takana rehottavan ruohikon keskelle kiekuen ja kaakattaen. Stassou jatkaa päiväpeitteen virkkaamista. Minä ja Mary kiitämme ja häviämme takaisin Nikosian ruuhkiin.

Savukeitaan Kypros (laiton ja laillinen puoli) julkaistaan tammikuussa matkamessuilla


Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi