Kristillinen rationalismiBrasiliasta kotoisin olevassa racionalismo cristianismossa (kristillinen rationalismi) keskeistä ovat hierarkkisuus ja meediot, jotka istuvat jokaisen session aikana kirkon edessä ja käsittelevät eturivissä istuvien ongelmia. Meediot tarvitsevat välittäjiä, jotka menevät seisomaan jokaisen ongelmaansa apua toivovan selän taakse ja ottavat vastaan viestejä. Meediot välittävät nämä viestit yleisölle mikrofonin välityksellä.

Lähellä Ribeira de Paúlin keskustaa on vaaleanpunaiseksi maalattu kirkko, jonne menen kahteen sessioon testaamaan taitojani. Toisessa istun eturivissä ongelmaisten joukossa ja välittäjän tullessa taakseni meedio menee lähes paniikkiin (koska hän tuntee tuonhetkisen tuskani) ja huutaa kriolinportugaliksi: ”Hän oli iloinen ja leikkivä lapsi, mutta sitten tuli jokin ja särki iloisuuden.” 

Toisessa sessiossa istun erään naisen takana ja välittäjä tulee väliimme. Saan meedion lisäksi mediaalisen viestin: ”Ela não é culpada. Ela só tem dores.” ”Hän ei ole syyllinen. Hänellä on vain tuskia.” Myöhemmin kuulen, että naisen poika on tehnyt itsemurhan ja nainen tuntee teosta suuria omantunnontuskia, joita hänen ei siis pitäisi tuntea saamani viestin mukaan.” 

Jatkan sisäistä rakkausmatkaa rakkauden saarella. 

Santo Antão, Kap Verde, tammikuu 2013

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi