Puhelinkeskustelu

Puhelinkeskustelu

”Onko Alva Laitinen? Tässä lääkäri Leena Mikkola. Olimme sopineet puhelinajan tälle päivälle.”

”Kyllä, olen juuri kahvilla ystävän kanssa, mutta puhutaan nopeasti”, vastasi Alva, joka oli jokaviikkoisella kaupunkikäynnillään ja tosiaan tapaamassa ystäväänsä musiikkitalon kahvilassa.

”Kerron sinulle ensin koetuloksista. Sinulla on havaittu alentunut sokerinsieto, johon ei vielä tarvita lääkitystä, samoin huono kolesteroliarvo on kohollaan, mutta selviät vielä ilman lääkitystä. Sinulla on sama Leidenin mutaatio kuin siskollasi, kuten arvelit.”

”Leidenin mutaatio on siis sama asia kuin APC resistenssi. Riskiryhmässä ovat erityisesti raskaana olevat naiset, jotka joutuvat pistämään päivittäin koagulanttia. Tämä on ilmeisesti perinnöllinen sairaus, ja siirtyy geeniperimässä toiselta vanhemmalta lapselle. Onko tähän olemassa lääkitystä?”

”Ei ole, mutta sinun pitää mennä herkemmin lääkärille, jos jalkoihin tulee esimerkiksi punertava tulehtuneen näköinen kohta. Sinulla on kohonnut laskimotukosriski. Ei ole tarkkaan selvitetty, miten Leidenin mutaatio toimii, mutta epäillään monen vaaratekijän yhdessä laukaisevan taipumuksen. Sinä et välttämättä koskaan saa laskimotukosta tai tromboositaipumuksesi ei koskaan realisoidu, vaikka sinulla on alttius sairastua.”

Sisätautilääkärin positiivinen asennoituminen muistutti Therapia Fennican ohjeita potilaalle tiedottamisesta. Pitää välttää leimaamista ja korostaa, että sairastumisalttiudesta ei suoraan seuraa sairastuminen, se riippuu vaaratekijöistä ja niiden yhtäaikaisuudesta.

Lääkäri oli ohjeet hyvin lukenut ja toimi selkeästi niiden mukaan, hän oli hyvä lääkärikoulun kasvatti. Hän oli täysin moitteeton ammatissaan. Ainoa vika oli, että hän suolti kaiken tiedon lääkäreiden ammattislangilla, jota Alva ei täysin ymmärtänyt. Kieli on vankila ja lähtökohta, Alva tiesi sen omasta ammatistaan käsin erinomaisesti, vaikka hän yritti aina irtaantua omista vankiloistaan pystyäkseen tekemään itsensä ymmärrettäväksi ja kommunikoimaan eri ryhmien kanssa. Hän ei aina voinut puhua ihmisille kuin he olisivat olleet hänen oman ammattikuntansa edustajia toisin kuin niin moni lääkäri tai TE-keskuksen asiantuntija.

Tämän hän oli vuosien varrella oppinut ja tämä oli kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta tärkeä tieto. Ihmisten oli kohdattava toisensa brasilialaisen pedagogi Paulo Freiren sanoin samalla tasolla ja se oli mahdollista vain, jos ihmis- ja muista suhteista riisuttiin kokonaan vallan mukanaan tuomat jäykät roolit ja valta-asetelmat. Niiden riisuminen onnistui vain kieltä ja puhetapaa vaihtamalla.

Leena eli vielä omassa ammatti- ja kielimaailmassaan ja katsoi sieltä käsin ympärillään vaikuttavia asiakkaita ja yhteiskuntaa. Mutta Leenan kanssa voisi oppia tulemaan toimeen. Nytkin Leena vakuutteli vilpittömästi, että hänelle voisi soittaa aina epäselvissä tilanteissa tai milloin tahansa jos oli epätietoinen ja tarvitsi lisätietoa omista diagnooseistaan tai sairauksistaan. Lisäksi APC resistenssin selvittäminen oli vaatinut lähetteen erikoispoliklinikalle, tieto sisaren diagnoosista ei riittänyt. Mutta munuaissairausepäilystä käynnistyivät kaikenlaiset tutkimukset ja selvitykset sokerinsiedosta muihin kokeisiin. Alva todella tunsi, että häntä hoivattiin ja hemmoteltiin ylenpalttisesti. Hän ei ollut koskaan ennen tuntenut oloaan näin hemmotelluksi.


Hän kiitti Leenaa pelkästään tästä tunteesta. Tänä keväänä kaikki oli toisenlaista ja entisestä poikkeavaa. Oli meneillään Suuren Murroksen kevät.

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi