Veroparatiisit - yhteisen hyvän kauhistus


Veroparatiisit – yhteisen hyvän kauhistus

Tutkivien toimittajien kansainvälinen yhteistyöjärjestö International Consortium for Investigative Journalists (ICIJ) on löytänyt tietoja yli sadasta tuhannesta veroparatiisiyhtiöstä ympäri maailman. 

260 GB:n tietovuoto on saanut aikaan massiivisen toimittajien keskinäisen voimanponnistuksen tietojen analysoimiseksi. Pelkästään tämä ponnistus on laajuudeltaan historiallinen.

ICIJ on omistautunut erityisesti rajojen välisen rikollisuuden, lahjonnan ja vallan läpinäkyvyyden tutkimiseen ja edistämiseen. ICIJ on aiemmin tutkinut esimerkiksi myrkylliseksi rakennusmateriaaliksi luokitellun valkoisen asbestin tuotantoa. Aiheesta julkaistiin ohjelma yhteistyössä BBC:n kanssa.

Paljastus perustui 2,5 miljoonaan salaiseen asiakirjaan ja koskee kaikkiaan 122 000 yritystä, joilla on toimintaa veroparatiisissa. Paljastuksen myötä tulee julki myös 130 000 henkilöä, jotka ovat kätkeneet omaisuutta veroparatiisiin. Asiakirjat on saatu brittiläisillä Neitsytsaarilla toimivalta Commonwealth Trust Networkilta ja Portcullis Trust Net –yhtiöltä, jonka kotipaikka on Singapore. Ne ovat sähköposteja, yritysten sisäisiä asiakirjoja ja tilinpäätöstietoja.

ICIJ on saanut apua asiakirjojen analysoimiseen The Guardianilta ja BBC:ltä Iso-Britanniassa, Le Mondelta Ranskassa, Süddeutsche Zeitungilta ja Norddeutscher Rundfunkilta Saksassa, The Washington Postilta ja the Canadian Broadcasting Companylta (CBC). Asiakirjoista selviää yli 170 maassa tai eri alueella asuvien yhtiöiden tai ihmisten offshore-suhteita. Kaikkiaan selvityksessä oli mukana 86 toimittajaa 46 maasta.

Selvityksen keskeisiä tuloksia olivat, että ökyrikkaat käyttävät monimutkaisia offshore-rakenteita kartanoiden, jahtien, taideteosten ja muiden arvotavaroiden omistamiseen saaden veroetuja ja tavallisten kansalaisten ulottumattomissa olevan anonymiteetin, monet maailman huippupankit, UBS, Clariden ja Deutsche Bank ovat pyrkineet aggressiivisesti saamaan asiakkaita brittiläisille Neitsytsaarille ja muihin offshore-piilopaikkoihin, tilintarkastajien, välittäjien ja muiden operaattoreiden ammattikunta on edesauttanut offshore-isäntiä salaamaan identiteettinsä ja bisnesintressejä, Ponzi-skeemaajat ja muut suuren luokan petkuttajat käyttävät säännöllisesti offshore-satamia tulojensa kätkemiseen.

Veroparatiiseja eivät käytä pelkästään kansainvälinen asekauppa, venäläiset miljardöörit tai Wall Streetin meklarit – niiden käyttäjiä ovat myös aivan tavalliset yritykset ja yksityishenkilöt. Palveluiden käyttäjinä on amerikkalaisia tohtoreita ja hammaslääkäreitä sekä kreikkalaisia The Guardianin uutisen mukaan paljastus horjuttaa veronpakoilijoiden uskoa siihen, että hallitukset suojelevat heidän nimiään.

Tax Justice Network on arvellut offshore-paikoissa pidettävien varojen määräksi 11,5 biljoonaa. Tämän vuoksi menetetään vuosittain verotuloja 250 miljardin edestä. Tämä summa on viisinkertainen verrattuna Maailmanpankin 2002 esittämään lukuun, jolla voitaisiin puolittaa YK:n Vuosituhattavoitteiden mukaisesti maailman köyhyys vuoteen 2015 mennessä. Rahalla voitaisiin myös muuttaa maailman energiainfrastruktuuri taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

Veroparatiisien käyttäjien asiakasprofiili

Tunnettuja veroparatiisien käyttäjiä ovat yhteyksistään edesmenneeseen oligarkki Boris Berezovskyyn tunnettu britti Scot Young ja vankilassa taloushuijauksista istunut Achilleas Kallakis. Hän hankki Neitsytsaarille rekisteröityjen valeyritysten avulla 750 miljoonaa euroa lainoina brittiläisiltä ja irlantilaisilta pankeilta.
Myös tunnettuja hallitsijoita ja rikkaiden perheiden edustajia on veroparatiisin käyttäjien joukossa. Liikemies ja poliitikko Igor Shuvalov on kieltänyt kytkökset veroparatiiseihin. Kanadassa veroparatiisiyhtiötä on käyttänyt muun muassa senaattorin aviomies, joka talletti yli 800 000 dollaria offshore-yhtiöön. 
Veroparatiisiyhtiöiden palvelujen käyttäjiin kuuluvat myös Filippiinien diktaattorin Ferdinand Marcosin tytär Maria Imelda Marcos Manotoc, Espanjan vaurain taidekerääjä paronitar ja entinen kauneuskuningatar Carmen Thyssen-Bornemisza. Amerikkalaisen öljykauppias Marc Richin ex-vaimo Denise Rich on sijoittanut 144 miljoonaa dollaria Dry Trustiin, joka on rekisteröity Cookin saarille.
Perustamisestaan lähtien, 1980-luvulta saakka brittiläiset Neitsytsaaret ovat houkutelleet yli miljoona offshore-yritysten käyttäjää. Asioiminen on vaivatonta, kun tiedot eivät jää mihinkään rekisteriin. Pomminvarmaa niidenkään palveluiden käyttäminen ei ole.
Rita Dahl
Kirjoittaja on kirjailija ja vapaa toimittaja, joka on toimittanut viime vuonna suomalaisten ja afrikkalaisten kirjailijoiden antologian Minttutoffeen onni (Palladium-kirjat 2012).
julkaistu Demokraatissa 12.4.2013

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi