Taimenen hallinnonala


Taimenen hallinnonala

Näyttelijä, vuoden kalamies Jasper Pääkkönen on vaatinut Itämeren lohen kalastuskiintiöiden pienentämistä merkittävästi, koska kyse on uhanalaisesta kalalajista, jolla on Pääkkösen mielestä 2-4 kertaa liian suuret kalastuskiintiöt kalakantaan nähden.

Pääkkösen blogikirjoituksen mukaan 12 uhanalaista kalalajia ja –muotoa, joita ei voi suojella luonnonsuojelulain puitteissa, koska niitä koskeva kalastuspolitiikka on maa- ja metsätalousministeriön (MMM) käsissä.

Ympäristöministeri Ville Niinistökin avasi sanaisen arkkunsa vaatien uhanalaisten kalalajien suojelua MMM:ltä omalle ministeriölleen, jossa hänen mukaansa riittäisi enemmän ymmärrystä kalakantojen kestävälle kasvattamiselle nykyisen hallitusohjelman vaelluskalakantojen elvyttämistä vaativassa hengessä. MMM:n tutkijoita kuuntelemattomat toimintatavat ovat Niinistön ja monen muun mielestä menneisyydestä.

Ministeriön yritykset hiljentää Pääkkösen kritiikki osoittavat, että asiantuntevalla pelottomalla kansalaiskritiikillä voi olla vaikutusta. MMM julkaisi pian kritiikin tultua julkisuuteen tiedotteen, jonka mukaan kalastuslakia uudistetaan niin, että muun muassa taimenen ja muiden uhanalaisten kalalajien alamittasäädöksiä nostetaan vaelluskalakantojen turvaamiseksi tulevaisuudessakin. Hallinto siis reagoi, kun julkisuuden paine on riittävä.


Vakavampaa on, jos ministeri ei tunne tarkkaan, millaiseen päätökseen tekemiseen hän on osallistunut. Se on vähän kuin kansliapäällikkö, joka ei tarkalleen tunne omaa hallinnonalaansa. Kehysriihessä oli vähällä käydä näin kun virkamiehet toivat poliitikoille päätettäviksi uusia edellisiltana tehtyjä verolaskelmia.

Paavo Arhinmäen älähdyksestä peruuntui suurosinkosijoittajille suunniteltu verohelpotus. Listattujen yritysten osinkoja verotetaan 85 prosentin osuudesta ensimmäisestä eurosta lähtien.

Kaikki eivät olleet tulokseen tyytyväisiä. Vasemmistoliiton kansanedustaja Martti Korhosta huolestutti eniten yhteisöveron lasku, joka hänen mukaansa tarkoitti verokilpailun avaamista. Tästä olisi Korhosen mukaan pitänyt elämöidä enemmän.

Kehysriihen tuloksiin palataan kuitenkin vielä. Eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax kertoo blogissaan, että hallituksen pitää selvittää vielä, millaisin taustatiedoin se päätti ottaa veropäätösten ns. dynaamiset vaikutukset osaksi valtiontalouden tasapainottamista koskevaa arviotaan.Yhden ahdinko on toiselle tilaisuus.

Perussuomalaisten Timo Soini kritisoi muun muassa eduskunnan kyselytunnilla ministerikollegoja kehysriihen päätöksiin osallistumisesta vajavaisin tiedoin. Soini kritisoi myös Kokoomuksen ja SDP:n olevan hallituksessa pienempien puolueiden vankeja ja ehdotti perussuomalaisia seuraavaan hallitukseen. Ehtipä hän ottaa samalla viikolla kantaa myös sote-uudistukseen vaatimalla uusia vaaleja.

Samaan aikaan Perussuomalaiset jättivät eduskunnalle Kypros-aiheisen välikysymyksen. Heidän mielestään Kyprosta ei saisi tukea yhdelläkään eurolla.

Rita Dahl

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi