Rajanylityksiä


Rita Dahl: Rajanylityksiä

Tosiaan: lupasin palata tänään Rita Dahliin, jonka ”Rajanylityksiä” ilmestyy ensi viikolla, Aleksis Kiven päivän jälkeen torstaina. Lyhytproosakokoelman avaustarinasta löytyy pieni viite siihen, mistä aamun biologian oppitunnissa ja Valdésin "Fidelfiktiossa on kyse: ”[...] välähti pimeässä ja saastaisessa tyrmässä riutuva langanlaiha vanki, kuva, jonka nosti mieleeni ennen lähtöä lukemani Kuuba-aiheiset artikkelit, joissa yksityisjournalistit ylistivät maan erinomaista terveydenhuoltoa ja toimivia sosiaalipalveluita. Vähemmistöt, syrjityt ja muut toiset eivät nousseet otsikoihin.” (”Rajanylityksiä”, 14) 


Dahlin teos ei käsittele ko. aihetta sen enempää. Tarinoiden sisältöön ehtii palata myöhemmin, joten nyt muutama sana tutuille ja tuntemattomille Vantaalla syntyneestä kirjailijasta ja vapaasta toimittajasta, jonka runoja on käännetty kymmenelle eri kielelle. Niitä on julkaistu kirjallisuuslehdissä ja -antologioissa niin Suomessa kuin ulkomailla. ”Elämää Lagoksessa” ilmestyi venäjäksi vuonna 2009 (Iskender). 

Dahl on edesmenneen Neliö-kulttuurilehden perustaja ja Tuli & savu -runouslehden entinen päätoimittaja. Hän on toiminut myös Suomen Pen-klubin varapuheenjohtajana 2006–2009 ja naiskirjailijakomitean vetäjänä 2005–2009, jolloin hän oli muun muassa koordinoimassa elokuussa 2007 järjestetyn Suomen PEN:in Keski-Aasian naiskirjailijakokousta. 

Ensi viikolla ilmestyvään lyhytproosakokoelmaan on tallentunut vaikutteita, näkemyksiä ja kokemuksia matkoilta ja kirjallisuustapahtumista ympäri maailmaa: Biškekistä, Petroskoista ja Hanti-Mansijskista, Neptunista ja Curtea de Argesista, Lagosista, Coimbrasta, Aleksandriasta, Senegalista, Cartagenasta, Rio de Janeirosta, Belo Horizontesta, México Citystä ja Oaxaca de Juárezista. 

Rita Dahlin runokokoelmat
Kun luulet olevasi yksin. Helsinki: Loki-kirjat, 2004.
Aforismien aika. Helsinki: Kirja kerrallaan, Nihil Interit, 2007.
Elämää Lagoksessa. Helsinki: ntamo, 2008.
Aiheita van Goghin korvasta. Ankkuri, 2009. 
Bel canto nieriöille. Kesuura, 2010. 2. painos 2012. 

Tietokirjat
Tuhansien portaiden lumo. Kulttuurikierroksia Portugalissa. Helsinki: Avain, 2007. 
Kuvanluojat. Nuorena kuolleet kuvataiteilijat, 2000-luvun esikoisrunoilijat ja koko pallon kirjailijat. Helsinki: Kesuura, 2009.
Suomettunut sananvapaus. Erottaja-sarja. Vantaa: Multikustannus, 2009.
Savukeitaan matkaoppaat. Rio de Janeiro, Salvador ja muu Brasilia. Turku: Savukeidas, 2011.

Lisäksi Dahl on ollut toimittajana teoksissa Kyltymätön uuni (Like, 2007) ja Minttutoffeen onni (Palladium-kirjat, 2012). Hän on suomentanut myös Alberto Pimentan ”Kivenheittopelin” (Palladium, 2009). Runot on poimittu valikoimasta ”Jogo das Pedras”.


Rita Dahlin blogiArjentola

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi