Rajojenylityksiä

Ennakkotiedote lehdistölle

Rajanylityksiä-esikoisproosateos ilmestyy syksyllä, kustantaja Ivan Rotta: "Vantaalla asuvan/vantaalaisen Rita Dahlin (s. 1971) Rajanylityksiä-teoksen tyylilajit vaihtelevat tunnustuksellisesta esseestä naturalistiseen proosaan, impressionistisista kuvista reportaasiin, sekä surrealismista parodiaan ja ironiaan.

Monia tarinoita yhdistää seksuaalisesti yksipuoleisesti latautuneet kohtaamiset: n...aisia pidetään punaisena vaatteena tai keltaisena lihana. Sukupuoli on leima. Pyrkyrit himoitsevat naiskirjailijaa Siperiassa ja meksikolainen talonmies kirjailijavierasta Oaxacassa. Öljypohatta yrittää ostaa matkailijan Egyptissä ja nuori mattokauppias järjestötyöntekijän Turkissa. Entä mikä on kalastaja italialaisella bussipysäkillä, tai aristokraattisen perijän rooli Pariisin Hiltonissa?

Teoksessa ylitetään intimiteetin lisäksi kielten ja kulttuurien, ruumiin ja sielun rajoja. Nigeriassa kohdataan koruton todellisuus, Romaniassa tajunnan räjäyttävä maailma, Brasiliassa ihmeellinen saari ja Karibian yössä diktatuurin varjoa kantava kollega.

Dahlin esikoisproosateos osoittaa, kuinka rajojen ylittäminen ja toisenlaisuuden kohtaaminen avaa silmät ja vapauttaa ennakkoluuloista. Kun matkailu muuttuu läpikulkemiseksi, tavaksi olla maailmassa, se mahdollistaa henkisen kasvun ja kehityksen. Aiemmin Dahlilta on ilmestynyt runokokoelmia, tietokirjoja ja käännöksiä."

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi