Luottamuksen rakentaja

LUOTTAMUKSEN RAKENTAJA

TEKSTI: RITA DAHL
KUVAAJA: MIGUEL VERA

Mozaika r.y. tarjoaa palveluita lapsille, nuorille ja aikuisille maahanmuuttajille kielen opetuksesta elokuvailtoihin.

Mozaikan puuhanainen ja toiminnanjohtaja Galina Malin ottaa meidät vastaan korsolaisen kerrostalon pohjakerroksessa iloisesti hymyillen. Galina on sydämellinen venäläisnainen, joka tietää kantapään kautta, millaista on olla kielipuolena vieraassa maassa.

Mozaikan infopalvelussa edistetään maahanmuuttajien kotoutumista neuvomalla juurta jaksaen pankkilainan ottamisessa, asunnon ostamisessa ja valitsemisessa, perheasioissa, viisumin hankinnassa, KELAn ja työvoimatoimiston lomakkeiden täyttämisessä. Galina on auttanut maahanmuuttajia kotoutumaan Suomeen aiemmin EU:n Urban-rahoitteisessa Neo-projektissa.

Idea yhdistyksen perustamiseen syntyi yhdistysveteraani Galinan muutettua perheineen Vantaalle ja havaittua, ettei täällä ole toimintaa maahanmuuttajille. Galina havainnollistaa tilannetta näyttämällä Spektr-lehden kahden sivun mittaista tapahtumalistaa. Vantaan tapahtumat vievät yhden palstan verran tilaa.

Galina toimii tarvittaessa tulkkina viranomaisten kanssa asioidessa ja hänellä on kokemusta esimerkiksi poliisin nihkeästä suhtautumisesta maahanmuuttajiin.

”Kun käymme Virkatiellä asioimassa viranomaisten luona, meitä ei aina oteta avosylin vastaan. He kyselevät syitä tuloomme, pyytävät todistuksia. Suomalaiset voivat vastata viranomaiselle rohkeasti, mutta maahanmuuttajat vain uskovat viranomaista. He eivät osaa kieltä tai sanavarasto on puutteellinen. Näin syntyy luottamuspula: he eivät luota hallintoon eivätkä toisiin suomalaisiin.”

Mozaikan asiakkailla on ollut lähes pääsääntöisesti vaikeuksia integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan. He ovat tulleet Venäjän lisäksi muun muassa Bulgariasta, Ukrainasta, Virosta.

Sateenkaaren kirjo

Kierrämme tilavan kellarikerroksen huoneesta toiseen ja Galina selittää, mitä missäkin huoneessa tehdään. Eräässä huoneessa on puheterapiaa varten iso peili, Haleniuksen tilavassa opetushuoneessa kaikki mahtuvat suuren pöydän ääreen. Musiikki- ja nukketeatterihuoneessa on piano, askartelutarvikkeita ja pieniä keramiikkaeläimiä ja –ihmisiä.

Mozaikassa on tarjontaa lapsille, nuorille sekä aikuisille. Lasten Karuselli-toiminnan puitteissa järjestetään äidinkielen opetusta, askartelua, maalaamista, soitonopetusta, motorisia harjoituksia, joogaa ja liikuntaa. Vanhemmat maksavat askartelu- ja musiikkivälineet. Mozaikan Karuselli-lastenkerhossa käy kaksitoista lasta, jotka on jaettu iän perusteella kahteen eri ryhmään.

13-16-vuotiaille Mozaika järjestää kotiteatteri-iltoja, joihin he voivat tuoda lempielokuviaan. Nuoret pelaavat myös ns. koulutuspelejä, joiden avulla opetellaan kodin budjetin hallintaa, kirjanpitoa ja muita arjen kannalta keskeisiä taitoja.

Naisten akatemia kattaa tärkeät aiheet terveydestä sukupuolten välisen suhteen hoitamiseen. Naisten onnen akatemiassa etsitään onnen avaimia muun muassa fyysistä ja henkistä terveyttä sekä parisuhdetta vaalimalla. Tarjolla on koulutusta terveistä elämäntavoista, esoteriasta, pukeutumisesta, kauneudesta, kuntoilua ja joogaa. Uusin keksintö on Terveysklubi, jossa voi sauvakävellä, saada sähköistä akupunktiota ja keskustella psykoterapeutin kanssa vaikka Skypen välityksellä.

Viisi vapaaehtoistyöntekijää vastaa tällä hetkellä Mozaikan toiminnasta. Vantaa tukee yhdistystä 2000 eurolla. 160 jäsentä maksavat jäsenmaksuja ja loput katetaan osallistumismaksuilla. Parin vuokralaisen ansiosta yhdistys onnistuu maksamaan vuokransa.

”Nyt näymme lähinnä alueen tapahtumissa, mutta haluaisimme tehdä enemmän yhteistyötä suomalaisten kanssa.

 julkaistu Vasen 1/2012-lehdessä

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi