Kuntalaisaloite kansalaisten, kansalaisjärjestöjen ja kuntapäättäjien yhteisestä kyselytunnista

Kuntalaisaloite

Kansalaisten, kansalaisjärjestöjen ja poliitikkojen yhteinen ”kyselytunti”


Mielipiteitä jakava kuntauudistus on vienyt huomion siltä, että perusasiatkaan eivät ole välttämättä kunnossa. Paljon peräänkuulutettu lähidemokratia ja kuntapäättäjien vastuullisuus ei toimi, elleivät kansalaisyhteiskunnan ja poliitikkojen väliset suhteet ole kunnossa. Suhteita hoidetaan yksinkertaisella tavalla: tekemällä päätöksenteosta todella avointa ja läpinäkyvää vuosittaisen kyselytunnin avulla. Se lujittaisi samalla kansalaisjärjestöjen ja kuntapäättäjien eli politiikan välistä suhdetta ja olisi alku tiiviimmälle dialogille.

Vähintään yhden eduskunnan kyselytunnin kaltaisen kuulemis- ja keskustelumahdollisuuden voisi järjestää joko keväällä tai syksyllä. Tilaisuudessa kuntajohto kohtaisi sekä kansalaisjärjestöt että kansalaiset kysymyksineen ja kommentteineen.

Näin kansalaisjärjestöt ja kansalaiset saisivat mahdollisuuden tuoda esiin itselleen tärkeitä asioita, eikä heille jäisi tunnetta politiikan kasvottomuudesta, kaukaisuudesta, ”likaisuudesta” tai siitä, että päätökset tehdään jossakin hyvin kaukana heidän ulottumattomissaan. Samalla edistettäisiin hallinnon avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, joka on kirjattu kuntastrategioihin.

Siksi me allekirjoittaneet vaadimmekin, että kyselytunti otetaan käyttöön mitä pikimmiten Vantaan valtuustossa.

Rita Dahl
Juha Kovanen


P.S. Jos asut Vantaalla ja haluat tukea asiaa, lisään nimesi mielelläni listalle. Ota yhteyttä: ritdahl@gmail.com

Comments

Popular posts from this blog

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale

Reidar Särestöniemi