The Pleasures of Peppermint - Minttutoffeen onni ilmestyyTIEDOTE, JULKAISUVAPAA HETI
SUOMALAIS-AFRIKKALAINEN ANTOLOGIA MINTTUTOFFEEN ONNI – THE PLEASURE OF PEPPERMINTS ILMESTYY


Julkistamistilaisuus pidetään Helsingissä PAND ry:n tiloissa osoitteessa 5. linja 2 E perjantaina 30.3. alkaen klo 18. Esiintymässä ja keskustelemassa ovat antologian toimittaja Rita Dahl, gambialaiskirjailija Seedy Bojang, Petteri Paksuniemi ja Helena Oikarinen-Jabai. Vaihtoehtoinen julkistamistilaisuus pidetään Tampereella Tulenkantajien kirjakaupassa osoitteessa Hämeenpuisto 25 lauantaina 31.3. klo 12. Lisäksi antologia julkistetaan 31.3. klo 17 Jyväskylän kirjamessujen päävalalla. Siellä esiintymässä lisäksi runoilija Katariina Vuorinen.

Gambialaiskirjailija ja –toimittaja Seedy Bojang on parhaillaan Tanskan PENin ja maailmanlaajuisen ICORN-verkoston valitsema vieraskirjailija Frederiksbergissä. Hän on myös Melbournen PEN-keskuksen kunniajäsen. Frederiksbergissä Bojang on kirjoittanut Yhdysvalloissa julkaistun hyökkäyksiä sananvapautta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia vastaan Afrikassa käsittelevän runokokoelman Tears and Sorrows ja häneltä ilmestyy pian novellikokoelma Unlocking Stories.

Bojang oli Independent-sanomalehden toimittaja ennen kuin hän siirtyi Daily Observerin oikolukijaksi. Independentin toimitukseen hyökättiin kaksi kertaa ja se suljettiin vuonna 2005; sieltä Bojang siirtyi Daily Observeriin. Siellä hänellä oli ongelmia toimituksen kanssa, joka vaati häntä kirjoittamaan hallitusta tukevia juttuja.

Suomalaiset ja afrikkalaiset kirjailijat olivat kirjeenvaihdossa neljästä teemasta: lapsuudesta, mustasta ja valkoisesta pohjoisesta ja etelästä, minun Afrikastani, uskonnoista ja jumalista. Syntyi proosaa, runoa, faktan ja fiktion rajamailla liikkuvaa tekstiä ja antologia, jossa pohjoista ja etelää yhdistävät nautinnot ja pelot, ennakkoluulot ja stereotypiat sekä ihmisoikeuksien ja sananvapauden puuttuminen. Ainoastaan etelän köyhyys on erilaista, absoluuttista. Toisaalta etelässä rikkaus voi olla absoluuttista, koska se ei ole pelkästään materiaalista.

Kirjeenvaihto käytiin vuoden 2011 aikana ja sitä julkaistiin myös projektia varten perustetussa blogissa My Black and White Africa osoitteessa http://myblackandwhiteafrica.wordpress.com/

Kokonaan kaksikielisen antologian (suomi ja englanti) toimitti kirjailija Rita Dahl, joka koordinoi projektin. Lola Rogers toimi kääntäjänä suomesta englantiin. Antologian kustantaja on Palladium-kirjat ja projektin suojelija taiteilijoiden rauhanyhdistys PAND. WSOY:n apuraha mahdollisti projektin toteutumisen.

Lisätietoa ICORN-verkostosta:

ICORN


Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt:

Antologian toimittaja
Rita Dahl
puh. 045-3104571
ritdahl@gmail.com

Arvostelukappaleet:

JK Ihalainen
jkihalainen@gmail.comPRESS RELEASE
BI-LINGUAL ANTHOLOGY THE PLEASURES OF PEPPERMINT WILL BE LAUNCHED


This anthology (edited by Rita Dahl) consists of correspondence between Finnish and African authors about four themes: Religion and God(s), Childhood, My Black and White South and North and My Africa. Finnish authors or researchers involved in were: Rita Dahl, Katariina Vuorinen, Janne Nummela, Ville-Juhani Sutinen, Anu Hirsiaho, Petteri Paksuniemi and Helena Oikarinen-Jabai. Africans were: Toyin Adewale Gabriel (Nigeria), Morgan Chipopu (Zambia), Stanley Gazemba (Kenya), Cornelius Gulere Wambi (Uganda), Kingwa A. Kamencu (Kenya), Elizabeth Pienaar (South Africa), Charles A. Matathia (Kenya).

Prose, poems and essays that blurred the lines between fiction and non-fiction were born, exploring themes that are common to both North and the South – pleasures and fears, prejudices and stereotypes, and the lack of human rights and freedom of speech. Only the poverty in The South is distinct, absolute. At the same time, richness in the South can also be absolute, because it does not depend only on material issues. The anthology was edited by author Rita Dahl, who also coordinated the project. Lola Rogers translated the Finnish texts into English.

This project is part of the activities of Finnish Peace NGO PAND, it is supported by Finnish publishing company WSOY and the anthology was published by Palladium-kirjat.

Launch events will be held on 30th of March in Helsinki in the office of PAND in 5. linja 2 E starting from 6 PM and on 31st of March in the bookshop of Tulenkantajat in Tampere, Hämeenpuisto 25, from 6 PM onward.

Additional information:

Rita Dahl
ritdahl@gmail.com
tel. 045-3104571

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale