Kaikilla on oikeus sydämeen

Kaikilla on oikeus sydämeen

Rita Dahl: Bel canto nieriöille (Kesuura Oy 2010)

Romanttista tunnelmointia ja muotojen monipuolisuutta tarjoaa Rita Dahl kuudennessa runokokoelmassaan. Ilmaisu on hiottua ja soljuvaa. Teos tarjoaa pakomatkan harmaasta todellisuudesta sydämen kaipauksen maailmaan.

Dahl osoittaa hallitsevansa niin riimittömän kuin riimillisen runon, tankan, sonetin, proosarunon. Miljöössä liikutaan Gotlannin vanhasta saaristolaismaisemasta etelän lämpimiin öihin ja kotimaahan.

Mielenkiintoisia ovat myös Dahlin tulkinnat eri säveltäjien liedeistä. Sanasto ja kuvasto ovat kauttaaltaan romanttista kieltä. Dahl on palannut perinteiseen runolliseen ilmaisuun sortumatta kuitenkaan kliseisiin. Ilmaisu on ajatonta ja omintakeista. Kokoelma vastaa sydämen romantiikan ja eksotiikan nälkään.

Dahlin runoja on mainittu rakkausrunoiksi. Erityisesti koskettavat avaussikermän ’Mänty kasvaa kallionkielekkeellä’ rakkaudentunnustukset saaristolaismaiseman ikiaikaiselle luonnolle, vuosisataiselle elinkeinolle ja ajattomuudelle. Miljöö on Visby ja Gotlanti, mutta paikasta riippumatta runoista huokuu ajaton tunnelma ja ihmisen ja luonnon yhteys. Kuten Gotlannissa, Dahl on kotonaan myös eksoottisissa etelän maisemissa, joiden tunnelmaa soljuu sikermien ’Minun rakkaani tanssii käsillään ja sytyttää tähdet’ ja ’San Felipe del Aguan ilta’ proosarunoissa. Etelän lämmössä liikkuvien sulavien proosarunojen runsauden ja kotimaan talvessa liikkumattomien tankarunojen niukkuuden välille syntyy kuvaava vastakohtaisuus.

Mikä tällaisen teoksen sisällöllinen sanoma sitten voisi olla? Ehkä sen tehtävänä on tempaista lukija mukaansa ja osoittaa, ettei romantiikka ole maailmasta kuollut vaan että sillekin on tilauksensa. Unelmiin pakeneminen lienee ajoittain tarpeen nykymaailman realismin puristuksessa. Kaikkiaan vaatii tietynlaista uskallusta ottaa teoksen teemaksi sydämen kaipuu romantiikkaan, kun maailma täyttyy inhimillisen kärsimyksen ja luonnon tuhoutumisen hätähuudoista.

Katariina Perkiö

julkaistu Lumooja 4/2011:ssä

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale