Affektien runsas ilotulitus

Affektien runsas ilotulitus

La Rondinea on usein kutsuttu Puccinin välityöksi; teokseksi, joka ei ole oikein ooppera, mutta ei operettikaan, vaan jotakin niiden väliltä. Tätä käsitystä tukee se, että La Rondinesta löytyy fox-trot,- tango- ja one-step-rytmejä. Tuttu Adami oli libretisti tilausteoksessa, jonka merkityksestä on kiistelty.

Varmaa on, että La Rondinen musiikki on runsasta, sentimentaalista, kevyttä, mutta eleganttia. La Rondine on kuin ylenpalttisen makea karamelli, musiikiksi puettu affektien ilotulitus, jota ilman ei voi olla.

Juoni on yksinkertainen: 1890-luvun Pariisissa on tullut muotiin romanttinen rakkaus. Tämä selviää rikkaan pankkiiri Rambaldo Fernandezin ylläpitämän Magda de Civryn asunnossa, jossa vieraina on Rambaldon ystäviä. Magda herättää eloon muiston Bal Bullierissa kohtaamastaan nuorukaisesta. Runoilija Prunier ehdottaa, että Magda tulee muuttamaan kuin pääskynen (la rondine) kohti unelmien maata ja rakkautta.

Voisi sanoa, että Magdan (Sirkka Lampimäki) ja taiteilijoiden Mekkaan ensi kertaa saapuvan Ruggeron, Rambaldon vanhan ystävän pojan (Mika Pohjonen) äkkiä toisessa näytöksessä Bal Bullierissa leimahtava rakkaus on tämän unelman näytöksen mittainen esitys. Liekit syttyvät yllättäen myös Magdan palvelijattaren Lisetten (Hye-Youn Lee) ja romanttisen rakkauden muodissaolon keksineen runoilija Prunierin (Juha Riihimäki) välillä. Kolmannessa näytöksessä ollaan Ruggeron huvilalla Rivieralla. Unelmat rikkoontuvat vihdoin molempien parien osalta.

Lampimäki ja Pohjonen loistivat pääparina: tämä oli monen bravon ja bravan ilta, eivätkä Lee ja Riihimäki jääneet paljon jälkeen. Erinomaiset laulajat vakuuttivat jälleen siitä, että omistautuneisuus riittää upeaan esitykseen: mitään lavastuksellista ylenmäärää ja turhaa visuaalista näyttävyyttä ei tällöin tarvita. Perinteisessä vara parempi, vaikka lavasteet runsaat ja ajanmukaiset olivatkin.

Rita Dahl

www.kansallisooppera.fi

Giacomo Puccini: La Rondine

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale