Savukeitaan Rio de Janeiro, Salvador ja muu Brasilia ilmestyy!

Rita Dahl
Savukeitaan matkaoppaat: Rio de Janeiro, Salvador ja muu Brasilia
450 sivua, ISBN 978-952-268-015-0, pehmeäkantinen, 26,90€

Rio de Janeiroon voi tutustua kirjaimellisesti pohjalta huipulle käymällä paikallisessa slummissa ja turistien kansoittamalla Leipätoppavuorella tai Kristus-patsaalla. Väliin mahtuu kulttuuria kaduilta museoihin ja kulttuurikeskuksiin.

Salvadorin kaduilla harrastetaan capoeiraa, myydään kuolleita rottia, otetaan kontaktia, hymyillään, eletään, huijataankin. Ei ole kauneutta ilman kauheutta; Brasiliassa tämän todella ymmärtää.

Foz de Iguassun vesiputouksilla tai Chapáda Diamantinan luonnonpuiston hikeen vetävillä vaelluksilla pakahtuu luonnonkauneuteen, joka kukkii kurjuuden keskellä. Vihreiden kukkuloiden ja sademetsien Brasilia on vastakohtaisuuksien ihmemaa.

Rita Dahl (s. 1971) on julkaissut viisi runokokoelmaa, joista Bel canto nieriöille (Kesuura 2010) on viimeisin. Savukeitaan Rio, Salvador ja muu Brasilia on hänen neljäs tietokirjansa. Lisäksi hän on kääntänyt Alberto Pimentan 1970-luvun runovalikoiman Kivenheittopeli (Palladium-kirjat 2009) ja toimittanut keskiaasialaisten ja muualta kotoisin olevien naiskirjailijoiden Kyltymätön uuni -antologian (Like 2007).

Dahl on koulutukseltaan valtiotieteiden ja filosofian maisteri ja portugalinkielisen runouden tuntija ja kääntäjä. Hän on toiminut Tuli & Savu -lehden päätoimittajana, Suomen PENin varapuheenjohtajana (2006-2009) ja erilaisten kansainvälisten kirjallisten projektien koordinaattorina. Suomalais-afrikkalainen kirjeenvaihto on näistä viimeisimpiä. Kirjeenvaihdon tulokset ilmestyvät Dahlin toimittamana antologiana, jonka julkaisee Palladium-kirjat.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale