(Valikoidut) totuudet julki Europarlamentin FB-chatissa

Euroopan parlamentin järjestämä julkinen chat euroedustaja Heidi Hautalan kanssa Facebookissa 14.12:

Haluaisin kysyä arvoisalta euroedustajalta, että missä on ihmisoikeuksien puolustajien työn johdonmukaisuus? Istutte samaan aikaan Neste OyJ:n hallintoneuvostossa ja olette kritisoineet palmuöljyn käyttöä. Neste Oyj käyttää toiminnassaan palmuöljyä.

Toinen kysymys. Miksi ette puolusta ihmisoikeuksia myös ruohonjuuritasolla? Olitte läsnä Jukka Mallisen orkestroimassa Suomen PENin vuosikokouksessa 2009, jossa suoritettiin yhtä yksilöä eli minua koskeva ihmisoikeusrikos. Ymmärrän toki, että siinä yhteydessä oli helpointa kehua PENiä Venäjän hyväksi tehdystä ihmisoikeustyöstä.

Kysymykset liittyvät tietysti myös toisiinsa. Kyse on paitsi johdonmukaisuudesta sekä yritysetiikassa että ruohonjuuritasolla. Ihmisoikeuksien puolustamisen pitää olla johdonmukaista, linjasta ei saa lipsua erilaisten intressien vuoksi. Henkilökohtaistenkaan. Tämä nyt näin avoimesti, kun avoimuutta ja läpinäkyvyyttä kannatamme!


Hautala vastaa:

”Hallintoneuvoston pj:na olen koettanut kannustaa Neste Oilia kehittämään vaihtoehtoisia raaka-aineita sekä palmuöljyn tuotannon kestävyyttä. Olen myös toiminut sen puolesta, että syntyisi kansainvälisiä sopimuksia sademetsien säästämiseksi ylenmääräisiltä palmuöljyviljelmiltä. Kysymys on joka kerran esillä hallintoneuvoston kokouksessa, ja uskon toimivan johdon ymmärtäneen, miten vakavasta liiketoimintariskistä ja eettisestä vastuusta on kyse.

Suomen PENin jäsenenä osallistuin kyseiseen vuosikokoukseen, jonka enemmistö päätti vaihtaa puheenjohtajaa. Menettely oli avoin ja demokraattinen. PEN todella teki edellisen puheenjohtajan aikana aivan poikkeuksellista ihmisoikeustyötä Venäjän parissa, koska hänellä on niin laajat ja syvälliset yhteydet kirjailijoihin ja kansalaisyhteiskunnan toimijoihin. Yhteistyö johtamani Suomalais-Venäläisen kansalaisfoorumin ja PENin välillä on kyllä jatkunut tuon jälkeenkin.”


Lisäkommenttini:

”Kiitos vastauksestanne. Toivottavasti toimintanne tuottaa tulosta Nesteen liiketoimintatavoissa.

Mutta Suomen PENin vuosikokokoukseen. Menettely oli äänestysten suhteen avoin ja demokraattinen, mutta ala-arvoinen entistä varapj:tä eli minua ja tekemääni poikkeuksellisen suurta työmäärää kohtaan. Unohditte vastauksestanne kokonaan tämän aluevaltauksen, jonka merkitys tunnustettiin laajasti kv. PENissä asti.

Kokous lähti alusta lähtien poikkeukselliseen suuntaan pj. Kai Niemisen antaessa Mallisen sauhuta lakkaamatta. Demokraattinen pj. olisi lopettanut puheen, mutta puolueellinen Nieminen antoi kokouksen edetä äänetyksiä lukuunottamatta ala-arvoisella tavalla, jota kukaan yhdistysdemokratian kannattaja ei voi hyväksyä.

Suomen PEN ei olekaan enää aidon PEN-aatteen kannattaja, ja luopunen jäsenyydestäni.


Tietämättöämille tiedoksi: olin PENin varapj. vuosina 2006-2009 ja tänä aikana ilmestyi kaksi Keski-Aasian naiskirjailija-antologiaa, joista toinen on venäjän-englanninkielinen ja sisältää tekstejä naiskirjailijoilta kaikista Keski-Aasian maista. Lisäksi järjestetimme kansainvälisen kirjailijakokouksen elokuussa 2007, jota Hautalakin kunnioitti läsnäolollaan. Koordinoin toiminnan ja hankin sille lähes 50 000 euroa rahoitusta koti- ja ulkomailta. Suomettunut sananvapaus -kirjassani (Multikustannus 2009) kerron tapahtumista ja Mallisen minua kohtaan aloittamasta massiivisesta vihapuhekampanjasta, josta on sähköiset ja paperiset todisteet.

Mallisen vihapuhe jatkui vuosikokouskutsussa 2009 ja vuosikokouksessa, vaikka Hautala on kykenemätön - tai pikemminkin haluton - sitä huomaamaan. (Olen muuten odottanut kirjallista vuosikokouskutsua PENin sihteereiltä yli 1,5 vuoden ajan. Mallinen hoiti asiakirjat sihteerin kanssa ja mahdollisesti matkan varrella hävinneistä asiakirjoista on oikeudellisessa vastuussa koko edellinen johtokunta, myös minä.)

Kirjassani sivuan sananvapautta ja ihmisoikeuksia myös Hautalan lempialueilla, Kiinassa ja Venäjällä, sekä ympäri muuta maailmaa. Varapj-aikanani sain mahdollisuuden tehdä aitoa sananvapaustyötä, jota rakastin, vaikka eräs poikkeusyksilö - Mallinen - yrittikin häpäistä lopussa paitsi tekemäni työn, myös henkilöni.

Toivonkin jatkossa parempaa ja kattavampaa, ei selektiivistä muistia ihmisoikeustyössänne. Ihmisoikeudet eivät kuulu vain valituille yksilöille, kansoille ja kansanosille. Ne ovat kaikkien oikeus, ja poliittisten edustajiemme etenkin eurotasolla pitäisi olla nimenomaan henkilöitä, jotka ymmärtävät ihmisoikeuksien ekstensiivisen luonteen. Valitettavasti nämä henkilöt pysynevät kaukana politiikasta, koska eivät usko idealismin toteutumisen mahdollisuuteen siellä.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale