Obama - yhdistäjästä hajottajaksi?

Obama – yhdistäjästä hajottajaksi?

Keijo Korhonen
Amerikan idoli putosi maan pinnalle – Obaman oppivuosi
Barrikadi/WSOY 2009
245 ss.

Barack Obama keräsi kannatusta yli sukupuoli-, rotu- ja muiden rajojen. Hänellä oli jo heti kautensa alussa suuria haasteita, kuten talouslama ja monimutkainen kansainvälispoliittinen tilanne. Laman ratkaisemiseksi hän päätti harjoittaa friedmanilaista tarjontaa kiihottavaa talous- ja finanssipolitiikkaa, varsin huonoin lopputuloksin. Entuudestaan huono työttömyystilanne huononi Obaman aikana: vuoden 2009 aikana menetettiin kuukausittain noin 600 000 työpaikkaa. Lisäksi maassa paljastui useita törkeitä finanssipetoksia. Liikemies Bernard Madoff vei asiakkailtaan 65 miljardia euroa pyramidihuijauksella. Obama vaati kongressia löytämään lailliset keinot bonusten maksamisen estämiseksi.

Ihanteelliset hallitsijat Abraham Lincoln ja Theodor Roosevelt ovat Obaman ihailemia presidenttejä. Hyvien ihanteiden lisäksi Obamaa auttaa Korhosen mielestä tarkastelemaan Amerikkaa ulkopuolisen silmin ja listaamaan sen varjopuolet hänen monirotuinen taustansa. Obaman vaalilupauksia olivat terveydenhuoltojärjestelmän, kasvatus-, tutkimus- ja opetuslaitoksen uudistaminen, energiahuollon uusiminen ja ympäristön tilan kohentaminen maassaan. Lupaukset olivat kunnianhimoisempia kuin Rooseveltillä. G. W. Bush sai hyväksyttyä 700 miljardin elvytyspaketin pankeille, Obama takasi samaan tarkoitukseen 787 miljardia. Fed syöttää kassaluottoa pankkien kassaluoton pelastamiseksi. Schumpeterin visio tuhoavasta kapitalismista ei toteudu, koska julkinen valta pelastaa ne.

Vuonna 2009 Obama yritti poistaa myös liikkeellä olevat turhat finanssilainat, mutta jakamatta lainoja kelvollisiin ja kelvottomiin. Korhonen kysyykin, missä menevät julkisen tuen rajat? Perinteisten pankkien rinnalle on syntynyt finanssilaitoksia, joita perinteiset pankkivalvontalait eivät koske. Suurimmat näistä ovat hyötyneet roskalainojen pelastusoperaatiosta tuhottomasti. Esimerkiksi AIG on saanut 180 miljardia tukea puolessa vuodessa. Amerikkalaisten autoyritysten pääjohtajat ovat myös hakeneet tukea elvytysohjelmalleen. Asuntovelallisten pelastaminen on ollut Obaman ainoa varsinainen järkevä teko finanssirintamalla.

Yhdysvalloilla on riittänyt myös ulkopoliittisia haasteita. Maan suhtautuminen Lähi-Itään ei ole muuttunut Obaman aikana. Sodat jatkuvat Irakissa ja ”oikeutettu sota” Afganistanissa, eikä Yhdysvallat ole Netanjahun aggressiivisista Palestiina-lausunnoista huolimatta koventanut suhtautumistaan Israeliin. Myös suhteet Latinalaisen Amerikan maihin ovat rempallaan. Pahan Akseliin kuuluvaa Irania painostettiin, mutta entä Israel ja sen ydinaseet? Kiina on merkittävä talousmahti, josta Yhdysvallat on riippuvainen.

Obama aloitti yhdistäjänä, mutta hänestä on ensimmäisen kauden kuluessa tullut erottaja, kuten G.W. Bushista. Vasemmistolaisia ajatuksia sympatiseeraavan Korhosen mielestä liberaalin maineessa ollut Obama on kosiskellut ensimmäisellä kaudellaan konservatiiveja pettäen näin muut kannattajansa. Hän ei ole kyennyt lunastamaan häneen asetettuja suuria odotuksia.

Rita Dahl

julkaistu Ydin 2/2010:ssä

Comments

Popular posts from this blog

Malawi folk-tale

Apurahapaja I saa jatkoa lokakuussa - ilmoittaudu heti!

Surullisen hahmon ritari