Rasismista vapaata palloilua

Rasismista vapaata palloilua

Turkulaisessa FC Komarissa pelataan taatusti rasismivapaata jalkapalloa hyvässä yhteishengessä.

Tummahiuksiset miehet juoksevat yksi kerrallaan kohti maalia, jonka edessä mustaan paitaan ja pipoon pukeutunut valmentaja Karim Ismael jakaa palloja, jotka jymisevät Nunnavuoren koulun liikuntasalin seiniä vasten.

Harjoitukset pidetään usein Lausteen koululla. Lausteen ja Varissuon lähiöt ovat Turun maahanmuuttajavoittoisimpia 30 ja 34 prosentilla.

Ulkona on harmaa talvipäivä, mutta sisällä harjoituksissa on lämmin ja välitön tunnelma. Valmentaja huutaa kehotuksiaan, rikkeistä seuraa rangaistuksena punnerruksia.

FC Komar on turkulainen jalkapallojoukkue, joka pelaa rasismivapaata jalkapalloa. Joukkueen pelaajista valtaosa on Suomeen pysyvästi asettuneita maahanmuuttajataustaisia nuoria miehiä. Idea monikulttuurisen jalkapallojoukkueen perustamiseen tuli hieman yllättävältäkin taholta.

”Samassa kerrostalossa asui arabipoika, joka oli taitava pelaamaan jalkapalloa. Kerran näin hänet itkemässä pihalla ja kysyin, miksi syytä itkuun. Poika sanoi, ettei hän pääse pelaamaan mihinkään, koska valmentajat tai pelaajat eivät halunneet häntä joukkueeseen. Syynä oli jalkapallossa rehottava rasismi niin Suomessa kuin ulkomailla”, kertoo yksi FC Komarin perustajista, sihteeri Arto Tuominen.

Yhdistyksen perustamissanat lausuttiin marraskuussa 2008. Perustavassa kokouksessa oli mukana kymmenkunta pelaajaa, joista valtaosa oli kurdeja.

Turussa on rasismia


Tuominen on seurannut, raportoinut, kirjoittanut ja esitelmöinyt rasismiin liittyvistä ilmiöistä 1990-luvulta lähtien. Tuominen on seurannut rasismia myös Ruotsissa, jossa poliitikotkin osallistuvat aihetta koskevaan keskusteluun.

”Aloin seurata täkäläistä rasismia jo viime laman aikaan 1990-luvun alussa. Tuolloin tapettiin kaksi maahanmuuttajaa, hajotettiin tai poltettiin kymmenkunta etnistä ravintolaa. Pahoinpideltyjä maahanmuuttajia ja pakolaisia oli varmaan satoja. Muun muassa lähes koko somaliväestö muutti silloin pääkaupunkiseudulle.”

Tuomisen rasisminvastaisuus on peräisin vanhemmilta. Äidin kehotus puolustaa sitä, jota kiusataan, on syöpynyt ikuisesti hänen mieleensä. Hänen synnyinseudullaan läntisellä Uudellamaalla, entisen Pohjan, nykyisen Raaseporin Antskogin kylässä, oli 1600-luvulla rautatehdas, joka houkutti väkeä ympäri maailmaa. Seudun asukaskunta oli värikästä, eikä yhteenotoilta vältytty.

”Olen törmännyt rasismiin myös pallokentillä. FC Komar onkin eräänlainen yhteiskunnallinen koe, jonka tavoitteena on seurata miten kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien lähentäminen onnistuu. Uskon tavoitteen saavuttamiseen, jos pelaamme jonglöörijalkapalloa reilun pelin säännöin. Voimme opettaa suvaitsevaisuutta myös omille pelaajillemme ja tutustuttaa heidät suomalaiseen byrokratiaan, kuten yhdistyslakiin. Suomen Palloliitto vastustaa rasismia ylhäältä, me alhaalta päin.”

Reilun pelin puolesta

FC Komarin kapteeni, keskikenttäpelaaja Rezin Muhamad, 26, muutti Suomeen peruskouluikäisenä Pohjois-Irakista isänsä terveydellisten ongelmien vuoksi.

”Isäni sydän oli leikattu jo kahteen kertaan Bagdadissa ja hän tarvitsi vielä uutta leikkausta. Olimme kuulleet suomalaisesta terveydenhoidosta ja siksi päätimme tulla tänne.”

Rezin meni vuoden kuluttua pelaamaan jalkapalloa hankolaiseen Hikkeniin, jossa hän viihtyi seitsemän vuoden ajan. Rezinin jalkapallohistoriaan kuuluu myös joukko muita turkulaisia seuroja: Turun Kisaveikot, Åbo IFK, FC Racing, GPR ja Salon Wilpas. Oma joukkue löytyi vihdoin FC Komarista, jossa Rezin on ollut perustamisesta lähtien.

”Joissakin joukkueissa oli muutama kuumapää, jotka haukkuivat tuomarit, ja samalla leimattiin kaikki ulkomaalaistaustaiset pelaajat. Me komarilaiset yritämme pitää yllä positiivista kuvaa maahanmuuttajajalkapalloilusta pelaamalla reilua peliä ja käyttäytymällä kunnolla sekä vastustajia että tuomareita kohtaan.”

Rezin opiskeli ammattikoulussa sähköalaa ja oli pitkään töissä Nokian Salon-tehtailla elektroniikkatyöntekijänä ennen kuin irtisanoutui 2009 syksyllä työstään poikavauvan syntymän vuoksi. Hänen vaimonsa on muuttanut Boliviasta Suomeen.

Myös Rezinin pikkuveli Reband, 23, tuli isonveljen perässä joukkueeseen. Hän työskentelee rakennusmiehenä ja pelaa Komarissa sekä hyökkääjän paikalla että välillä maalissa.

”En ole itse kohdannut koskaan rasismia, mutta olen nähnyt, kun somalia on kutsuttu neekeriksi tai mutakuonoksi. Piilorasismia olen kohdannut myös pelikentällä joskus joidenkin pelaajien tunteiden noustessa pintaan. Suomessa on myös hyviä ulkomaalaisia pelaajia, mutta he eivät saa joukkueissa juurikaan peliaikaa.”

Hangossa ei ollut 1990-luvulla juurikaan maahanmuuttajia ja pieni jalkapalloa pelaava kurdipoika herätti paikallislehtien mielenkiinnon.

”Tuntemattomat ihmiset, jotka olivat nähneet kuvani lehdessä, tervehtivät minua kadulla ystävällisesti. Muutin Turkuun 2000-luvun alussa ja silloin täällä esiintyi hieman muukalaisvihamielisyyttä, mutta viimeisinä vuosina asenteet ovat muuttuneet positiiviseen suuntaan.”

Ennakkoluuloton pakki

FC Komarin tuulennopea ja taitava keskikenttäpelaaja ja vasen pakki Salman Babay, 24, on kokenut itse rasismia.

”Vuonna 2003 skinheadit huutelivat minulle, mutta nyt sellainen on loppunut. Työpaikallani minua katsottiin ensin pitkään, mutta tuijotus loppui, kun avasin suuni ja puhuin virheetöntä suomea. Suomi muuttuu, mutta hitaasti.”

Salmanin perhe hakeutui Suomeen Irakin sotaa pakoon. Sisar asui jo Suomessa ja hoiti muiden perheenjäsenten viisumiasiat kuntoon. Turvallisuus ja vakaat olot olivat syy, jonka takia he halusivat tänne.

Salman kirjoitti ylioppilaaksi ja on työskennellyt kolmen vuoden ajan elektroniikka-alan yrityksessä TEP Comp Oy:ssä, mutta haluaisi jatkaa opiskelua joko Jyväskylän liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tai poliisiammattikorkeakoulussa. Salman on harrastanut myös karatea ja itsepuolustuslajeja pienempänä ja yltänyt karatessa Turun mestariksi saakka.

”Selkä on heikko kohtani. Voisin hyvin pelata muuallakin kuin FC Komarissa, mutta en halua, koska haaveenani on ollut kaverien kanssa pelaaminen. Komarissa olen tavannut hyvän ystäväni Rezinin ja hänen veljensä. Olen pelannut jalkapalloa kolmannessa divisioonassa asti.”

”En usko ennakkoluulojen perusteella lokerointiin. Ennakkoluuloja voi hälventää puolin ja toisin: sekä kantaväestön että tänne aikoinaan muuttaneiden keskuudessa. Uskonto ja kulttuuri voivat joskus aiheuttaa keskustelua joukkueen jäsenten kesken, vaikka olemme kasvaneet maallistuneessa maassa, jossa saa uskoa mihin tahansa.”

FC Komarin kaikki pelaajat ovat aktiivisesti mukana uuden kotimaansa työ- ja opiskeluelämässä. Maalivahti Ali al-Jiburi on tullut vastikään isäksi. ”Rampe” Hosseini istuu Salen kassalla ja unelmoi kauppiasurasta. Zhilwanin suku tekee kioskikauppaa.

Tavoitteet korkealla

Peli jatkuu. FC Komar on ottanut kunnianhimoiseksi tavoitteekseen yhden sarjan mittaisen nousun joka vuosi sekä sisällä pelattavassa Futsalissa että jalkapallossa. Futsalissa joukkue on ylittänyt tavoitteensa ja pelaa jo paikasta kolmosdivisioonaan. Jalkapallossa joukkue aloittaa kuutosdivisioonassa ensi kesänä. Tänä vuonna toimintaa laajennetaan mahdollisesti myös naisten ja nuorten puolelle.

Näillä nuorilla miehillä on unelma. Arto Tuominen ja muut vapaaehtoiset yrittävät auttaa niiden saavuttamisessa hoitamalla taloutta, hankkimalla sponsoreita ja paikkaamalla kentällä kolhittujen haavoja. Ajokoulutuskeskus Turku hankkii joukkueelle uudet pelipaidat. Silti seura tarvitsee lisää sponsoreita ja pelaajia.

”Pienet onnenhetket motivoivat jatkamaan. Muistan, kun Maltalle veneellä saapunut somalipoika Abdinaasir sanoi, että hänestä on ollut hienoa käydä harjoituksissa, koska hän ei ole nähnyt niiden jälkeen painajaisia kuolleista ihmisistä”, Tuominen toteaa.

Harjoituksissa kaikkensa antaneet pelaajat hymyilevät leveästi hikinorojen valuessa valtoimenaan kasvoja pitkin. Rasismivapaa jalkapallo toimii ennen muuta niin kuin jalkapallon pitääkin - kohentamalla kuntoa!

Rita Dahl

julkaistu Kansan Uutisissa 1.4.2010

Comments

Popular posts from this blog

Malawi folk-tale

Apurahapaja I saa jatkoa lokakuussa - ilmoittaudu heti!

Surullisen hahmon ritari