Lisätietoa Maryam Rajavista

NCRI:n johtaja Maryam Rajavi on ilmeisen kontroversiaali hahmo. Silti hänet oli kutsunut Suomeen puhumaan eduskuntamme ja lehdistötilaisuuksissa oli häntä tukemassa monia muita kansainvälisiä ja kotimaisia poliitikoita ja vaikuttajia. Nämä toistivat tilaisuudessa NCRI:n ydinsanomaa, tarvetta tukea Ashrafin pakolaisleiriä, joka löytyi myös järjestön painetuista esitteistä. Toinen keskeinen toivehan oli, että Suomi painostaisi YK:ta toteuttamaan Irania koskevan julkilausumansa.

Rajavista on syytä tietää: hän liittyi Mujahideen al-Khalq Organisationiin (MKO) teini-ikäisenä. Järjestön päämäärä oli syrjäyttää uskonnollinen johtaja Ajatollah Khomeini (Rajavin nykyisin johtama NCRI puhuu teokratiaa vastaan edelleen).

Rajavi toimi National Liberation Armyn (NLA) eli MKO:n sotilaallisen siiven varakomentajana vuoteen 1993. Silloin NLA yhdistyi NCRI:hin, jonka johtaja Rajavista tuli. MKO:n johtajuus jäi hänen aviomiehelleen. Yhdysvallat on listannut MKO:n vuonna 1997 terroristijärjestöjen joukkoon. EU teki samoin vuonna 2000. Kyseiset tiedot selviävät BBC:n haastattelusta vuodelta 1993.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Suomen eduskunta kutsuu vieraakseen epäilyttäviä henkilöitä. Kongolainen Jean-Paul Moka vieraili Suomessa muutamia vuosia sitten tarkoituksenaan kritisoida ennen muuta Kongon valtiota (jossa varmasti on kritisoitavaakin). Mokan lehdistötilaisuuden järjestäjä oli jälkeen päin yhteydessä ja oli valmis paljastamaan "esimieheensä" liittyviä hämäriä taustoja. Moka tapasi korkeita yritysjohtajia ja poliitikkoja seminaarissa.

Toimittajien pitäisi mitä ilmeisimmin jaksaa harrastaa tutkivaa journalismia, vaikka vierailla olisi kuinka korkean tason poliittinen tuki takanaan - tai ehkä juuri siksi. Maailmassa ei voi näköjään luottaa mihinkään, vähiten ilmeisesti valtionhallintoon.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale