Minne päin rähmällään?

Anja Snellman blogaa MTV3:n Mediakokissa:

Venäjällä Anna Politkovskajan jälkeen on murhattu lukuisia ihmisoikeusaktivisteja ja uusimpien tietojen mukaan media on sielläkin yhä tarkemmin vartioitu, ja sananvapaus toteutuu vain marginaalissa, hengen uhalla. On myös hyvä muistaa, että kirjailija Salman Rushdie sai fatwansa samana vuonna jolloin Berliinin muuri murtui. Sen jälkeen ääri-islamilaiset tahot ovat muistuttaneet olemassaolostaan pilapiirroksien, lastenkirjakuvituksien tai elokuvien yhteydessä.

Entä internet ja niin sanottu kansalaismedia? Onko se mahdollisuus vai uhka? Muuri vai portti? Ainakin se uhkaa journalismin itsesäätelyä ja journalismin etiikka joutuu perustelemaan itseään uudelleen. Toisaalta, kansalaismedia voi nostaa keskusteluun epämukavia aiheita siinä missä perinteinen media ei esimerkiksi kunnianloukkausoikeudenkäyntien ja mittavien taloudellisten menetysten pelossa uskalla kajota arkoihin aiheisiin.

Tänä vuonna Suomessa on ilmestynyt useita sananvapauteen, mediaan ja rähmälläänoloon liittyviä tietoteoksia. Suosittelen etenkin kolmea vaikkapa joulunpyhien lukemisiksi: Korhonen-Peltokoski-Saukkonen-trion Paskaduunista barrikadille ( Prekariaatin julistus ), Boxberg-Heikan Lumedemokratia ja Rita Dahlin Suomettunut sananvapaus.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale