Kommenttini Petäjän-kritiikistä kirvonneeseen keskusteluun

Jukka Petäjä julkaisi HS:n Kulttuuriosastolla "runokritiikin", jossa viisi erilaista teosta niputettiin yhteen pötköön epäanalyyttisesti korkeasta tornista tutkaillen, vailla normaalia kritiikiksi kutsuttavalta tekstiltä vaadittavaa analyyttisyyttä. Aiheesta on virinnyt keskustelu.

Olennaiset pointit Petäjän kritiikistä on tähän mennessä jo varsin perusteellisesti tuotu esiin, mutta vielä kiinnittäisin huomion siihen kätkettyyyn odotushorisonttiin, joka Hesarin jotkut "kirjallisuuskriitikot" harrastavat. Jukka Koskelainen on erityisen tunnettu modernistisesta odotushorisontistaan, joka korostaa koherenssia, muotoa ja selkeitä kuvia.

Uutta, epärunollista materiaalia(kin) käyttäväa runoutta ei voi kuitenkaan arvostella tällaisen horisontin kautta, koska se ei siihen sulavasti asetu eikä haluakaan asettua. Tärkeintä olisi arvostaa jokaista kirjaa yksilönä, sellaisena kuin se on, sen täysin oman sabluunan kautta. Tähän HS:n kirjallisuusosastolla ei tunnu olevan riittävästi asiantuntemusta, ei kenties edes sen "edistyksellisimpinä" pidetyillä kriitikoilla, jotka kirjoittavat aivan liian viihteellistä kritiikkiä suurelle yleisölle. Toki HS:ssä ei voi harrastaakaan akateemista kritiikkiä, mutta silti. Petäjän kritiikissä ei ollut edes tällaista odotushorisonttia sisäänrakennettuna, se oli vain suoranaista arroganssia ja norsunluutornista huutamista.

"Kritiikkiin" oli selkeästi rakennettu valta-asetelmat paitsi tekijän (kirjoittajan) ja lukijan välille, myös arvohierakia vakiintuneiden suurten ja pienten kustantamoiden sekä tarvepainattamoiden välille, joita arvoisa HS:n toimitus ei ilmeisesti pidä edes kustantamoina. Tämä osoittaa toimituksen suurta arroganssia, joka ei mitenkään edistä kritiikki-instituution ja runo(ilija)yhteisön välistä kohtaamisen mahdollisuutta, vaan pikemminkin pitää juovan suurena ja mahdottomana ylitsekuroa.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale