Kuvaus Portugali-matkakirjasta ja Elämää Lagoksessa -kokoelmasta

Kiinnostava ja perinpohjainen teos tarjoaa runsaasti tietoa Portugalin kulttuurista, kulttuurihistoriasta, maan elämästä, tavoista ja nähtävyyksistä. Kirjassa esitellään monia kirjailijoita (muun muassa runoilija Fernando Pessoa ja nobelisti José Saramago), kuvataiteilijoita ja muusikoita. Kirjoittajan omat kokemukset portugalilaisesta arjesta tuovat kuvailuun lisäväriä.

(Tuhansien portaiden lumo)

"Mä mistä löytäisin sen taian, jolla tuhat tarinaa kerrotaan kuin yksi ja ainutlaatuinen. Lieneekö vain vaihtuvia tarinoita? Maailman linnut, yhdellä kertaa ikkunalaudalle saapuvia, muruja nokkivia ja pesää rakentavia. Kaikki kerralla nähty, mutta seuraavalla kerralla kulma on jo hiukan toinen, sävelkorkeus uusi, sävy vaihtunut, puiston kaadettu puu, joka kallistuneena tarkkailee hiekkakenttää toisesta suunnasta. ---"

Kahdeksaan osaan jakaantunut kokoelma tarkastelee maailmaa monistä yllättävistä näkökulmista. Arkielämän esineille (muun muassa pöytä, tuoli, kottikärry, harava, matkalaukku) omistetaan oodeja, elämää kerrostalossa tarkastellaan sopraanon näkökulmasta, osa runoista ammentaa elokuvista ja kuvataiteesta. Runoissa arki ja elämä ovat satunnaisia ja oikukkaita, mutta rakentuuko niistä yhtenäinen kokonaisuus?

'Elämää Lagosissa' -osio sisältää laajoja proosarunoja, joissa kuvataan maailman suurimpiin kaupunkeihin kuuluvan Lagosin elämää länsimaisen ihmisen näkökulmasta. Runojen kieli kulkee laajoin kaarin ja paikoin näennäisen oikukkaasti. Kaarista ja oikuista rakentuu kiinnostava kuva yhteiskunnasta, joka eroaa monin tavoin länsimaisista. Toisto ja sananlaskumaiset kiteytykset rakentavat runojen välille yhteyksiä ja kokonaisuuden kautta avautuu uusia näkökulmia niin perheeseen, parisuhteeseen kuin maailmassa selviytymiseen - eikä pelkästään Afrikassa.

(Elämää Lagoksessa)

Tuija Lassila, Sanojen aika

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale