Munich and its surroundings with their wonders

München on kuin toinen maa Etelä-Saksassa. Vuoristoinen Bayern on pelkästään maastollisesti aivan erilaista kuin Brandenburgin monotoniset peltomaisemat. München on myös hintatasoltaan kaukana Berliinin demokraattisista hinnoista. (Metrolippu keskustasta lentokentälle maksoi lähes kymmenen euroa...) Kaupungissa on kuitenkin kulttuurinnälkäiselle kosolti kiinnostavaa nähtävää; Neue Pinakothek museotaiteilijoineen, mutta myös uusine tuttavuuksineen. Norbert Tádeusz ja Georg Baselitz Remix-töineen jäivät parhaiten mieleen.

München on myös pompöösejä, suuruudenhulluja rakennuksia. Nymphenburgin linnassa kuningas Maximilian on suunnitellut strategisia siirtojaan. Hänen poikansa Ludwig II, Neitsytkuningas, toteutti mielikuvituksellisen Neuschwanstein- ja Hohenschwanstein -luomuksensa Bayernin vuoristoon, Füssenin lähettyville. Megalomaaniset linnat toteuttavat myös Ludwigin halua sivistää. Jokainen huone on nimittäin omistettu jollekin Wagnerin oopperassa esiintyvälle germaanilegendalle. Ludwig suunnitteli myös parin muun linnan rakentamista, mutta niistä ei koskaan tullut valmiita. Ehkä valtion kassa oli tyhjentynyt ennen sitä...

Comments

TNiemi said…
Eksyin blogiisi ja onneksi näin kävi! Se on nimittäin mukava.

Münchenissä en ole koskaan käynyt, mutta Brandeburgissa kylläkin - monotoniset maisemat, todellakin ja DDR:n ajan viivasuorat tiet... Hmm.

Tiedätkö muuten miten München lausutaan? Olen ihmetellyt sitä koko pienen ikäni!
Anonymous said…
Mitäs Elisabet Nordgrenin marionetti?
dahl said…
Asiattomille anonyymeille (AA) en vastaa muuten kuin toteamalla, että jättäkää kunnialliset ihmiset rauhaan!!! Ja keskittykää oman maineenne kohentamiseen.

T. Niemelle: Hyvä, jos miellyttää. Blogin on tarkoitus olla mahdollisimman monipuolinen ja -ilmeinen. München lausutaan niin kuin kirjoitetaan käsittääkseni. Ei kai siinä sen kummempia kommervenkkejä tarvita.

Popular posts from this blog

Malawi folk-tale

Apurahapaja I saa jatkoa lokakuussa - ilmoittaudu heti!

Surullisen hahmon ritari