Lapsen maailman keskellä

Lapsen maailman keskellä

Auroran kappelissa esillä oleva Pyhäkoulu kautta aikojen –näyttely esittelee pyhäkoulun historiaa 1700-luvulta tähän päivään ja opetusmateriaaleja yli vuosisadan mittaiselta ajalta.

Idea näyttelyyn tuli pastori Leena Ravantilta ennen joulua. Hän oli löytänyt pöytälaatikoistaan vanhoja pyhäkoulunlehtiä ja ohjekirjoja vuosisadan alusta. Ideointi tapahtui nopeasti, koska suunnitteluun osallistuneet pyhäkoulunopettajat Paula Päivinen-Ala-Harja ja Hanna Lehti-Eklund työskentelevät molemmat vaativissa päivätöissä.

Näyttelyssä on flanellokuvia 50-luvulta uusimpiin asti. Havaintokuvat esittävät Raamatun keskeisiä tapahtumia: Jeesuksen syntymää tai Jeesuksen, joka taikoo väkijoukolle ruokaa viidestä leivästä ja kahdesta kalasta.

- Minusta tämä kuvaa vetoaa lapsiin parhaiten, koska se on tehty heidän näkökulmastaan. Myös lapsilla on pienet eväät, joista he voivat ruokkia koko maailman, uskoo Lehti-Eklund.

Päivinen-Ala-Harjan rakkain näyttelyssä esillä oleva esine on Rudolf Koivun kuvittama kirja Jeesuslapsesta. Kirja teki häneen lähtemättömän vaikutuksen pienenä pyhäkoululaisena.

Saa enemmän kuin voi antaa

Päivinen-Ala-Harja ja Lehti-Eklund tapasivat 1960-luvulla Lippajärven koululla pyhäkoulussa, josta molemmille on jäänyt mieleen lämminhenkinen ja turvallinen tunnelma. Nyt molemmat ovat toimineet pyhäkoulunopettajina yli 30:n vuoden ajan.

- Lapset itsessään ovat suurin palkkio. Joskus joku lapsi tulee ja istuu syliin, tai toinen haluaa kuiskata korvaani jotakin erityisen tärkeää. Silloin tietää onnistuneensa luomaan luottamuksellisen suhteen aikuisen ja lapsen välille, Lehti-Eklund kertoo.

Kiireisenä nykyaikana pyhäkoulu on harvoja paikkoja, joissa lapsi saa purkaa itseään aikuiselle häntä askarruttavista asioista.

- Tälle ajalle tyypillistä on, että osa lapsista tulee, silloin kun heille sopii. Aiemmin meillä oli vakituisia ryhmiä, Lehti-Eklund paljastaa.
Pyhäkoulussa kerrotaan Raamatun tapahtumista ja kristinuskon ydinajatuksista havainnollisin menetelmin, askarrellen, piirtäen ja näytellen.

- Tärkeää on, että jokainen saa olla mukana. Tuhlaajapoika-näytelmässä kaikille löytyy rooli: joku haluaa olla sikopaimen, toinen sika. Kerran tunnin aiheena oli Mooses-lapsen löytyminen kaislakorista. Hän oli tuonut mukanaan värikkäitä huiveja, jotka herättivät tytöt hamuamaan rooleja. Myös pojat keksivät itselleen pian omia, mielikuvituksellisia rooleja: Niili tulvi krokotiileja ja saatiinpa näytelmään Faaraokin, Päivinen-Ala-Harja kertoo.

Rita Dahl

Pyhäkoulu kautta aikojen on esillä Auroran kappelissa 28.2. asti.

julkaistu Essessä 29.1.2009

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale