Suomen PENin uusi turvakaupunkikirjailija Oksana Tshelysheva
Varoittava esimerkki

Oksana Tšhelyshevan mielestä eurooppalaisten velvollisuus on auttaa vaikeuksissa olevia ihmisoikeusaktivisteja Venäjällä.

Suomen PENin uusin turvakaupunkikirjailija, Tšhetsenia-Venäjä –ystävyysseuran aktivisti ja Novaja Gazetan Nizhni-Novgorodin toimituksessa työskennellyt toimittaja Oksana Tšhelysheva on ollut Helsingissä toukokuusta 2008 lähtien.

Suomessa Oksana auttaa venäläisiä ja muunmaalaisia ihmisoikeusaktivisteja eli tekee aivan samaa työtä kuin aiemmin Venäjällä. Hän käy aktiivisesti puhumassa ihmisoikeusseminaareissa ympäri Eurooppaa. Lisäksi Oksanan vieraana Helsingissä käy tunnettuja toisinajattelijoita.

Tshelyseva kertoo, että Kremlin päästrategi Surkov valitsi Tšhetsenia-Venäjä-ystävyysseuran koekaniiniksi, koska hän ei ajatellut, että pienellä, paikallisella yhdistyksellä olisi paljon merkitystä.

”Meidän järjestömme oli Putinin ensimmäisiä kohteita. Hän halusi antaa muille varoittavan esimerkin.”

Venäjällä tuli vuoden 2006 alussa voimaan kansalaisjärjestölaki, joka on vaikeuttanut erityisesti ulkomailta rahoitusta saavien järjestöjen toimintaa. Putin hyväksyi 2006 heinäkuussa sitä tukevan Law on Fighting Extremist Activity –lain, jonka mukaan kansalaisjärjestöä ei voi johtaa rikollisesta toiminnasta tai ekstremismistä syytetty henkilö.

”Venäjällä ollaan nyt kansalaisjärjestöjen hiljentämisen kolmannessa, viimeisessä vaiheessa. Massamedia on jo kontrollissa, yritysmaailmaan on hyökätty (muun muassa Hodorkovski) ja nyt ovat jäljellä syytökset kansalaisjärjestöjä kohtaan”, analysoi Tshelysheva.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale