Menneisyydessä, nykyisyydessä

Menneisyydessä, nykyisyydessä patikointia

Wolfgang Büscher
Berliini-Moskova
Absurdia 2008
269 ss.

Büscher patikoi vuonna 2001 SS-pataljoonan ja isoisänsä jalanjäljillä 2500 kilometriä Berliinistä Moskovaan aivan yksin yhdet vaihtohousut ja –paita mukanaan. Päähenkilön mielikuvitus on vilkas ja luonnossa heräävätkin henkiin kirjallisuuden hahmot Huckleberry Finnistä Goethen nuoreen Wertheriin. Päähenkilö havainnoi tarkasti luonnon muutoksia ympärillään, ja kohtaa uusia ihmisiä avoimin mielin.

Yleinen historia alkaa elää yksityisen mikrohistorian kautta päähenkilön kohdatessa entisiä aatelisia ja tavallisia maalaisia. Puolalaisten, valkovenäläisten ja venäläisten kertoessa mitä kekseliäimpiä selviytymistarinoitaan armeijan ja sortohallinnon kourissa abstraktit itäisen maailmanhistorian tapahtumat muuttuvat käsinkosketeltaviksi. Valkovenäläisten rankin kohtalo paljastuu entisen partisaanin tarinassa. Hänen komppaniansa miehet ovat surmanneet tämän rakastetun. Sota ja terrori eivät tunnista tunteita.

Loppua kohden ja Venäjälle siirryttäessä myös kertoja siirtyy nykyaikaan ja historia alkaa hävitä taustalta. Ojiin ilmestyvät lapset, joilla on neulanjälkiä käsivarsissaan, vauhti kiihtyy, karu todellisuus tulee esiin paljaudessaan.Onnettomuus ei tule yksin

Olli Hyvärinen
Kotia kohti
Kesuura 2008
127 ss.

Aforistikko Olli Hyvärinen tunnetaan myötäelävästä asenteestaan yhteiskunnassa syrjään sysättyjä kohtaan, jotka ovat myös usein hänen tekstiensä toimijoita. Hyvärisen uusimman novellikokoelman päähenkilöt elävät huonoissa avioliitoissa tai ovat postmodernin ajan vanhemmistaan, menneisyydestään ja muista ihmisistä irronneita läheisriippuvaisia robotteja, jotka jaksavat päivästä toiseen erilaisten stimulanttien avulla.

Erilaiset vialliset perhe- ja läheissuhteet ja niiden aiheuttama paha olo nousevat kirjan pääteemaksi. Sen ympärille kietoutuu luontevasti alateema eli yhteiskunnallisen asenne- ja arvoilmapiirin muutos yhä piittaamattomammaksi. Hyvärisen novellien henkilöhahmot säilyttävät myös mestarillisesti sukupolvesta toiseen erityisesti elämää jumiuttavat negatiiviset asenteet, vaikka uusin sukupolvi onkin osittain vanhempaa terveempään suuntaan menossa.

Hyvärisen novellit edustavat kielellisesti sujuvaa ja tarkkanäköistä yhteiskunnallista realismia. Pieni haittapuoli on ajoittainen kaiken selittäminen. Lomalla –novellin aikarakenne ei myöskään toimi. Muuten moitteetonta ja varmaa käsityötä: suositellaan luettavaksi.

julkaistu Essessä 18.12.2008

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale