Meksikon naismurhat yhä selvittämättä

Meksikon naismurhat yhä selvittämättä

Perheväkivalta on yleisin sukupuolittuneen väkivallan muoto maailmassa. Erityisen paha tilanne on Meksikossa. Amnestyn raportti Women´s struggle for justice and safety. Violence in the family in Mexico (2008) perustuu 2006–2007 Oaxacassa, Morelossa, Sonorassa ja Chiapasissa pidettyihin kansalaisjärjestöjen edustajien, asianajajien sekä uhrien ja heidän perheidensä haastatteluihin. Peräti joka neljäs nainen kertoo kärsineensä lähisuhdeväkivallasta. Tämä on korkea luku: esimerkiksi Suomessa väkivallan kohteeksi joutuu vuosittain 40 000 – 60 000 naista.

Viimeisen viidentoista vuoden aikana 430 naista on murhattu Ciudad Juarezissa ja Chihuahua Cityssä. Monet ovat joutuneet seksuaalisen väkivallan uhreiksi. Uhrit ovat usein köyhiä ja lisääntymisiässä olevia naisia.

”Osa naisista on sarjamurhaajien tappamia, koska heidän kätensä on sidottu selän taakse, heidät on raiskattu ja kuristettu väkivaltaisesti. Osa on initiaatioriittien uhreja tai satunnaisen väkivallan uhreja”, kertoo Suomessa lokakuussa vieraillut meksikolainen asianajaja ja teologi Luz Castro.

Castro on auttanut väkivallan uhreiksi joutuneita naisia vuodesta 1993 lähtien, jolloin hän perusti Justicia para Nuestras Hijas -nimisen kansalaisjärjestön. Järjestö hakee oikeutta naismurhien ja raiskausten uhreille.

”Kuinka EU voi hyväksyä Meksikon strategiseksi partnerikseen, kuten lokakuussa esitettiin? Tämä tarkoittaisi mielestäni, että EU pitää Meksikoa täydellisen demokraattisena maana, jossa kunnioitetaan ihmisoikeuksia. Kuitenkin kaikki tietävät, että Meksiko ei kunnioita ihmisoikeuksia. Chihuahuan naismurhat ovat selvittämättä.”

Amnestyn raportin mukaan viranomaiset ovat sekaantuneet vahvasti laittomuuksiin ja estävät oikeuden toteutumista. Liittovaltion tarkastajat osoittivat peräti 177 virkamiehen hidastaneen 300 naisen tapauksen rikostutkintaa. Lisäksi paikalliset viranomaiset, poliisi ja yleinen syyttäjä eivät ole ottaneet vastaan kaikkia ilmoituksia naisiin kohdistuneista väkivallanteoista. ”Esimerkiksi Juarezissa viranomaiset eivät ole löytäneet yhtään ruumista. Löytäjät ovat olleet lapsia tai pellolla työskenteleviä maanviljelijöitä.”

Ongelmat oikeuden saamisessa johtuvat myös siitä, että virkamiehet eivät ole tietoisia naisten oikeuksista. Meksikossa on vasta viime vuosina panostettu virkamiesten koulutukseen. Tietoisuus on lisääntynyt vähitellen, mutta vielä riittää tehtävää.

Meksiko on ratifioinut YK:n naisiin kohdistuvan syrjinnän kieltävän sopimuksen ja Amerikkojen välisen sopimuksen naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemisestä ja syyllisten rankaisemisesta. Maan kansainväliset sitoumukset velvoittavat sen tutkimaan murhia ja tekemään kaikkensa niiden ehkäisemiseksi. Murhat kuitenkin jatkuvat. Tänä vuonna Juarezista on löydetty 32 murhattua naista.

Rita Dahl
Kirjoittaja on kirjailija, toimittaja ja Suomen PENin varapuheenjohtaja

julkaistu Ulkopolitiikka 4/2008:ssa

Comments

Popular posts from this blog

Malawi folk-tale

Apurahapaja I saa jatkoa lokakuussa - ilmoittaudu heti!

Surullisen hahmon ritari