Suomen PEN 80 vuotta -seminaari

Tänä vuonna YK:n ihmisoikeusjulistukselle karttuu ikää 60 vuotta, ja Suomen PENille peräti kahdeksankymmentä! Olemme siis 20 vuotta vanhempia kuin länsimaisen ihmisoikeuskäsityksen perustana toimiva ihmisoikeusjulistus. Suomalaisten kirjailijoiden valveutuneisuus ja huoli ympäröivän maailman kehityksestä on ollut maailmankin mittakaavassa ainutlaatuista.

Tänä vuonna on kulunut 70 vuotta myös eräästä maailmanhistorian kauheimmista tapahtumista – natsi-Saksan kuolemanleirien pogromien pystyttämisestä. Kaikki nämä vuosijuhlat yhdessä muistuttavat siitä, ettei ole hyvää ilman pahaa: sananvapautta ja ihmisoikeuksia ilman tarvetta muuttaa epäkohtia maailmassa.

Kylmän sodan aikaisesta kahtiajakautumisesta huolimatta PEN on toiminut vuosikymmenten ajan ennen muuta sillanrakentajana erilaisten maailmojen, idän ja lännen, etelän ja pohjoisen välillä. Tämä rooli tulee varmasti vahvistumaan entisestään tulevaisuuden maailmassa, jossa kuohuu paitsi etnisten ryhmien, myös kielten ja kirjallisuuksien välillä. Maailmanpolitiikassa kuohuu niin idässä kuin lännessä. Yhdysvallat etsii sosiaalisesti ja ympäristöllisesti oikeudenmukaisempaa suuntaa; Venäjän lähivaltiot puolestaan etsivät hyvää paikkaa pelottavan suurvallan kupeessa.

Kirjailijoiden velvollisuus kuohuvassa tilanteessa on aina ollut yrittää säilyttää malttinsa ja toimia liennyttävänä voimana riitelevien kantojen ja tahojen kesken. Tämä rauhantehtävä on yhä tärkeämpi jakautuneessa ja monikulttuuriseksi muuttuvassa maailmassa. Siellä, missä kuohuu, kirjailijat voivat pyrkiä rauhoittamaan vihamielisyyksiä.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale