Parakkimainen omakotitalo

Parakkimainen omakotitalo

Parakkimainen omakotitalo nousi valkoisen talon keskelle ja siellä asui Parakki Omapa vaimoineen, tyttärineen ja vastahankittuine puudeleineen. Perhe oli kuin mistä tahansa amerikkalaisesta elokuvasta: kaunis ja hyvinvoiva, mutta tumma. Tämä olikin ainoa sivusävel muuten niin voimakkaassa nationalistisessa marssissa, johon yhtyi kaikenvärinen kansa metron siivoojasta yliopiston professoriin. Harvoin yhden omakotitalon omistaja oli näin kauniin perheen omistaja. Kahta kun ei saanut yhdellä iskulla.

Omakotitalon tarkoitus oli yhdistää kodin ja julkisen tilan välinen silta. Se oli aina ennen ollut tarkemmin erotettu, mutta vuosisadan muuttuessa oli myös kodin sopeuduttava muutokseen. Tyttäret huusivat apua, mutta ei kai heitä ollut koskaan niin kovin kuunneltu. Paine kattilassa lisääntyi, höyryä nousi kattilasta, keitto kuumeni, vain keittäjät puuttuivat.

Parakkimaisen omavoipaisuuden rohkaisemana moni muukin rakensi omaa parakkiaan valtakunnanlaivan jokaiseen kolkkaan Keski-Lännen kaukaisimmasta sekametsästä Etelän keinuvampiin maisemiin saakka. Lainojakin otettiin – ja oli otettu – sen verran, että jotkut onnettomimmat joutuivatkin uskomaan omakseen uskotun parakkinsa pankille, tuolle vuosisatoja vanhalle laitokselle. Ne taas olivat ajautumassa ennakoimattomien maailmantaloudellisten hyökyaaltojen myllerryksessä odottamattomaan hurrikaaniin, joka uhkasi ennen kaikkea maailmanpyörän alimpiin vaunuihin joutuneita. Parakkimaisen omakotitalon omistajat eivät koskaan olleet sellaisessa jamassa aivan pahimmassakaan ahdingossaan. Heidän omapamaisen kotinsa ikkunat olivat kuitenkin vähintään niin korkeat, että he pystyivät seuraamaan alimmissa vaunuissa pyörivien liikettä hurrikaanin keskellä vähintään ruudun takaa. Siitä syntyi tunne ainakin jonkinlaisesta yrityksestä osallistua jonkin sellaisen estämiseen, jolla – loppuun asti päätyessään – saattaisi olla seuraukset, jotka saattaisivat pölkylle koko parakkimaisen elämäntavan.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale