PANDIn kannanotto Suomen PENin johtokunnalle

Arvoisa PEN:in johtokunta !

PAND-Taiteilijat rauhan puolesta-järjestö on syvästi huolestuneena perehtynyt perulaisrunoilija Roxana Crisologon avoimeen kirjeeseen teille, kuten myös sitä ympäröiviin kirjoituksiin ( Jukka Mallinen, Jukka Koskelainen, Kiila/ Ville Ropponen) sekä Hands off Venezuela-Suomen ja Latinalaisen Amerikan Solidaarisuusverkoston asiasta tekemiin julkilausumiin.

Ymmärryksemme mukaan olette kohdelleet Roxana Crisologoa vähintään ikävän yliolkaisesti, ellei suorastaan diskriminoiden ja loukaten sananvapauttaan, ilmoittamalla hänelle tilaisuutenne konseptin muuttuneen mutta välittämättä mainita millaisesta konseptista on kyse. Väistämättä herää epäilys, että kyseessä on pelkkä tekosyy, kun samalla tiukkaatte häneltä näkemyksiään Venezuelan presidentti Hugo Chavezista sekä suhdettaan HoViin.

Hands off Venezuela-Suomi ei ole terroristien salaliittoporukka, vaan laillisesti Suomeen rekisteröity solidaarisuusjärjestö, johon kuuluminen ei ole mitenkään rikollista. Presidentti Hugo Chavez on valittu virkaansa useilla laillisilla ja vapailla vaaleilla, joita seuraamassa on ollut mm USA:n entinen presidentti Jimmy Carter.

Chavezin toiminta Venezuelan köyhän kansan hyväksi on ollut esimerkillistä. UNESCO julisti jokunen vuosi sitten Venezuelan lukutaidottomuudesta vapaaksi maaksi. Ilmainen terveydenhoitojärjestelmä on kehitetty maassa, jossa aiemmin varaa terveydenhoitoon oli vain n. 20 prosentilla rikkaista.

Mitä Venezuelan ilmaisunvapauteen tulee, siteeraamme vain paria puhujaa: Suomessa Lens Politica- filmifestivaaleilla esiintyneen venezuelalainen filmintekijä Will Figueran mukaan ”Venezuelassa ei ole koskaan ollut niin paljon ilmaisuvapautta kuin nyt”. Tunnettu amerikkalainen intellektuelli Noam Chomsky on puolestaan todennut, että venezuelalainen demokratia ylittää runsain määrin USA:n demokratian tason.

Varsinaisestihan Roxanan mielipiteiden koskien Venezuelaa, Chavezia ja bolivaarista vallankumousta ei pitäisi vaikuttaa suuntaan tai toiseen hänen PEN-jäsenyyteensä tai esiintymisiinsä. Tehän ilmoitatte olevanne ilmaisuvapautta kannattava ja puolustava järjestö. Nyt olette kuitenkin ajaneet Roxanan julkisesti selvittämään näitä asioita koskevia mielipiteitään, joita pidämme henkisen kiristyksen ja painostuksen surkeana tuloksena.

Pand tuomitsee jyrkästi käytöksenne ja kaksoisstandardinne Roxana Crisologon tapauksessa, samoin kuin parjaavan ja törkeän kielenkäyttönne kommentoidessanne presidentti Chavezia, joka kymmenille miljoonille latinalaisamerikkalaisille ihmisille edustaa aitoa, rehellistä toivoa paremmasta huomisesta.

PAND-Taiteilijat rauhan puolesta
Helsinki 22.11. 08

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale