Oikeudenmukaisuuden puolella

Oikeudenmukaisuuden puolella

Neljännen Cinemaissí-elokuvafestivaalin valtasivat Latinalaisen Amerikan ajankohtaisia sosiaalisia, taloudellisia ja poliittisia ongelmia valottavat dokumentti- ja fiktioelokuvat. Chileläinen Ciudad de papel –dokumentti kertoi Valdiviasta, jonka ekosysteemin sellutehtaat vaarantaneet. Myrkyt ovat koetelleet erityisesti joutsenia, joiden puolesta paikallisyhteisö on alkanut taistella ympäristötutkijoiden tuella. Mikään ei ole silti vielä muuttunut. Meksikolainen La santa muerte valotti puolestaan halveksittujen, homoseksuaalien, transvestiittien, narkomaanien, rikkaiden ja köyhien vasta viime vuosina hyväksyttyä kuoleman pyhimystä.

Fiktio oli Cinemaissin vahvinta antia. Brasilialainen Tropa de Elite oli festivaalin kohokohtia, visuaalisesti laadukas toiminta- ja draamaelokuva eliittijoukkojen taistelusta Rio de Janeiron yli 700 slummissa tehtävää huumekauppaa vastaan. Arkkityyppiset hahmot, hyvän, lain vuoksi taisteleva ja eliittijoukkoihin liittynyt Matias ja veren kiilto silmissä rikollisia jahtaava Neto päätyvät onnettomien sattumien kautta erääseen slummiin jahtaamaan eliittijoukkoon kuuluneen poliisin tappanutta jengin johtajaa. Syttyy avoin sota, joka ei pääty kauniisti.

Rikollisuuden varjopuoliin tutustutti myös kolumbialainen Te amo, Ana, jonka päähenkilö, lääkärin ammatista unelmoiva Ana joutuu hylkäämään unelmansa machopoikaystävän ammuttua hänen isoäitinsä ja veljensä. Hän lähtee etsimään onnea Bogotáan jälkeenjääneen veljensä kanssa, ja sekaantuu tahtomattaan rikollisiin kuvioihin. Te amo, Ana kertoo komedian keinoin ihmiskaupan ja huumebisneksen maailmasta.

Comments

Popular posts from this blog

SLE ei estä pianistia toteuttamasta unelmiaan

Surullisen hahmon ritari

Malawi folk-tale